Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

15-åringar ska kunna dömas som vuxna

Flera åtgärder krävs för att vi på riktigt ska kunna möta det råare samhälle våra barn nu tvingas att leva i, skriver Tobias Andersson.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Tobias Andersson är rättspolitisk talesperson för SD.
Foto: PRESSBILD

Unga tonåringar ska inte längre tillåtas att springa runt och begå grova brott utan att behöva oroa sig för kännbara konsekvenser. Vi är beredda att sätta dem bakom lås och bom under lång tid, skriver Tobias Andersson, ny rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Nyligen släppte polisregion Stockholm en ny rapport med en kartläggning av de kriminella nätverken i Stockholmsområdet. Det är en väntad men dyster verklighet som Polisen redogör för. Som ny rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna kommer jag alltid att stå på polisens och brottsoffrens sida. Jag är beredd att göra vad som krävs i kampen mot de kriminella, svenska folkets trygghet kommer först.

”...de kriminella nätverkens rekrytering och involvering av minderåriga för att utföra viss typ av allvarlig brottslighet kvarstår som ett fenomen i jämförelse med tidigare år och bedöms vara ett allvarligt samhällshot.”

Alarmerande läsning

Att polisen, i rapporten, benämner minderåriga som ett allvarligt samhällshot är oerhört ledsam och alarmerande läsning. Att allt fler unga begår allt grövre brott har varit en utveckling som vi både förutspått och varnat för. Dessvärre har vi i dag inte en lagstiftning som är anpassad för att kunna stävja detta. Nuvarande och tidigare regeringars tama politik och retorik med fokus på lågaffektiva sociala insatser, som exempelvis fler fritidsgårdar och specialpedagoger, har misslyckats. 

Om en människa är vuxen nog att mörda, våldta eller råna någon, är han eller hon vuxen nog att möta konsekvenserna av handlingen.

Förebyggande åtgärder är en viktig komponent men för att bryta rekryteringen av unga till kriminella gäng är den enskilt viktigaste förebyggande åtgärden en kraftfull integrationspolitik som vilar på principen om assimilation. Med andra ord, de som har kommit till Sverige ska anpassa sig efter Sverige, ta efter våra seder och bruk och bli en del av majoritetssamhället. Mångkulturen har misslyckats. När ungdomar inte känner en tillhörighet till det svenska samhället växer risken att de agerar destruktivt mot detsamma, samt människorna inom det. Det accepterar vi inte.

Regeringen är för försiktig

Förebyggande åtgärder är dock inte tillräckligt, vi behöver inse att vi befinner oss i ett läge där: ”Vi har drogpåverkade, nojiga och livrädda ungar som hellre skjuter först än blir skjutna” som Anna Rise, chef för underrättelseenheten i polisregion Stockholm, uttryckte det i samband med att rapporten släpptes.

Regeringen har nu, med sin proposition ”Slopad straffrabatt för unga myndiga vid allvarlig brottslighet”, yrvaket gjort ett taffligt försök att bromsa den negativa spiralen. Det är dock ett urvattnat förslag som borde ha kommit för flera år sedan. Det framgår med all tydlighet att de inte är redo att gå tillräckligt långt. 

Straffa unga hårdare

Sverigedemokraterna har i sin följdmotion återigen gått längre än något annat parti. Vår ingång är att om en människa är vuxen nog att mörda, våldta eller råna någon, är han eller hon vuxen nog att möta konsekvenserna av handlingen. Vi förespråkar ett system där brottsoffren prioriteras över gärningsmännen. Det är skillnaden mellan oss och regeringen.

Därför vill vi, utöver att på riktigt slopa straffrabatten för unga myndiga mellan 18 och 21, även se en minskad straffrabatt för de som begår brott mellan 15 och 17 år, samt utreda möjligheten att döma dem som vuxna vid allvarlig brottslighet. Vidare förespråkar vi också sänkt straffmyndighetsålder.

Sverige har förändrats. För de som lever kvar i världsbilden om att unga som växer upp i Sverige är oskyldiga busfrön kan detta låta barskt. Dessa åtgärder, tillsammans med våra övriga förslag som exempelvis en riktad lönesatsning för polisen, betald polisutbildning samt visitationszoner, krävs för att vi på riktigt ska kunna möta det råare samhälle våra barn nu tvingas att leva i.

Unga tonåringar ska inte längre tillåtas att springa runt och begå grova brott utan att behöva oroa sig för kännbara konsekvenser. Vi är beredda att sätta dem bakom lås och bom under lång tid, svenska folkets trygghet kommer först. 

Det är mitt och Sverigedemokraternas löfte.


Av Tobias Andersson (SD)

Rättspolitisk talesperson