BEHÖVER DEBATT. Folkpartiet, med toppnamn som Johan Pehrsson, Nyamko Sabuni och Jan Björklund, har en ideologisk kris, skriver LUF-ordföranden Adam Cwejman. Foto: Tommy Holl
BEHÖVER DEBATT. Folkpartiet, med toppnamn som Johan Pehrsson, Nyamko Sabuni och Jan Björklund, har en ideologisk kris, skriver LUF-ordföranden Adam Cwejman.  Foto: Tommy Holl

Adam Cwejman: FP befinner sig också i djup kris

Publicerad
Uppdaterad
Nya Folkpartiet värnar statens rätt mot individen i stället för tvärtom - vi befinner oss i en ideologisk kris, varnar Adam Cwejman inför Folkpartiets officiella valanalys som presenteras i morgon.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Inom Socialdemokraterna pågår just nu efter nyttig men smärtsam debatt inför öppna ridåer.
Men även inom de andra partierna som backade i valet pågår just nu en intensiv eftervalsdebatt. Folkpartiet har emellertid valt att inte tillsätta en kriskommission. Snarare vill man lugnt utvärdera ett valresultat man - under omständigheterna - är ganska nöjd med.
Facit för riksdagsvalet 2010 stannade vid en tillbakagång från 7,54 procent till 7,06 procent och från 28 till 24 mandat i Riksdagen. Vi tappade inte lika mycket kommunalt och i landstingen som Centerpartiet eller Kristdemokraterna och vann till och med ett gäng väljare från Moderaterna.
Men bakom dessa siffror döljer sig ett parti som lider av allvarliga identitetsstörningar men saknar sjukdomsinsikt. Sanningen är att Folkpartiet målat in sig i ett hörn - en utveckling som pågått under ett längre tag.

Vi har visserligen välförtjänt vunnit stor trovärdighet i skolfrågan. Det är ett politiskt område som rankas högt av väljarna och som länge behandlats styvmoderligt.
Men idéutvecklingen i Folkpartiet har tyvärr stannat. Egentligen är det kanske inte så konstigt. Tillståndet i den borgerliga idédebatten generellt - där Moderaternas idé om arbete och flit som det enda meningsbärande och värdefulla samhällskittet - ligger som en blöt filt.
I stället för att slå tillbaka har Folkpartiet resignerat till ryggdunkande och partiets stolta liberala historia har förpassats till nostalgiska tillbakablickar.
Folkpartiet har en liberal kärna och det upptäcker man genom att bara kasta ett öga på partiprogrammet. Det som däremot syns och hörs i debatten är något helt annat. På den trånga arena som partipolitiken utspelas på har den enda medialt gångbara metoden för uppmärksamhet reducerats till utspel om att ställa krav.
Det är inte negativt att ha tydlighet i politiken, tvärtom. Problemet är när man endast uppfattas som tydlig när man ställer ökade krav på hur människor ska vara.

Varenda gång partiet tagit strid för något har det varit fråga om krav; krav på föräldrar, krav på invandrare eller på bidragstagare. Det är alltid statens rätt mot individen som värnas. Sällan tar man strid för individens rätt gentemot staten. Liberalismens kärna bygger på människors fri- och rättigheter. Ska Folkpartiet värna sitt liberala arv måste man bli bättre på att stå upp för samhällets utsatta och lidande. FP om något parti borde stå upp för individens rättigheter gentemot kollektivens övertramp.
Alltför många situationer där rättssäkerheten har ställts på prov eller där minoriteters rättigheter har hamnat i skottgluggen har Folkpartiets liberala röst lyst med sin frånvaro.
Det existerar i dagens Folkparti en enorm diskrepans mellan den egna självuppfattningen och hur partiet faktiskt uppfattas av väljare. Det är ett problem att man inte inser att partiets utveckling under 2000-talet allvarligt har förändrat väljarkårens bild av Folkpartiet.
Ett liberalt parti har i Sverige stor potential till framgångar.
Mångdubbelt fler av svenskarna identifierar sig själva som liberaler i någon utsträckning än som röstar på Folkpartiet. Det om något borde vara en tankeställare för partiledningen.
Detta borde vara en tydlig indikation på att Folkpartiets politik behöver - om inte ersättas - så garanterat utökas med fokus på andra frågor.

För faktum är att de liberala idéerna i dag är utspridda över flera partier. Det ställer högre krav på det förment liberala partiet att också agera liberalt. Det räcker inte att man har ordet liberalerna i partinamnet för att per automatik associeras med frihetliga idéer. Risken är att man nu slår sig till ro och tror att man kan köra med samma uppsättning kort även i nästa val. Det vore ett kapitalt misstag.ADAM CWEJMAN

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag