Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åkesson, varför ska våra skattepengar inte stanna i Sverige?

Ardalan Shekarabi (S)
Foto: Klas-Herman Lundgren / KLAS-HERMAN LUNDGREN
Jimmie Åkesson (SD)
Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: Shutterstock

Om SD vill vara de bästa av ”Sverigevänner” kan det ju vara bra att stå upp för den svenska modellen, skriver civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I höstas svek Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sina väljare och svenska arbetare. På en grusplan utanför Bromölla försökte han förklara för svenska löntagare varför det är rimligt att svenska taxichaufförer ska tjäna 27 kronor i timmen i stället för att omfattas av schysta villkor. Han misslyckades med att förklara det och bidrog strax efter till att fälla regeringens förslag om att det offentliga ska kräva svenska löner och villkor vid offentliga upphandlingar. Några månader senare, är det dags för nästa svek. Nu går Sverigedemokraterna går hand i hand med amerikanska riskkapitalister som har intressen i svenska skolan – och intar den yttersta högerpositionen även i välfärdsfrågan.


LÄS MER: Vänsteråsikter är inte godare


Den folkliga opinionen i frågan är väl känd. Skattepengar ska komma välfärdens verksamheter till del, de ska gå till elever och brukare. De ska inte betalas ut till vinster och utdelningar till aktieägare i skatteparadis. Välfärden ska styras och organiseras nära medborgarna och i våra kommuner. Skolan ska styras från Jönköping eller Götene och inte från Jersey, Guernsey eller andra kanalöar med låg skatt. Det är orimligt att Sverige är det enda landet i EU som tillåter fria vinstuttag från skolan. Vinstlobbyn är av en annan åsikt. Svenska skolan ses som en lukrativ marknad med hög avkastning. Den svenska staten kan inte fortsätta stillatigande se på när den svenska skolan används som kassako för internationella riskkapitalister. Vårt ansvar är därför att säkra att skattemedel används till det de är avsedda för och att de används så effektivt som möjligt. Idag vet vi att vinstmotivet i skolan urholkar tilliten och skapar en drivkraft att spara in på personal och välja mindre kostsamma elever. Och det är uppenbart att det som hotar mångfald och valfrihet i välfärdssektorn är att ett fåtal kommersiella jättar tränger undan de ideella och idéburna aktörerna.

Sverigedemokraterna skrev i sina motioner innan valet 2014 att ”Sverige ska följa de nordiska ländernas exempel: friskolor ska inte ta ut någon vinst". De förstod då att ”skolsystemets resurser ska användas till att höja kvaliteten – inte delas ut som vinst”. Det var då ”orimligt att skattemedel förs ut från verksamheten". Så var budskapet till väljarna före valet.


 

LÄS MER: Sluta sörja de som lämnat M för SD


Men sedan hände någonting. Efter flitig uppvaktning från riskkapitalister och andra kommersiella aktörer med intressen i den svenska skolan, har Sverigedemokraterna tvärvänt. De beskriver plötsligt att vinst inte är något problem, och de säger att det är ett ”övergrepp” att stoppa läckaget av skattemedel till utländska skatteparadis.

Jimmie Åkesson, denna gång sviker du återigen dina egna väljare, där en majoritet är emot vinstutdelning i skattefinansierad skolverksamhet. Om SD vill vara de bästa av ”Sverigevänner” kan det ju vara bra att stå upp för den svenska modellen. Nu vill ni i stället fortsätta att sälja ut svenska skolor till amerikanska riskkapitalister. Jag och många med mig ställer oss frågan: varför ska våra skattepengar inte stanna i Sverige?

Vi är överens med professionerna inom skolan när de säger att vinstuttag aldrig får gå före kvalitet. Så nu är frågan Jimmie Åkesson, tänker du strunta i eleverna och lärarna i svensk skola?

FAKTA

Ardalan Shekarabi (S)

Civilminister