Ardalan Shekarabi (S) Foto: Klas-Herman Lundgren / KLAS-HERMAN LUNDGRENArdalan Shekarabi (S) Foto: Klas-Herman Lundgren / KLAS-HERMAN LUNDGREN
Ardalan Shekarabi (S) Foto: Klas-Herman Lundgren / KLAS-HERMAN LUNDGREN
Jimmie Åkesson (SD) Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENJimmie Åkesson (SD) Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Jimmie Åkesson (SD) Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: ShutterstockFoto: Shutterstock
 Foto: Shutterstock

Åkesson, varför ska våra skattepengar inte stanna i Sverige?

Publicerad

Om SD vill vara de bästa av ”Sverigevänner” kan det ju vara bra att stå upp för den svenska modellen, skriver civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I höstas svek Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sina väljare och svenska arbetare. På en grusplan utanför Bromölla försökte han förklara för svenska löntagare varför det är rimligt att svenska taxichaufförer ska tjäna 27 kronor i timmen i stället för att omfattas av schysta villkor. Han misslyckades med att förklara det och bidrog strax efter till att fälla regeringens förslag om att det offentliga ska kräva svenska löner och villkor vid offentliga upphandlingar. Några månader senare, är det dags för nästa svek. Nu går Sverigedemokraterna går hand i hand med amerikanska riskkapitalister som har intressen i svenska skolan – och intar den yttersta högerpositionen även i välfärdsfrågan.

 

LÄS MER: Vänsteråsikter är inte godare

 

Den folkliga opinionen i frågan är väl känd. Skattepengar ska komma välfärdens verksamheter till del, de ska gå till elever och brukare. De ska inte betalas ut till vinster och utdelningar till aktieägare i skatteparadis. Välfärden ska styras och organiseras nära medborgarna och i våra kommuner. Skolan ska styras från Jönköping eller Götene och inte från Jersey, Guernsey eller andra kanalöar med låg skatt. Det är orimligt att Sverige är det enda landet i EU som tillåter fria vinstuttag från skolan. Vinstlobbyn är av en annan åsikt. Svenska skolan ses som en lukrativ marknad med hög avkastning. Den svenska staten kan inte fortsätta stillatigande se på när den svenska skolan används som kassako för internationella riskkapitalister. Vårt ansvar är därför att säkra att skattemedel används till det de är avsedda för och att de används så effektivt som möjligt. Idag vet vi att vinstmotivet i skolan urholkar tilliten och skapar en drivkraft att spara in på personal och välja mindre kostsamma elever. Och det är uppenbart att det som hotar mångfald och valfrihet i välfärdssektorn är att ett fåtal kommersiella jättar tränger undan de ideella och idéburna aktörerna.

Sverigedemokraterna skrev i sina motioner innan valet 2014 att ”Sverige ska följa de nordiska ländernas exempel: friskolor ska inte ta ut någon vinst". De förstod då att ”skolsystemets resurser ska användas till att höja kvaliteten – inte delas ut som vinst”. Det var då ”orimligt att skattemedel förs ut från verksamheten". Så var budskapet till väljarna före valet.

 

LÄS MER: Sluta sörja de som lämnat M för SD

 

Men sedan hände någonting. Efter flitig uppvaktning från riskkapitalister och andra kommersiella aktörer med intressen i den svenska skolan, har Sverigedemokraterna tvärvänt. De beskriver plötsligt att vinst inte är något problem, och de säger att det är ett ”övergrepp” att stoppa läckaget av skattemedel till utländska skatteparadis.

Jimmie Åkesson, denna gång sviker du återigen dina egna väljare, där en majoritet är emot vinstutdelning i skattefinansierad skolverksamhet. Om SD vill vara de bästa av ”Sverigevänner” kan det ju vara bra att stå upp för den svenska modellen. Nu vill ni i stället fortsätta att sälja ut svenska skolor till amerikanska riskkapitalister. Jag och många med mig ställer oss frågan: varför ska våra skattepengar inte stanna i Sverige?

Vi är överens med professionerna inom skolan när de säger att vinstuttag aldrig får gå före kvalitet. Så nu är frågan Jimmie Åkesson, tänker du strunta i eleverna och lärarna i svensk skola?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag