I dag finns det omkring 1 700 akademiker bland den svenska polisens totalt 28 500 anställda.
I dag finns det omkring 1 700 akademiker bland den svenska polisens totalt 28 500 anställda.

40-talsreglerna passar inte modern polis

Publicerad

Lena Nitz, Polisförbundet, kritiserar justitieminister Beatrice Ask för förslaget om att ge civila utredare utökade befogenheter. Men hon konstaterar samtidigt att det är viktigt med civilanställda och att deras kompetens ska tas tillvara på bästa sätt. Det skriver Jusek under på.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

 I dag finns det omkring 1 700 akademiker bland den svenska polisens totalt 28 500 anställda. Regeringens förslag om utökade befogenheter är bra. Möjligheten till en effektivare polis gagnar både allmänheten och alla anställda inom polisen.

Staffan Tilling
Akademiker med spetskompetens inom exempelvis kriminologi, IT-forensik och ekonomi lägger tillsammans med erfarna och skickliga poliser grunden för åtal och domar i allvarliga brottmål. Södertäljenätverket och det spektakulära helikopterrånet är två exempel. Om färre vågar vittna behövs mer teknisk bevisning, som mobiltelefonitrafik eller trafik på nätet. Utredningar om övergrepp mot kvinnor eller barn vinner på om det finns psykologisk kompetens i utredningsteamet.

Idag finns det hinder i regelverket som gör att civila – hur skickliga och kompetenta de än är - inte får bli förundersökningsledare eller ens hålla ett kort formellt anhållningsförhör.

Det är ett regelverk från 1940-talet som nu föreslås förändrat. Ett regelverk som inte passar in i en modern polisorganisation. Det här har inte bara Jusek påpekat många gånger, utan även Riksrevisionen.


STAFFAN TILLING,

är ordförande i Juseks Polissektion

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag