Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Aida Hadzialic sviker arbetarklassens barn

Aida Hadzialic (S), gymnasieminister.
Foto: Claudio Bresciani / Tt / TT NYHETSBYRÅN
Baharan Raoufi, Feministiskt initiativ.
Foto: Privat

S-ministern Aida Hadzialic anser att debatten inom vänstern är obehaglig.

Hadzialic sviker arbetarklassens barn när hon menar att den arbetslöse killen från landsbygden och den arbetslöste killen i förorten är i samma situation, skriver Fi:s Baharan Raoufi.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Aida Hadzialic pratar i Aftonbladet om den ”obehagliga debatten inom vänstern”.  Hon menar att vänsterns debatt- och ledarsidor är fyllda med analyser som utgår från människors etniska grunder. Att vänstern enbart sysslar med den så kallade ”identitetspolitiken” som fokuserar på fel saker, i stället för att tala om det som verkligen behövs i dagens samhälle.

Det stämmer att det är en obehaglig debatt som sker inom vänstern i dag. Men det obehagliga är inte debatten i sig, utan vad debatten är en konsekvens av. 

Det hade inte behövts tala om en vithetsnorm, om det inte påverkade människors möjligheter i samhället. Vänstern hade inte behövt fokusera på människors olikheter baserad på kön, klass, ras, könsidentitet, sexualitet, funktionalitet och ålder om dessa faktorer inte påverkade människors möjligheter att få utbildning, bostad och jobb.


Gymnasieministern har tyvärr misslyckats med att förstå att maktstrukturer hänger samman och påverkar människors tillgång till välfärden. Arbetarklassens barn är ingen homogen grupp, utan en grupp som alla andra. Den består av människor med en rad olikheter och förutsättningar. Aida Hadzialic sviker arbetarklassens barn när hon menar att killen från landsbygden, som inte kan få ett jobb, och killen i förorten, som inte heller kan få ett jobb, är i samma situation. För givetvis måste klassanalysen göras – men den måste kompletteras med identitetspolitiken. Annars misslyckas politiska åtgärder att ta hänsyn till strukturer som förtrycker och bidrar därmed inte med lösningar anpassade efter varje geografiskt område i landet.

Men det är tydligt att regeringen inte förstår detta då inga genomgripande åtgärder för ekonomiska olikheter har gjorts. Det är tydligt att regeringen heller inte vill förstå det, när de talar om att skapa en enat samhälle med jobb och bostäder, men samtidigt blundar för de maktstrukturer som motverkar förutsättningarna för ett sådant samhälle.


Jag förstår att Aida Hadzialic anser att debatten är obehaglig. För den är nämligen en konsekvens av den svenska politikens misslyckande att erkänna det förtryck individer som avviker från normen upplever.

Hadzialic talar om att fokus ska ligga på att bygga vidare ett starkt samhälle och se till att människor utbildar sig och fler jobb skapas. Det är obehagligt att ministern inte har förstått konsekvenserna av sin egen regerings flyktingpolitik, och hur den utesluter människor från att vara en del av det starka samhälle som du talar om – just på grund av identitet.

Och det som verkligen är obehagligt – och som visar på att vänsterns identitetspolitik behövs – är hur makthavare som Aida Hadzialic vägrar att inse att identitetspolitik bedrivs av människor för att det handlar om en kamp för överlevnad och grundläggande mänskliga rättigheter.

Men jag förstår Hadzialic utspel. För om regeringen förlöjligar identitetspolitiken, så behöver aldrig politiska åtgärder tas för att motverka alla de olika förtryck individer upplever och som begränsar människor att få utbildning, bostad och jobb. 


Baharan Raoufi

Feministiskt initiativ, sitter i barn- och skolnämnden i Lund och i Fi:s nationella utbildningsutskott som politisk sakkunnig