40 års arbete och usel pension – är det rimligt?

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Göran Dandelo från Pensionärer i gula västar.

Ska 40 års arbete inte löna sig, den dag man går i pension?

Göran Dandelo från Pensionärer i gula västar skriver till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi: Här är mina tips. Sverige är ett rikt land, nu kör vi.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Hej Ardalan!

Jag tillåter mig att kalla dig vid förnamn, eftersom jag är ungefär dubbelt så gammal som du. Hoppas det är okej? Eller acceptabelt, som statsministern skulle uttryckt det. Först ska jag säga att jag inte varit någon större beundrare av ditt parti, sedan den dag på sextiotalet då jag var stor nog att tänka för egen maskin.

Men nu är det så att du har satt hela din, och partiets, politiska prestige på att rejält höja pensionerna för oss svenska skattebetalare. Det är inte bara beundransvärt utan även synnerligen behövligt. För, som du säkert är medveten om, så har Sveriges pensionärer numera bland de sämsta pensionerna inom EU och på det ett av världens högsta skattetryck. 

Många svenska pensionärer klarar inte längre att betala hyra, köpa mat, sköta sin hälsa och sköta sina tänder på en gång. Man måste välja. Det tycker både du och jag är oacceptabelt. Eller hur? 

I all välmening: Här är mina tips

Så, nu när vi nu har samma mål tänker jag ge dig några tips på propositioner du kan lägga fram för riksdagen, i ditt gedigna arbete för de svenska pensionärerna.

1. Som du vet så går arbetsgivarnas pensionsinbetalningar, på löneutrymmet över cirka 40 000 kronor per månad, direkt in i statskassan. Om även dessa 17 till 20 miljarderna, årligen, går in och förstärker pensionssystemet är vi en bra bit på väg.

2. Nästa steg är att öka pensionsavgifternas andel av de sociala avgifterna, från dagens 10,41 procentenheter till cirka 15 procentenheter. Detta kommer ytterligare att förstärka pensionerna, så att vi åtminstone kommer upp i närheten av de övriga nordiska länderna. Du bör inte föreslå en höjning av arbetsgivaravgifterna. Det skulle riskera att öka arbetslösheten och därmed minska inbetalningarna till systemet.

Att fibbla med garantipensionen och bostadstillägget skapar bara fler och fler orättvisor i systemet.

3. Till sist ska du lägga en proposition om ökning av grundavdraget för pensionärer till minst 120 000 kr om året, så att all pension upp till 10 000 kr per månad är skattefri. Det är en rättvis reform som betyder mest för dem med mycket låga pensioner.

4. Nu är vi på god väg att kunna skapa en skattebefriad baspension om 16 000 kronor per månad för alla svenska medborgare som arbetat eller bott i Sverige i minst 40 år.

Sverige är ett rikt land

Att fibbla med garantipensionen och bostadstillägget skapar bara fler och fler orättvisor i systemet. Som du säkert märkt är LO mycket kritiska till att mer än 40 års arbete inte ska löna sig, den dag man går i pension. 

Så vad säger du? Sverige är ett rikt land. Nu kör vi?

I all välmening,


Göran Dandelo

Talesperson för äldrepolitik, Pensionärer i gula västar

Så hårt slår en finanskris mot våra pensioner: