Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

AIK vädjar till regeringen: Polisen måste kliva tillbaka

Läget är mycket allvarligt för läktaren som kulturellt uttryck och polismyndigheten som betrodd institution, skriver Robert Falck.Foto: STINA STJERNKVIST/TT
Robert Falck är ordförande för AIK Fotboll. Foto: JESPER ZERMAN/BILDBYRÅN

Jag är orolig för att de ökade motsättningarna mellan polisen och fotbollsläktarna ska eskalera till våldsamheter. 

Inrikesminister Mikael Damberg bör lyssna till fotbollens förslag och tillsätta en nationell samordnare, skriver AIK Fotbolls ordförande Robert Falck.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I fredags föreslog Svensk Elitfotboll (SEF) och Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU) gemensamt att en nationell samordnare ska tillsättas med uppdrag att återupprätta samverkan mellan fotbollens parter. Detta för att bryta det nuvarande dödläget i diskussionen mellan fotbollsrörelsen och polismyndigheten. En mycket god idé som jag ställer mig helt och fullt bakom. Någonting måste nämligen göras för att vi ska återgå till tidigare års framgångsrika samarbete mellan klubbar, supportrar och polis som givit en mer välbesökt och tryggare svensk elitfotboll.

Villkorstrappan

Dödläget springer ur en konflikt om polisens nya tillämpning av den så kallade villkorstrappan, en samling eskalerande repressiva åtgärder som vidtas över tid tills polisen uppnått ett mål om noll ordningsstörningar vid fotbollsevenemang. Planerade åtgärder känner endast polisen till men det har under året handlat om förbud mot tifon, kraftigt reducerad läktarkapacitet, krav på intim ”samtyckesvisitation” och allmänt hårdare tag.

Polisens metoder har fått motsatt effekt

Beklämmande är att polisens tillvägagångssätt, i enlighet med samtlig forskning på området, haft en effekt motsatt den önskade om tryggare evenemang. Användningen av icke tillståndsgiven pyroteknik har inte minskat samtidigt som motsättningarna mellan besökare och de som ska vara på plats för att skydda dem inte varit större på mycket lång tid. 

Vi står i var sin ringhörna och tittar på varandra medan situationen blir allt mer ohållbar.

Som fotbollsälskare smärtar det mitt hjärta att se kapacitetsreducerade läktare och som ordförande i AIK Fotboll smärtar ytterligare det att se supportrar och medarbetare arbeta stenhårt för stämningsfulla och säkra evenemang men mötas av kollektiva bestraffningar och inkomstbortfall. 

Oroande upptrappning

Mest av allt är dock den rådande situationen olustig för mig som samhällsmedborgare. I mina uppdrag inom idrotten, det offentliga och det privata har samverkan och tilltro alltid varit ledord för framgång. När motsättningarna mellan fotbollsläktaren och polismyndigheten under året ökat dramatiskt blir jag därför orolig. Orolig för vad årets strategiska förändring från polisen inneburit för myndighetens relation med våra ungdomar och orolig för en utveckling där motsättningarna eskalerar till våldsamheter.   

Trots att läget är mycket allvarligt för fotbollen som folkrörelse, läktaren som kulturellt uttryck och polismyndigheten som betrodd institution har vi under året tyvärr inte kommit mycket närmare en lösning på motsättningarna. Efter ett flertal möten tycks vi fortsatt så låsta i våra positioner att framåtdrift i frågan är omöjlig. I stället står vi var sin ringhörna och tittar på varandra medan situationen blir allt mer ohållbar. 

Tillsätt en nationell samordnare, Damberg

Mot bakgrund av detta välkomnar jag en nationell samordnare. Vi behöver en objektiv samtalspartner som förstår fotbollen, polisen och politiken för att medla och lösa de allt hårdare knutar som under året uppstått. Detta så att vi gemensamt ska kunna röra oss framåt. Den situation vi är i saknar vinnare och något måste göras. Därför önskar jag att inrikesminister Mikael Damberg lyssnar till fotbollens förslag och tillsätter en nationell samordnare.

 

Av Robert Falck

Ordförande AIK Fotboll

Supporterns film avslöjar polisens våld