Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Agera mot den nya hemlösheten, Bolund

Från Hyresgästföreningens sida är vi inte förvånade över det ”Uppdrag granskning” kunnat visa, skriver Marie Linder.Foto: SVT
Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.Foto: Kristian Pohl

Det är dags att inse att vi har ett nytt Sverige som breder ut sig. Hyresgästföreningen kräver att bostadsminister Per Bolund tar taktpinnen och engagerar Morgan Johansson och Lena Hallengren i arbetet för att säkra rätten till en bostad för en rimlig kostnad, skriver Marie Linder.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vi som under längre tid mött det otrygga bostads-Sverige är inte förvånade över ”Uppdrag Gransknings” reportage ”De nya hemlösa” och ”Utflyttarna”. Vi har också under lång tid berättat för politiker om hemlösheten, om barn som tvingas flytta flera gånger per år därför att deras föräldrar har den dyra och otrygga andrahandsmarknaden som enda alternativ, där hyresgäster tvingas lämna sina hem för att de inte kan bo kvar efter en renovering, och där en stor grupp av unga vuxna inte kan flytta hemifrån. Hade de lyssnat till oss och mött våra förslag skulle vi kunnat vara en bit på väg. Redan 2015 föreslog jag att regeringen skulle tillsätta en bostadssocial utredning.

En social rättighet har blivit handelsvara

Det är dags att inse att vi har ett nytt Sverige som breder ut sig, där rätten till en bostad har reducerats till handelsvara trots att det enligt lag är en social rättighet. Där individer som av olika anledningar stängs ute från möjligheten att själv skaffa sig en bostad till rimlig kostnad förpassas till en boendestandard som har nått botten och där barn tvingas växa upp i en olämplig, otrygg och ryckig boendemiljö. Där någon lider finns det en affärsmöjlighet för en annan. Den cykeln måste brytas.

Det är dags att se bortom kortsiktiga lösningar. Det är dags att inse faktum. Bostadspolitiken kräver helhetslösningar där det sociala ansvaret blir en grundbult för byggandet och hyresjuridiken. Det behövs juridiska och bostadssociala lösningar, det måste ingå i bostadspolitiken i dag. De systemfel vi ser på bostadsmarknaden kan inte endast vara upp till Socialtjänsten att lösa. 

Bostadsminister Per Bolund (MP) behöver sätta fart, menar Hyresgästföreningen.Foto: STINA STJERNKVIST/TT

Vi ställer krav på Per Bolund

Det vi behöver är en ansvarsfull bostadspolitik för en svensk kontext. Vad är det? Jo, ett system som möjliggör att alla grupper i samhället får tillgång till en bostad för rimlig kostnad och där oseriösa hyresvärdar stoppas. 

Vi kan inte längre vänta och tar nu initiativ och lägger en rad förslag. Vi vill se ett sjupunktsprogram där Hyresgästföreningen kräver tydliga åtgärder och där bostadsminister Per Bolund tar taktpinnen och engagerar statsråden Morgan Johansson och Lena Hallengren i arbetet för att säkra rätten till en bostad för en rimlig kostnad. 

Skrota förslaget om marknadshyror

En bra start är att genast skrota förslaget om marknadshyror i nybyggda lägenheter som står med i januariavtalet, det kommer bara göra det svårare för vanliga människor att kunna bo kvar i sina hyreslägenheter när hyran chockhöjs, tillsätta en bostadssocial utredning och genom skärpningar av lagen ge länsstyrelsen ett bredare mandat för att sätta stopp för oseriösa hyresvärdar. ​​ 

Vi föreslår att:

Regeringen tillsätter en bostadssocial utredning.

Kommuner ställer tydligare krav på att det ska byggas hyresrätter till rimlig kostnad.

Att kommunerna använder den kommunala hyresgarantin som ställs ut för personer som har svårt att etablera sig på bostadsmarknaden.

Staten inför lån med bra villkor till företag som vill bygga hyresrätter.

Länsstyrelsen får mandat att granska presumtiva fastighetsägare innan köp för att kunna stoppa uppenbart oseriösa värdar från att förvärva fler fastigheter.

​​ Rättvisa skatter för hyresrätter införs så att kostnaden för en nybyggd hyresrätt inte är dyrare än en nybyggd bostadsrätt, genom bl a ett renoveringsstöd till hyresrätten. 

​​ Regeringen ser över bostadsbidraget så att den inte längre ligger efter den allmänna kostnadsutvecklingen.

Förlorade livschanser

Bostadspolitiken behöver fler och modigare reformer. Politiken måste lyssna, gå i takt med verkligheten och lägga förslag för framtiden när bostadsbristens konsekvenser blir allt mer uppenbara och behoven är så stora. För enskilda individer handlar det om förlorade livschanser där drömmar om ett fast jobb och familj skjuts upp på framtiden.

Och slutligen, bostaden måste åter bli betraktad som en social rättighet, där staten har det övergripande ansvaret. Målet för bostadspolitiken måste vara en god bostad åt alla, till en rimlig kostnad, inom en rimlig tid. Där är vi verkligen inte i dag. 

 

Av Marie Linder

Förbundsordförande Hyresgästföreningen