Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åklagarnas önskelista hotar rättssäkerheten

Advokat Johan Eriksson.
Foto: MARTINA HUBER
Advokat Lars Kruse.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Åklagarnas förslag hotar rättssäkerheten. I stället för att sänka beviskraven borde Nationellt forensiskt centrum (NFC) få större resurser. Det menar advokaterna Lars Kruse och Johan Eriksson i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Den 17 december presenterade 29 åklagare sin önskelista inför jul om förslag mot gängbrotten. I dagens politiska klimat finns en klar risk att de blir bönhörda. Trots försäkringar om att önskelistan inte skadar rättssäkerheten ser vi det som nödvändigt att göra några snabba nedslag.

Höga beviskrav ett skydd för oskyldiga

”Domstolarnas bevisvärdering måste diskuteras på allvar.”

l klartext anser åklagarna att svenska domare ställer för höga krav på deras bevis. Detta trots att en försiktig beräkning säger att cirka 3 procent av alla dömda är oskyldiga. Dömande verksamhet utförs av människor. De kan så klart ha fel. Genom höga beviskrav kan andelen oskyldigt dömda hållas nere. Detta vill åklagarna nu ändra på. Vad säger domarna?

Flaskhalsen i dagens polisutredningar ligger hos NFC som utför de flesta forensiska analyser.

”Mer vikt bör läggas vid tidigt lämnade uppgifter” och ”sena uppgifter från misstänkta bör inte räknas utan särskilda skäl.”

En grundbult i svensk straffprocess är domarnas fria bevisprövning. Åklagarnas förslag är att denna skall inskränkas. En revolution för en domare. Det åklagarna i praktiken vill, är att den grundlagsfästa rätten att få tiga och inte behöva medverka i utredning om egen brottslighet skall inskränkas.

Bättre utredningar är lösningen

Vi skulle kunna bemöta hela önskelistan på samma sätt men vill i stället komma med en egen. Den innehåller bara en present men skulle på sikt spara pengar, minska människors lidande och få bort Sverige från FN:s tortyrkommissions skäms-lista: Mycket mer pengar till Nationellt forensiskt centrum (NFC)!

Flaskhalsen i dagens polisutredningar ligger hos NFC som utför de flesta forensiska analyser. Människor sitter häktade och isolerade i månader bara i väntan på svar från NFC. En häktesplats kostar 2 300 kronor per dygn. Dessa människor skall betraktas som oskyldiga. Många åtalas aldrig när svaren väl kommer. Deras liv kan då vara förstörda.

I stället för förslag som påverkar rättssäkerheten för enskilda negativt skulle vårt förslag i högsta grad stärka den, ge åklagarna bättre underlag för sina beslut och korta tiden av mänskligt lidande. En önskan från oss i juletider.

Av Lars Kruse

Advokat

Johan Eriksson

Advokat