Ahlin och Bildt, stå upp mot Obama

Publicerad

Jag vädjar till Carl Bildt och Urban Ahlin - legitimera inte ett militärt ingripande på de grunder vi har i dag. Det skriver Peter Weiderud.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tiden rinner ut för Syrien. Gasattacken har drastiskt höjt de politiska insatserna och risken för ett USA-lett militärt angrepp, syftande till att bestraffa Assad-regimen, är nu överhängande.

Jag säger risken, inte för att det saknas motiv att ställa Syriens regim till ansvar, utan främst för att ett militärt ingripande kommer att försvåra en politisk lösning av konflikten.

Dessutom finns en påtaglig risk för spridning. Det märks i människors oro inte minst i Irak, där jag just nu befinner mig. Det saknas heller inte paralleller mellan det USA-ledda angreppet på Irak för tio år sedan och det som nu byggs upp i Syrienkonflikten. Då som nu var kemiska vapen motiv för angreppet. Säkerhetsrådet var splittrat. FN skulle söka klarhet, men fick inte fullgöra sitt uppdrag.

Efter invasionen 2003 visade det sig att USA:s bevis inte fanns. I dag tvivlar få på att kemiska vapen använts i Syrien. Men det är inte klarlagt av vem. I maj kom en FN-rapport ledd av Carla Del Ponte fram till att det var del av rebellerna snarare än regeringen som kunde knytas till användning av Sarin. Den uppgiften, som byggde på intervjuer av offren, tonades senare ner.

 

Det är olyckligt att politiska ledare, inte bara i USA utan också i regionen och Europa, inte låter FN:s undersökningsgrupp göra sitt jobb innan man uttalar sig kategoriskt och ropar på militär vedergällning.

Carl Bildt hör till de mer försiktiga av europeiska utrikesministrar. Där finns möjligen en parallell till ett annat USA-lett militärt ingripande som många jämför med - Natos bombningar av Serbien i samband med Kosovo-krisen 1999.

Jag arbetade då som talskrivare för utrikesminister Anna Lindh och deltog i arbetet med att formulera den svenska ståndpunkten, där vi ansåg angreppet inte vara legalt, men väl legitimt. Carl Bildt var då moderatledare och samtidigt hög representant i Bosnien och min bild var att han då, i samband med partiledaröverläggningar för att förankra av den svenska hållningen, var den mest återhållsamme och folkrättsligt principiella av de borgliga partiledarna.

Den svenska hållningen i Kosovo-krisen har också varit vägledande för mitt partis förhållningssätt till principen om ansvaret för att skydda, R2P. Ett militärt ingripande kräver beslut av FN:s säkerhetsråd. Men i extrema nödlägen, när säkerhetsrådet är oförmöget att ta ansvar, kan man inte utesluta en annan, men bred och folkrättsligt grundad ordning.

Men detta kräver uppfyllelsen av en rad kriterier, inte bara fullständig klarhet i ansvarsfrågan. Bland annat måste alla diplomatiska och politiska ansträngningar vara uttömda och man måste vara säker på att ett militärt ingripande inte förvärrar situationen eller får andra och värre konsekvenser.

Peter Weiderud
Det gäller i Syrien och i Mellanöstern. Men också i internationell politik i stort. R2P är en av de viktigaste nydaningarna i folkrätten under senare år. Men om konceptet missbrukas, används slarvigt eller som täckmantel för vissa länders intressen kommer det att politiskt kapsejsa.

 

FN:s undersökningsgrupp måste först och främst få göra sitt jobb. FN måste också få uttömma alla sina möjligheter till politisk lösning. Det är dags för Ban Ki-Moon att själv bege sig till Damaskus. Det var genom att ta ansvar på högsta nivå som hans företrädare Dag Hammarskjöld och Kofi Annan klarade av att lösa mycket svåra konflikter.

Dödandet måste upphöra. Alltför många länder tar ensidig ställning för antingen regimen eller oppositionen på ett sätt som ger båda parter förhoppningar om att det finns en militär lösning. Det gör det inte. Om omvärlden samlat tog ställning för en politisk lösning, skulle förutsättningarna drastiskt förändras.

Sverige är en del av denna omvärld. Därför vädjar jag till Carl Bildt, Urban Ahlin och andra som nu har att fundera på det svenska förhållningssättet till en kommande USA-ledd militär attack:

 

Låt inte militära genvägar underminera folkrätten och politikens möjligheter! Legitimera inte ett militärt ingripande på de grunder vi har i dag.

 

Peter Weiderud är ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag