Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

3D-klitorisar är det sista vi skattebetalare behöver

Stefan Krakowski är överläkare och författare.Foto: EVA LINDBLAD/1001BILD
Vänsterpartisten Malin Björk med 3D-klitoris. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Välfärdssystemet bygger på de uppenbara bristvarorna ärlighet och tillit. I den situation som nu råder i Sverige sjunker trovärdigheten för makthavare till nya bottennivåer, skriver överläkare Stefan Krakowski.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. En kollega till mig berättade nyligen att en av hennes släktingar skilt sig från sin fru men att det handlade om en så kallad ”skenskilsmässa”. Kvinnan bor kvar i parets lägenhet och får försörjningsstöd och bostadsbidrag medan mannen hyr ut sin nya lägenhet i andra hand. Dessutom har mannen sjukersättning sedan lång tid men arbetar svart för att dryga ut sin inkomst. Paret fortsätter att bo ihop.

De dagliga exemplen på girighet och utnyttjande av systemet börjar nu dugga så tätt i Sverige att vi knappt reagerar längre. Enligt vissa beräkningar försvinner mellan 10 och 20 miljarder kronor varje år på grund av felaktiga utbetalningar från Försäkringskassan varav häften är rent fusk. Försäkringskassans krav på återbetalning slår också nya rekord. Det gäller bland annat barnbidrag, sjukpenning och assistansersättningar som folk lurat till sig. Ju mer fusket breder ut sig desto mer sjunker tilliten till politiken och dess representanter och varje ny skandal tas som ett tecken på att systemet inte längre fungerar.

Politikernas sviktande moral

Men politikerna själva föregår inte alltid med gott exempel.

Under den senaste tiden har en rad avslöjanden gjorts av politiker som skrivit sig hos sina föräldrar och kvitterat ut ersättning för dubbla bosättningar. Politikerna tillhör olika partier men det moraliskt tvivelaktiga handlandet har de alla gemensamt. 

Moderaten Erik Bengtzboe fick lämna sin riksdagsplats efter bostadsavslöjandet.Foto: FREDRIK VENNERLUND

Det senaste avslöjandet där en toppolitiker är inblandad är Malin Björk, Europaparlamentariker och Vänsterpartiets förstanamn i EU-valet. Malin Björk har tagit ut traktamente, över 3 000 kronor per dag, trots att hon bor i Bryssel. Enligt SVT:s beräkningar handlar det om cirka en miljon kronor under det senaste året. Till sitt försvar säger Malin Björk att hon gjort upp med Europaparlamentets administration om att hon kan använda pengarna för resor i Sverige men tyvärr har Europaparlamentarikern inga kvitton att visa upp. Den så kallade kontorsersättningen, en summa på över 40 000 kronor i månaden, har enligt uppgift, gått till ”…hundra kaffekoppar och ganska många 3D-klitorisar av plast med feministiskt och vänsterpartistiskt tryck på”. 

LÄS MER av Stefan Krakowski: 

Vi lever i ett land av verklighetsförnekare 

Den svenska kravlösheten gör oss all till förlorare 

Ett hedersuppdrag

När jag jobbade som svensk ledamot för Europarådet i Strasbourg, var jag alltid lite avundsjuk på mina kolleger i Bryssel på grund av deras generösa arvoden. Själv jobbade jag i princip ideellt eftersom traktamentet bara var symboliskt och inte på långa vägar täckte de måltider och hotellkostnader jag var tvungen att betala. För mig var jobbet ett hedersuppdrag, inte ett sätt att sko mig på andras bekostnad. Dessutom representerade jag Sverige.

Välfärdssystemet bygger på ärlighet och tillit, uppenbara bristvaror nuförtiden. Samtidigt har vi de politiker vi förtjänar. Det finns en anledning till att ytterkantspartierna går fram i opinionsundersökningarna och tilltron till de övriga partierna minskar.

Populismen vinner mark

I den situation som nu råder i Sverige där partier ingår svårbegripliga allianser för att utesluta en eller flera partier och där ett bibehållande av makten prioriteras framför allt annat, sjunker trovärdigheten för makthavare till nya bottennivåer. 

Det må vara helt lagligt att skriva sig hos mamma eller i sommarstugan och dra in miljoner på traktamenten och bidrag men moraliskt sänder det ut destruktiva signaler. I en tid när populismen, både från höger och vänster, breder ut sig är skenboenden och skattefinansierade plastklitorisar det sista vi behöver. 

 

Av Stefan Krakowski

Överläkare, författare och skribent

Stefan Krakowski är aktuell med boken ”I psykiatrins tjänst-en svensk läkares memoarer” som kommer ut den 22 augusti