Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

100 unga: Vi kräver en klimatpolitik som vänder utsläppen

Simon Boerenbeker Klang.
Sigrid Gyllenspetz Munro.
Douglas Malm Rath.

Så länge utsläppen ökar är nuvarande klimatpolitik otillräcklig och ett svek mot vår generation. 

Vi unga, många av oss förstagångsväljare i valet 2022, kräver i detta upprop en politik som faktiskt minskar utsläppen, skriver 100 undertecknare.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Många partier framställer just nu den svenska klimatpolitiken som en framgång och hävdar att vi är på rätt väg. På presskonferenser och i utspel från ledande politiker framstår det ofta som att de satsningar på klimatområdet som görs är tillräckliga och att klimatkrisen kommer att lösa sig. Men samtidigt fortsätter utsläppen att öka och klimatkrisen att förvärras. 

I slutet av förra året kom nyheten om att Sverige missat 15 av 16 miljömål som skulle varit uppnådda till 2020. De löften som Sverige klubbade igenom 1999 om att nästa generation inte skulle ärva klimatkrisen och dess konsekvenser är konstaterat brutna från politikens håll. 

Effekterna syns redan nu

Klimatkrisen är inte bara en framtidsfråga utan får allvarliga konsekvenser redan i dag. Extremväder skapar humanitära kriser i hela samhällen, och bara 2018 tvingades 17,2 miljoner människor på flykt i sitt eget land på grund av klimatkrisen enligt IDMC. I Sverige minns vi skogsbränderna 2018 som drabbade stora delar av landet och ledde till att hundratals personer fick evakueras. 

Skogsbränderna är bara ett exempel på hur klimatkrisen redan drabbat Sverige. Men trots dessa tydliga bevis på konsekvenser av bristande klimatpolitik både i Sverige och internationellt vägrar politiken agera tillräckligt. Våra utsläpp av fossila bränslen ligger inte bara kvar på de nivåer som lett oss in i denna kris, de fortsätter till och med att öka.  

Akut nödsituation

Vi står alltså inte bara och stampar, utan springer med stora steg i fel riktning. Det är en katastrofal utveckling, särskilt med vetskapen om att tipping points, oåterkalleliga kedjereaktioner som leder till att jorden börjar värma upp sig själv, snart kan utlösas. I den akuta nödsituation vi befinner oss i måste politiken agera. 

Fina ord om att politiken lovar att försäkra en trygg framtid brister när statistik och rapporter visar på motsatsen. Det enda som kan ta oss ur klimatkrisen är en politik som tar krisen på allvar. En systematisk kris kommer inte lösa sig av individuella livsval, utan förändringen måste ske demokratiskt på systematisk nivå. 

De partier som fått förtroende från befolkningen att stifta lagar och skapa förändring i samhället måste våga göra just det.

I Sverige finns otroligt mycket som behöver åtgärdas. Statliga pensionsfonder som har investeringar i olja, kol och gas behöver genast ställa om, och regeringen bör inte godkänna fler fossila utbyggnader. Men förutom att staten själva inte ska investera i klimatskadlig verksamhet krävs att politiken börjar ta en mer aktiv roll i omställningen. 

Ingrip mot företagen som riskerar vår framtid

Idag sätts alldeles för hög tilltro till att storföretag själva ska ställa om, och man vågar inte kräva av fossilbolagen att upphöra med sin direkt skadliga verksamhet. Politiken måste gripa in i krissituationer mot de företag som riskerar vår framtid. 100 företag står för 70 procent av de globala utsläppen. Vi kan inte lita på att de fossilföretag som lett oss in i denna kris är de som kommer leda oss ur den. 

Politiker och partier måste våga driva äkta klimatpolitik som faktiskt gör skillnad i praktiken. För om inte politiken och parlamentarismen som utgör grunden i vår demokrati agerar, hur ska förändringen ske? De partier som fått förtroende från befolkningen att stifta lagar och skapa förändring i samhället måste våga göra just det. 

Vuxenvärlden måste ta ansvar

Vi unga kräver att politiker, partier och väljare tar ansvar för den största krisen i mänsklighetens historia. Vi kommer inte acceptera fler tomma ord, utan kräver förändring som faktiskt vänder utsläppskurvan. Vår generation kommer göra allt för att garantera vår rätt till en trygg framtid, och kräver att vuxenvärlden tar ansvar och driver den politik som krävs. 


Av Simon Boerenbeker Klang, 19 

Sigrid Gyllenspetz Munro, 18

Elsa Nilsson, 19

Siri Eklöf, 13 

Elliot Hagström, 21

Dan Oraham, 20

Douglas Tönnberg, 18

Ellen Nilses, 19

Adina Eklöf, 18 

Ella Blomst, 19

Agnes Lindgren, 17

Märta Thorén Heijer, 17

Lollo Öst, 18 

Moa Agnevik, 18

Ella Wolff, 20

Nora Rocksén Revelj, 20

Alvin Ljunggren, 19

Maja Kristensson, 21 

Bruno Mannerström-Molin, 17

Maia Nilsson, 19

Selma Kesten, 19

Sigrid Högberg, 17

Karla Backlund, 20

Vanessa Malm, 17

Malin Österberg, 20

Ester Laudon, 18

Aekaterini Kinalis, 19

Sigrid Angervall 17

Daniel Sernekvist, 21

Irma Nilsson, 16

Hedda Regnéll, 19

Nora Fjällglim, 18

Tyra Parlenvi, 17

Filippa Hermansson, 20

Nathaniel Naluai, 19

My Cronblad, 19

Ronja Söby, 19

Christine Axelsson, 19

Carl Rödholm, 19

Louise Somhorst 17

Mariam Aziz, 19

Elvira Aldén, 17

Ellen Widengren, 17

Madeleine Fanto, 21

Zara Martinsson, 18

Ida Ekvall, 19

Klara Norlin, 22

Elina Mörlid, 18

Mirjam Nilsson, 17

Douglas Malm Rath, 19

Malte Goldkuhl, 17

Stina Fritzson, 20

Sofia Theliander, 17

Josef Slunge, 21

Tilda Hansson, 20

Lova Alnesten, 19

Astrid Setterberg, 17

Antu Meza Mendoza, 22

Myra Amneskog, 18 

Lisa Lundmark, 22

Josef Westlund Metelius, 19

Petter Hernroth, 17

Johanna Lundström, 25

Astrid Woxenius, 21

Elvira Makarowa Wartel, 20

Ronja Johansson, 25

Josefin Ordal, 20

Svea Westbrandt, 19

Julia Vikman, 21

Ylva Wennerström, 20

Elna Persson, 23

Alva Liljeberg, 17

Klara Birgersson, 19

Sofie Almgård, 17

Mimi Bergman, 20

Elvira Rosenlund, 20 

Sofie Lindén, 21 

Julia Gabrielsson, 21 

Elsa Woxenius, 16

Anja Haugen, 20

Julia Lundqvist, 19

Ethel Johansson, 18

Nora Jacobsen, 20

Jill Lockman-Lundgren, 18

Beatrice Carlier, 18

Elin Pervik, 19

Edda Zetterman, 18

Meandra Sewell, 19

Fiona Axelsson, 15

Amanda Boerenbeker, 16

Saga Hedberg, 17

Serok Ghadri, 22

Alva Ekengren, 17

Elleonora Ali Uddman, 17

Hanna Larsson, 20

Johanna Wester, 22

Ellinor Andersson, 21

Frances Olsson McKinnon, 19

Eira Zetterman, 20 

Marc Júvel, 21