Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkesson: Inför kontrolldatum för vaccineringen, Löfven

Jimmie Åkesson kräver att regeringen inför kontrolldatum för vaccineringen
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Regeringen gör allt för att sopa den bristfälliga hanteringen av coronapandemin under mattan. 

Vi vill snarast införa kontrolldatum för vaccineringsarbetet så att oppositionen, medierna och folket ska kunna utkräva ansvar om regeringen fortsätter misslyckas, skriver Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I morgon är det åter dags för mig och alla andra partiledare i riksdagen att delta i regeringens partiledarmöte om händelseutvecklingen avseende Covid-19. Dessa möten vilar säkert på en lovvärd grundtanke, att erbjuda insyn och förståelse för regeringens olika åtgärder i en turbulent och svår tid för Sverige och världen. Men det räcker tyvärr inte.

Den tid som avsätts för att de sex partierna utanför regeringen ska kunna ställa frågor till densamma och dess myndigheter är snålt tilltagen, vilket framför allt går ut över möjligheten till faktiska överläggningar och diskussion partiledarna emellan.

Som det ser ut i dagsläget är regeringen återigen på väg att misslyckas, denna gång med den mest avgörande delen av pandemihanteringen

Att regeringen har snart ett år av tragiska misslyckanden bakom sig är gudskelov inte längre särskilt kontroversiellt att säga. De bär det yttersta ansvaret. Regeringens pandemihantering är snubblande nära ”(s)ämst i klassen”, särskilt om jämförelsen görs med våra grannländer, vilket i rimlighetens namn är det mest rättvisa.

Vi har redan över 12 000 döda och den siffran växer tragiskt nog varje dag. Att denna och tidigare regeringar monterat ned skyddet för våra äldre och låtit brister inom äldreomsorgen vara kvar, utan åtgärd, är en viktig delförklaring till de höga dödstalen. Det är ett undermåligt agerande på punkt efter punkt.

Kräver kontrolldatum

Den enda vägen ut ur detta läge är vaccinering, det tror jag de flesta är helt överens om. Först när tillräckligt många är vaccinerade så kommer siffran över antalet döda svenskar att sluta öka. Och först då kommer också företagens och landets ekonomiska återhämtning kunna ta fart på allvar. De nya uppgifterna om förseningar och halverade leveranser av vaccin är i ljuset av detta mycket oroväckande.

I morgon kommer jag därför att fokusera på vaccineringstakten och i synnerhet min egen och andra svenskars möjlighet att följa hur arbetet med vaccineringen fortgår. 

Jag vill veta hur tidsplanen håller i nuläget, men framför allt kommer jag att föreslå att regeringen inför ”kontrolldatum” under våren – på förhand angivna datum där det tydligt framgår hur många svenskar som förväntas vara vaccinerade vid varje given tidpunkt. Detta för att uppnå transparens och slippa onödiga och skadliga spekulationer, men framför allt för att såväl oppositionen som mediala aktörer måste ges möjlighet att utkräva ansvar vid eventuella fortsatta misslyckanden från regeringens sida.

Bara 1,1 procent av befolkningen

Jag hoppas innerligt på uttömmande och med sanningen överensstämmande svar, samt att regeringen hörsammar kravet på kontrolldatum och därmed ökar transparensen.

Som det ser ut i dagsläget är regeringen återigen på väg att misslyckas, denna gång med den mest avgörande delen av pandemihanteringen. Endast 1,1 procent av befolkningen har fått sin andra dos. 

De som får betala, inte sällan med sina liv, är Sveriges äldre och andra riskgrupper. Det är dags att regeringen vaknar upp och på allvar fokuserar på att lösa uppgiften. Resultatet hittills är under all kritik.


Av Jimmie Åkesson

Partiledare, Sverigedemokraterna


Enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström så kommer man troligtvis behöva ta coronavaccin vartannat eller var tredje år i framtiden.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.