Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Abortmotståndare är allt annat än ”för liv”

Emma Frans.
Foto: Ron Sachs / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES.

Att abortmotståndare påstår sig vara pro-life – det vill säga ”för liv”- kunde inte vara mer missvisande, skriver Emma Frans.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

En av Donald Trumps första åtgärder som förenta staternas president var att stoppa ekonomiskt stöd till hjälporganisationer som verkar för legala aborter. Inför tv-kameror och lämpligt nog i sällskap av ett antal män skrev han under det beslut som motverkar kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp.

Under decennier har vi sett att kvinnors rätt till abort ökat på global nivå. Men nu hotas plötsligt aborträtten i många delar i världen. I Nicaragua förbjöds abort helt 2006. Och detta förbud gäller även då den gravida kvinnans liv är i fara. År 2014 ville Spaniens regering förbjuda fri abort, men detta förslag stoppades efter protester. Även i Sverige finns det de som vill begränsa kvinnors rätt till abort. Bland annat har Sverigedemokraterna föreslagit olika åtgärder för att begränsa aborträtten.


LÄS MER: Vem är kvinnan om hon inte är moder?


Nyligen avslöjade en granskning från Ekot att svenska barnmorskor som vägrat utföra aborter är en del av en internationell kampanj som drivs av en amerikansk anti-abortlobby. Denna kristna lobbyorganisation är en av världens mäktigaste i sitt slag och kallar sig ironiskt nog Alliance Defending Freedom. Ironin ligger naturligtvis att de utger sig för att försvara frihet när de egentligen verkar för att inskränka kvinnans frihet. Svenska barnmorskors kamp för så kallad samvetsfrihet kan ses som en struntsak. Men enligt experter på lobbygruppens tillvägagångssätt är detta en del av en strategi där organisationen på alla sätt försöker minska tillgängligheten till abort. 

Men det är inte bara den amerikanska anti-abortlobbyn som har ett opassande namn. Att abortmotståndare påstår sig vara pro-life – det vill säga ”för liv”- kunde inte vara mer missvisande. Att motverka säkra och lagliga aborter är att indirekt döma många kvinnor till döden.

Ett viktigt argument för kvinnors rätt till lagliga och säkra aborter är kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp. Men aborträtten är också viktig ur ett folkhälsoperspektiv. Abortmotstånd innebär egentligen ett motstånd mot säkra aborter. När kvinnor inte kan göra lagliga och säkra aborter så resulterar inte detta i ett minskat antal aborter. Förbud mot abort resulterar i att kvinnor gör abort ändå, men att de kanske blir fördröjda och görs med osäkra metoder. Och fler osäkra aborter leder till ökad mödradödlighet.


Varje år avslutas ungefär 56 miljoner graviditeter genom abort. En stor andel av dessa, cirka 22 miljoner, är osäkra aborter. Världshälsoorganisationen WHO uppskattade år 2008 att 47 000 kvinnor dör varje år som ett resultat av osäkra aborter.  Osäkra aborter är en av de ledande orsakerna till mödradödlighet och ligger bakom 13 procent av dödsfallen. Av de kvinnor som överlever en osäker abort får en stor andel långsiktiga komplikationer. Osäkra aborter är med andra ord ett allvarligt hot mot kvinnors hälsa. Enligt världshälsoorganisationen är osäkra aborter en av de orsaker till mödradödlighet som enklast går att förebygga. Och det är detta hälsoförebyggande arbete som Trump-administrationen nu förhindrat.

När Donald Trump skrev under dokumentet omgiven av några av världens mäktigaste män skrev han således under många kvinnors dödsdom. 

Aborträtten är hotad på många platser i världen – även i Sverige. Vi måste fortsätta att verka för att kvinnors rätt till lagliga och säkra aborter aldrig begränsas.


Emma Frans

Forskare och vetenskapsskribent

Doktor i medicinsk epidemiologi