Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

600 nya jobb är fler än 57

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Cecilia Magnusson, M, kritiserar Socialdemokraternas förslag att lägga ner Kulturarvslyftet.

Vårt förslag, Nya Access, kostar 200 miljoner kronor och ger 600 nya jobb 2013 och 2014 - anställningar inom kultursektorn, både myndigheter, institutioner men också större ideella föreningar och riksorganisationer.

Cecilia Magnusson menar att den borgerliga regeringens Kulturarvslyft är det som ska hjälpa "de svagaste" att komma ut på arbetsmarknaden.

 

Problemet med hennes resonemang är att man nu prövat detta Kulturarvslyft som skulle ge 4 400 jobb och det har visat sig vara ett praktfiasko som hittills gett 57 jobb.

Kulturarvslyftet som projekt anses för krångligt och arbetsgivarna anser att det är för dyrt att anställa enligt regelverket. Detta var väl känt för regeringen redan i september, ändå saknas förslag i budgetpropositionen.

Vi föreslår i stället Access som vi vet fungerar. För de grupper som Kulturarvslyftet var tänkt för föreslår vi 5 500 föreningsjobb med anställningar på 75 procent, där staten betalar hela den avtalsenliga lönen.

 

Då kan föreningar inom idrott och kultur anställa utan kostnader, och det är det vi tror krävs för att det ska fungera. Tillsammans utgör Access och föreningsjobb 6 100 jobb att jämföra med Kulturarvslyftets 4 400 som i praktiken blev 57.

 

Gunilla C Carlsson

är riksdagsledamot (S) och ordförande i kulturutskottet

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!