Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åklagaren göder konflikten mellan polis och supportrar

Polisen utdelade ett batongslag och uttalade sig om att bryta fingret på en person – vilket fångades på film under ett derby mellan AIK och Djurgården i maj.
Publik som visiteras innan de får komma in på arenan innan derbyt mellan Djurgården mot AIK på Tele2 Arena i maj. Foto: HENRIK ISAKSSON/TT
Sixten Rosén, styrelseledamot i Allmänna Supporterklubben.

Det är möjligt att en förundersökning skulle visa att poliserna inte gjort något olagligt, när de agerade mot supportrar efter matchen mellan Djurgården och AIK i maj. Men att påstå att det inte ens är värt att undersöka är knappast rätt väg att gå, skriver Sixten Rosén, styrelseledamot i Allmänna Supporterklubben.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Efter lite drygt två månader kom i förra veckan beskedet att det inte startas någon förundersökning mot poliserna som med sitt agerande blev uppmärksammade i två videoklipp efter matchen mellan Djurgården och AIK i maj. I det ena av de två videoklippen ses en polis stega fram till en redan nedtvingad supporter och säga ”Ska jag bryta fingret på dig eller?” och i det andra ses en polis slå en supporter i ryggslutet med batong, trots att denne lugnt ses lämna platsen med båda händerna över huvudet. Ingen torde vara förvånad. Alla borde känna obehag. 

Återigen signalerar man att supportrar inte ses som en grupp människor som ska behandlas med samma rättssäkerhet som alla andra.

Elisabeth Brandt, chefsåklagare, menar att hon inte utom rimligt tvivel kan säga att batongen träffade supportern i ryggslutet utifrån videon, och startar därför ingen förundersökning i den frågan. Angående den hotfulla frågan om det brutna fingret hör hon något helt annat än alla andra. Polisen säger ”Ska jag bryta fingret på dig eller?” Brandt hör: ”om du inte stoppar undan telefonen kan det gå så illa att jag måste ta tag i dig och då kan jag av misstag bryta av fingret.” 

Varför inte gå till botten

Brandt lägger alltså ned förundersökningen innan den ens startats med argumentet att det inte är säkert att det begåtts något brott på grund av att bevismaterialet inte räcker. Då är frågan – vad är då en förundersökning till för om inte för att, med allt material, gå till botten med om något otillbörligt gjorts eller inte? 

Det är möjligt att en förundersökning skulle resultera i att det fastställs att poliserna inte gjort något olagligt, men att påstå att det inte ens är värt att undersöka är knappast rätt väg att gå. Återigen undergräver rättsväsendet och polisen sin egen trovärdighet hos hela supportersverige, och återigen signalerar man att supportrar inte ses som en grupp människor som ska behandlas med samma rättssäkerhet som alla andra. 

Rakt emot forskningen

För det är just det detta handlar om – vad man signalerar med chefsåklagarens beslut att inte ens öppna en förundersökning. Man signalerar att man inte tagit till sig av den breda kritik man fick utstå under våren – den om bristen på självrannsakan och luddigt förankrade beslut. 

Transparens och dialog är det forskningen menar är den enda lösningen på problem kopplade till fotboll, och folksamlingar i största allmänhet. Det finns inte någon mening med att gå hårt mot stora grupper av människor, det enda som fungerar är att kommunicera och försöka nå en samstämmig syn om hur man kan lösa gemensamma problem. Detta har tidigare tillämpats på ett framgångsrikt sätt av polisen genom SPT, Särskild Polistaktik. Men det verkar inte längre vara en grund för arbetet kring supporterfrågor. 

En trappa av repressalier

I stället har polisen valt en betydligt mer konfrontativ linje, främst med den så kallade villkorstrappan, som är en tolkning av ordningslagen som polisen valt att anta. Den innebär en rad svårmötta krav på arrangörerna kring större arrangemang, främst fotbollsmatcher. Om kraven, eller villkoren, inte följs följer en trappa av repressalier som i slutändan ger polisen möjlighet att stänga ned de svenska fotbollsläktarna för publik. Detta har man gjort i kombination med flera ifrågasatta aktioner där supportrar och i ett fall även klubbanställda råkat illa ut.

Konflikten mellan supportersverige och polisen är infekterad och hur det slutar är svårt att säga. Vad som däremot är uppenbart är att vi inte närmat oss varandra en centimeter sedan den intensiva perioden i våras. Att det uppenbart tveksamma polisiära agerandet på filmerna från Djurgården-AIK inte ger några följder torde inte göra någon förvånad, men alla borde känna obehag.

 

Av Sixten Rosén

Styrelseledamot i Allmänna Supporterklubben