Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

10 onödiga myndigheter som borde läggas ned

Tillväxtverket skapar inte jobb – det gör företag. Lägg ned myndigheten och spara 1 miljard årligen, skriver Nike Örbrink.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Nike Örbrink, förbundsordförande KDU.

När politiker inte lyckas lösa problemen har instiftandet av en ny myndighet blivit en quick fix. Den svenska förvaltningen är proppfull av onödiga myndigheter som tar pengar som annars skulle kunna gå till det viktigaste. 

Vi listar 10 myndigheter som borde slopas så skatten kan sänkas eller statens kärnuppgifter stärkas, skriver KDU:s ordförande Nike Örbrink.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. På många områden går utvecklingen i Sverige åt fel håll. Sverige är i högsta ligan över dödsskjutningar i Europa. Sverige är i högsta ligan över arbetslöshet i Europa. Sverige är i botten över antal vårdplatser i Europa. Detta trots att svensken betalar bland världens högsta skatter. Det är därför inte så svårt att instämma i Leif Östlings fråga ”Vad fan får jag för pengarna?”.

Pengar finns – men hamnar fel

Svensken är uppenbarligen villig att ge ifrån sig mycket av det hon tjänat varje månad för att bidra till det gemensamma. En grundläggande välfärdsstat vilar dock på kontraktet där givmildheten förutsätts av att folk kan lita på det gemensamma den dagen man behöver det. 

Idag verkar man dock inte kunna lita på Sverige. Vårdköerna är historiskt långa, arbetslösheten historiskt hög och anmälningar om våldtäkt och misshandel läggs på hög. Oftast för att det saknas resurser. Samtidigt är pengar inte ett problem. Problemet är att vi har en svällande förvaltning som kryllar av onödiga myndigheter som kostar pengar. Myndigheter som borde läggas ner, eller slås ihop, så att mer pengar kan gå till det allra viktigaste.

Vill du betala skatt för det här?

Vi i KDU Sverige ger tio förslag på några förvaltningar som borde slopas och varför:

Jämställdhetsmyndigheten, 75,5 miljoner kronor: En myndighet kommer inte skapa ett jämställt Sverige. Lägg pengarna på förlossningsvård och trygghetsinsatser som på riktigt hjälper kvinnor i vardagen.

Diskrimineringsombudsmannen, 127,8 miljoner kronor: Lägg pengarna på stärkt rättsväsende så fler brott kan utredas.

Nämnden för hemslöjdsfrågor, 11,7 miljoner kronor: Kan rimligtvis drivas av en frivilligorganisation intresserad av textilier.

Delegationen mot segregation, 18,2 miljoner kronor: Sverige är segregat. Det motverkas av arbetsmarknadsåtgärder, skola och bostadspolitik. Inte av tjänstemän i Huddinge.

Tillväxtverket, 1 miljard kronor: Tillväxtverket skapar inte jobb. Det gör företag.

Arbetsförmedlingen, 7,8 miljarder kronor: En kostsam institution som endast förmedlar 1,5 % av jobben i Sverige. Arbetsmarknaden har förändrats och myndigheten har spelat ut sin roll.

Att rensa upp i den onödiga byråkratin borde vara det första en borgerlig regering tar tag i efter nästa val.

Statens väg- och transportforskningsinstitut, 86,6 miljoner kronor: Skulle rimligtvis kunna uppgå i trafikverket.

Konstnärsnämnden, 22,5 miljoner kronor: Kan slås ihop med den andra befintliga myndigheten på området; Kulturrådet.

Slå ihop arbetsmiljömyndigheter som

- Arbetsmiljöverket 

- Myndigheten för arbetsmiljökunskap

- Statens nämnd för arbetstagares uppfinningar

- Nämnden för styrelserepresentationsfrågor

- Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd

- Medlingsinstitutet

- Skiljenämnden i vissa trygghetsfrågor

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, 65,3 miljoner kronor: Sänk skatten i stället. Det skapar tillväxt.

Pengarna skulle sitta fint i rättsväsendet

Bara ovanstående exempel, med undantag från de sju olika myndigheterna som alla sysslar med arbetsmiljöfrågor, kostar ungefär nio miljarder skattekronor. Pengar som skulle göra gott inom vården, rättsväsendet eller i en skattesänkning. 

Att rensa upp i den onödiga byråkratin borde vara det första en borgerlig regering tar tag i efter nästa val, så att vi kan veta att de pengarna vi betalar går till det man ska kunna förvänta sig.


Av Nike Örbrink

Förbundsordförande Kristdemokratiska ungdomsförbundet