Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

27 liberaler: Sabuni är den ledare vi behöver

Liberalerna måste bli ett mer modernt parti. Det finns en kandidat som tydligt kan lyckas med detta. Hon heter Nyamko Sabuni, skriver de 27 liberalerna.Foto: STINA STJERNKVIST/TT

Den här veckan samlas liberaler runtom i landet för att fråga ut partiets kandidater till partiledarposten.

I media har partiledarvalet målats upp som ett val mellan höger och vänster – mellan Löfven eller Kristersson. Det är helt felaktigt. Partiledarvalet handlar om Liberalernas överlevnad, skriver 27 liberaler från hela landet som står bakom Januariavtalet och som vill att Nyamko Sabuni ska bli ny partiledare.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Liberalernas valresultat till Europaparlamentet är betungande. Trots ett heroiskt kampanjarbete från gräsrötterna hamnar Sveriges mest Europavänliga parti under spärren i 17 av 21 län. Utanför storstadsregionerna talar valresultatet sitt tydliga språk; samtidigt som liberala partier ökar runtom i Europa flyr väljarna Sveriges liberala parti.

I medias bevakning av partiledarvalet har man ofta framställt valet som ett val mellan höger och vänster – mellan Löfven och Kristersson. Vi menar att den bilden inte är korrekt. Liberalernas val av partiledare är inte en repris av vinterns diskussion om regeringsfrågan. Vårt partiråd har fattat ett beslut som Nyamko Sabuni, Erik UIlenhag och Johan Pehrson samtliga respekterar. Januariavtalets ska respekteras och 73-punktsprogrammet ska levereras.

Nu är det hög tid att lägga vinterns konflikt bakom oss. Vi behöver i stället fokusera på att få på plats en modern partiledare som klarar av att utforma en tydlig liberal politik. Vi behöver i högre utsträckning svara på de frågor medborgarna ställer och ta oss an de samhällsproblem som finns. 

Vi har blivit ett storstadsdominerat akademikerparti. Men Liberalerna kan inte vara ett parti enbart för citykärnan av våra storstäder.

Tre skäl för att välja Sabuni

Av framför allt tre anledningar ser vi nu att Nyamko Sabuni vore den kandidat som på bästa sätt skulle kunna lyfta Liberalerna:

Ett modernt ledarskap för hela landet. Vi har blivit ett storstadsdominerat akademikerparti. Men Liberalerna kan inte vara ett parti enbart för citykärnan av våra storstäder. Nu behövs ett ledarskap som öppnar upp inifrån och som inkluderar betydligt fler personer. Vi vill att Liberalerna ska bli ett parti som är mer öppet för människor utanför politiken och som ser hela landet.

Möjligheternas miljöparti. En grön våg sveper över Sverige och Europa. I arbetet med klimatomställningen behövs en tydligare röst som lyfter teknikutvecklingen och företagarnas viktiga roll för att vi ska kunna ställa om så snabbt det bara går. Då är Nyamko Sabunis erfarenheter från att ha arbetat med miljöfrågor i det svenska näringslivet helt avgörande.

Samhällets mest utsatta. Få politiker har kämpat för samhällets allra mest utsatta som Sabuni. Och i efterhand har hon visat sig fått rätt på många områden. Hon var för många år sedan bland de första i landet att lyfta in hedersfrågan i samhällsdebatten. Nyamko tog initiativ till den så kallade Rosengårdsrapporten som kartlade religiös extremism i förorten. Som minister utökade hon antalet diskrimineringsgrunder i diskrimineringslagstiftningen. Och hon var först med att lyfta också de hbtq-personer som faller offer för hedersförtryck.

L måste bli modernt

Valresultaten för Liberalerna talar sitt tydliga språk. Nu krävs en rejäl förändring. Liberalerna måste bli ett mer modernt parti. Det finns som vi ser det en kandidat som tydligt kan lyckas med detta och som dessutom är en av de politiker i Sverige som tydligast går genom rutan. Hon heter Nyamko Sabuni.

 

Arman Teimouri, Karlstad 

Marianne Normark, Umeå

Hans Backman, Gävle

Peder Westerberg, Umeå

Jimmy Ekström, Aneby

Camilla Mårtensen, Kävlinge

Ida Arnstedt, Täby

Caroline Persson, Växjö

Karin Bünger, Nacka

Ann-Cathrine Larsson, Tierp

Annica Lind Nordberg, Jönköping 

Carl Otto Berg, Stockholm 

David Gerson, Jönköping 

Anders O Hansson, Landskrona

Victor Bolander, Växjö

Jesper Thilander, Stockholm

Angela Rindehag Hafström, Jönköping 

Bertil Rylner, Jönköping

Daniel Lazic, Lidingö 

Rehina Ouro-Nimini, Växjö

Emmie Sjöström, Karlshamn 

Marie Vaadre, Nässjö

Walter Guldbrandzén, Stockholm

Ervisa Dani, Nässjö

Christian Musselbrook Öberg, Växjö

Sascha Carlsson, Jönköping

Jeanette Jonsson, Växjö