Gunnar Hökmark Foto: Ludvig Thunman / LUDVIG THUNMAN EXPRESSENGunnar Hökmark Foto: Ludvig Thunman / LUDVIG THUNMAN EXPRESSEN
Gunnar Hökmark Foto: Ludvig Thunman / LUDVIG THUNMAN EXPRESSEN
Vladimir Putin Foto: Farnum Shakeira / EPA TT NYHETSBYRÅNVladimir Putin Foto: Farnum Shakeira / EPA TT NYHETSBYRÅN
Vladimir Putin Foto: Farnum Shakeira / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBLFoto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL
 Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL

14 tips om Ryssland vill rädda relationen

Publicerad

Det land och den regim som terroriserar sitt folk och sina grannar kan inte förvänta sig något annat än dåliga relationer, skriver Gunnar Hökmark (M).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I Sveriges Radios Lördagsintervju beklagade sig Rysslands ambassadör i Sverige Viktor Tatarintsev över de frostiga relationerna mellan våra två länder. Hans uppfattning är att relationerna mellan Sverige och Ryssland nu är de sämsta sedan 1980-talet. Men det land och den regim som terroriserar sitt folk och sina grannar kan inte förvänta sig något annat.

Kriget i Georgien. Den skoningslösa krigföringen i Tjetjenien. Kriget i Ukraina. Annekteringen av Krim. De skoningslösa bombningarna av civila mål i Syrien för att ge sitt stöd till al-Assad (en man som genom sin krigföring har tagit livet av mer än en halv miljon syrier). Cyberattacker och en intensifierad underrättelseverksamhet mot grannländer. Desinformation och propaganda för att destabilisera och tillåta att osanningar bli till sanningar. Nedskjutningen av MH17 och lögnerna om nedskjutningen. Hoten mot grannländerna. Energipolitiken som används för påverkan. Militära provokationer i luften, på vattnet och under ytan. Stora invasionsövningar tillsammans med en omfattande upprustning. Demokratins och rättsstatens förfall till förmån för den egna makten och rikedomen. Korruptionen och maktfullkomligheten.

 

LÄS MER: Varför skulle Ryssland invardera Sverige?

 

Ett land som gör det till regel att hota andra, som visar på sin vilja att använda våld och som utmålar andra som hot och stänger ute både människor och organisationer från att verka i landet får försämrade relationer.

Bryter man mot internationella avtal och regler och invaderar ett annat land resulterar det också i sämre relationer. Ersätts demokratin och rättsstaten med maktfullkomlighet och korruption blir man till ett hot för andra, både egna medborgare och grannländer. Vill Ryssland förbättra relationerna med Sverige finns här några enkla förslag.


För det första, avbryt kriget i Ukraina. Lämna tillbaka Krim till demokratiskt styre som den del av Ukraina halvön är.

För det andra, stoppa stödet till al-Assad och stoppa deltagandet i al-Assads medvetna bombningar av sjukhus och civila mål.

För det tredje, ta tillbaka trupp från Georgien och återupprätta landets fullständiga suveränitet.

För det fjärde, upphör med upprustning och invasionsövningar som syftar till att vara ett hot mot andra.

För det femte, låt alla fall av öppen och offentlig korruption i Ryssland gå till oväldiga domstolar där de som har lurat det ryska folket på sitt välstånd kan dömas.

För det sjätte, återupprätta demokratin i Ryssland genom fria och rättvisa val och genom frihet för medierna att agera samt fullständig yttrandefrihet. Utan att polis häktar dem som är kritiska till Putin.

För det sjunde, avbryt NordStream projektet. Det syftar bara till att skapa ett ökat energipolitiskt beroende och stärka Rysslands säkerhetspolitiska syften mot andra länder.

För det åttonde, sluta öva anfall mot andra länder.

För det nionde, sluta hylla fascistiska och nationalistiska värden som syftar till att skapa motsättningar mellan folk och länder.

För det tionde, tillåt människor med kritiska uppfattningar eller andra uppfattningar än regimen att resa in till Ryssland och bidra till det civila samhällets utveckling.

För det elfte, sluta använda energipolitiken till att bygga upp monopol på Europas marknader.

För det tolfte, låt alla rättsliga institutioner vara Rysslands och inte Vladimir Putins.

För det trettonde, sluta använda statligt kontrollerade medierna till att sprida osanningar och propaganda till rysk befolkning liksom i andra länder i Europa.

För det fjortonde, lägg inte skulden för dåliga relationer på andra när det är

regimen Putins egna och medvetna beslut som har förändrat Ryssland till ett hot.

 

LÄS MER: Prata hellre med Ryssland än gå med i Nato

 

Vill Ryssland ha bra relationer med andra krävs en god och demokratisk utveckling. Rättsstat, frihet och mångfald måste tillåtas bidra till en politisk process som gör Ryssland till en sund stat där medborgarna styr. Ett sådant land och ett sådant samhälle kommer att ha bra relationer med både Sverige och övriga Europa. Men det ansvaret vilar helt och fullt på den ryska regimens axlar.

 

Gunnar Hökmark

Delegationsledare för Moderaterna i Europaparlamentet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag