DEBATT. Landsvägscykling har rönt stora framgångar för Sverige genom åren, med såväl OS- och VM-medaljer, som etappsegrar i Tour de France och Giro d’Italia. Det är också en motionsform som ökar kraftigt i landet. Deltagande i motionslopp slår rekord varje år, vilket Vätternrundan är ett bevis för. Cykelbranschen redovisar en stadig ökad försäljning av cyklar för tävling och motion, inte minst under denna pandemi.
En samhällsvinst
Detta är mycket bra för folkhälsan. Det gäller såväl fysiskt som psykiskt välbefinnande, då det utan tvekan ger positiva effekter att motionera. Cykling är en skonsam och inkluderande motionsform som kan utövas av personer med olika fysisk förmåga, i alla åldrar. Lägg därtill att många cykelpendlar till arbetet och skolan, vilket fler och fler studier visar är en samhällsvinst. 11 av 100 personer använder cykeln i sin vardag visar nationella resvaneundersökningar. Då är alla dessa motions- och tävlingscyklister inte inräknade.

Cyklingen ökar i många städer, men har tappat fart och minskar på mindre orter. Förutsättningarna för att cykla finns inte i samma utsträckning där, men med bättre förutsättningar kommer vi högst sannolikt se ökande cykling även där.
Cyklister skadas medvetet
Tyvärr har också stämningen blivit allt hätskare på våra allmänna vägar. Många cyklister vittnar om ett oerhört hårt klimat i form av livsfarliga omkörningar, prejningar, föremål som kastas från bilar, eller spolarvätska som sprejas över dem. I pressen läser vi om allt fler händelser där bilister medvetet utsätter cyklister för stor fara och till och med medvetet skadar dem. För oss som cyklar på allmänna vägar är detta numera vardag. Och politikerna bara blundar.
Flera åtgärder behövs
För att förbättra situationen för landets cyklister föreslår vi följande:
Inför 1,5-metersregeln. Dagens trafikregel vid omkörning lyder: ”33 § Den förare som kör om skall lämna ett betryggande avstånd i sidled mellan sitt fordon och det fordon som körs om.” Det är en oerhört luddig formulering. För en del kan det vara 1,5 meter, men för andra räcker 5 centimeter, så länge ingen blev påkörd. 1,5-metersregeln har införts i ett 10-tal länder. I Spanien går man längre och har infört en 2-metersregel och en fartsänkning för omkörande fordon med 20 km/h. I många fall har man sett en klar förbättring i bilisters beteende gentemot cyklister.
Cyklande måste ha möjligheten att välja bort gång- och cykelbanan och låta gående, barn, hundar med flera vara i fred.
Bygg cykelinfrastruktur längs de statliga 2+1-vägarna. 2+1-vägarna är en stor framgång för trafiksäkerheten för biltrafiken, men för cyklande är de förenade med mer eller mindre livsfara. Konsekvensen blir att cyklingen blir mer eller mindre omöjlig på många platser i landet. Den statliga myndigheten Trafikanalys visar också att cyklandet på landsbygden rasar. Trafikverkets egen genomgång av 2+1-vägar visar en potential för cykling utmed mer än hälften av landets 2+1-vägar – över 150 mil.
Ökade resurser till polisen för trafikövervakande uppgifter. Idag går utvecklingen åt andra hållet, med mer automatisk övervakning i form av hastighetskameror på våra vägar. Det är till ringa hjälp och nytta för de som väljer att cykla. Att kontrollera 1,5-metersregeln är inte en svårare uppgift än att kontrollera andra trafikregler – så länge resurser finns. Det går uppenbarligen i alla ovanstående länder, varför skulle det inte gå i Sverige?
Säg nej till cykelbanetvång
Avslutningsvis hoppas vi att regeringen inte accepterar Transportstyrelsens nya lagförslag som tvingar cyklande att alltid använda gång- och cykelbanan när sådan finns. Cyklande måste ha möjligheten att välja bort gång- och cykelbanan och låta gående, barn, hundar med flera vara i fred.
Vad väntar ni på?
Av Emma Johansson
OS-medaljör i linjelopp
Lisa Nordén
OS-medaljör triathlon
Susanne Ljungskog
Dubbel världsmästarinna i linjelopp
Emilia Fahlin
Professionell landsvägscyklist
Bernt Johansson
OS-guldmedaljör i linjelopp
Tommy Prim
2x2:a Giro d’Italia
Tobias Ludvigsson
Professionell landsvägscyklist
Emil Lindgren
Professionell mountainbikecyklist
Lucas Persson
Förbundskapten landsväg
Fredrik Kessiakoff
Förbundskapten MTB, f.d. professionell tävlingscyklist
Anders Adamsson
Fd professionell tävlingscyklist, cykelkommentator
Daniel Breece
Chefredaktör cykeltidningen Bicycling
Roberto Vacchi
Fd tävlingscyklist, cykelkommentator
Krister Isaksson
Cykeldebattör