Aktieägarna får skylla sig själva

Lennart "aktiestinsen" Israelsson, menar att de som förlorat på Carnegie får skylla sig själva. Enligt honom har det alltid varit krångel med investmentbanken Carnegie. "Själv har jag alltid undvikit spekulationsbolag", skriver han.
Foto: LARS ANDERSSON

Fallet för investmentbanken Carnegie kommer inte som någon överraskning, anser den legendariske aktiespararen Lennart "Aktiestinsen" Israelsson, 92. 

"Folk måste förstå att aktieaffärer är riskabla och att börsen inte är någon lekskola". 

"Mina aktier har minskat med 100 miljoner i värde, men det gäller att inte tappa modet."

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag var bara 16 år när tändstickskungen Ivar Kreugers imperium raserade. Det slår mig att jag minns Kreuger-kraschen som i går när jag läser om Carnegies fall.

 Nu som då fattades de djärva affärsbesluten i Tändstickspalatsets pampiga salar i Stockholm.

 Nu som då fick Riksbanken rycka in med nödlån.

 Nu som då drabbas godtrogna små aktieägare. 

 Jag känner med de sparare som råkar illa ut, men måste nog ändå säga att de framförallt har sig själva att skylla.

 Det har alltid varit krångel med Carnegie. De senaste årens skriverier om insideraffärer, bluffbonusar, vd-fallskärmar och krediter borde räcka för att alla aktieägare med självbevarelsedrift skulle dra öronen åt sig.

 Folk måste förstå att aktieaffärer är riskabla och att börsen inte är någon lekskola.

 Själv har jag alltid undvikit spekulationsbolag. 

 Min viktigaste läxa lärde jag mig av Kreuger-kraschen: Börsen går alltid upp igen. Världen går inte under. Skulle det ske spelar ju pengarna ändå ingen roll. Det är denna läropeng som fick min aktieportfölj att växa från 600 kronor 1946 till flera miljoner.

 Jag föddes 1916 under enkla förhållanden i Algutsboda socken i Småland, precis som Vilhelm Moberg.

 1946 hade jag börjat arbeta på järnvägen och var orolig för att inflationen skulle äta upp mina besparingar. Jag beslöt att köpa fem aktier i Sandvik för 600 kronor.

 Sedan dess har jag hängt med på börsen och sett min aktieportfölj växa och krympa i takt med de stora upp- och nedgångarna.

 När jag gick i pension som järnvägsstationsföreståndare i Malmbäck 1980 var aktierna värda en miljon.

 1989 hade de stigit till 15,5 miljoner. Tre år senare var de bara värda 5,5 miljoner.

 Precis innan it-kraschen 2000 var aktierna värda 56 miljoner. Eftersom jag undvikit rena it-aktier klarade jag smällen ganska bra. 2002 var värdet 36 miljoner.

 Sedan steg de som en raket. Förra året var de uppe i 139 miljoner.

 Mina aktier har nu minskat med 100 miljoner i värde på drygt ett år, men det gäller att inte tappa modet. Precis som efter Krueger-kraschen kommer kurserna att gå upp igen. Eftersom jag inte säljer när det faller är jag alltid med när det vänder upp igen.

 Med vanligt bondförnuft och granskningar av bolagens kassaflöden och vinster i relation till aktiekurserna har jag undvikit de värsta minorna, som konstiga it- och finansaktier. Jag har försökt att vara försiktig och satsa på stora bolag, som jag av erfarenhet vet sällan går i konkurs.

 Aktieportföljen ägs nu av en stiftelse som jag bildat för att ge ungdomar utbildning i entreprenörskap. Trots att värdet numera är knappt 40 miljoner är jag optimistisk. 

 Nu sänks räntan. Den majoritet av svenskar som inte drabbas av stora aktieförluster och arbetslöshet kommer att tjäna på krisen när bolånen blir billigare och inflationen minskar. 2010 är det val och politikerna kommer att satsa pengar. Jag tror att nästa uppgång kommer senast 2012 och följs av några goda år.


 När jag firar 100 skulle jag inte bli förvånad om aktierna är värda mer än 150 miljoner.

 Var inte rädd för att spara i aktier, men ha is i magen och se upp för luftslotten som du inte kan värdera med en vanlig miniräknare.Lennart Israelsson

 Lennart ”Aktiestinsen” Israelsson är pensionerad järnvägsstationsföreståndare. Han följer börskurserna på text-tv.