080213: Därför läser folk Blondinbella

BLOGG-DROTTNINGEN. Isabella Löwengrips blogg "Blondinbella" läses av 142 000 personer varje vecka. Den största politiska bloggen av 16 000. "Bjud på er själva och skriv för läsarna! Annars får ni nöja er med att läsarna i stället kommer till mig", är hennes råd.
Foto: CHRISTAN ÖRNBERG

Den svenska bloggosfären domineras av unga tjejer med modebloggar.  

En av de största, "Blondinbella", drivs av 17-åriga Isabella Löwengrip. "Blondinbella" har ungefär 142 000 läsare i veckan - nio gånger fler än den största politiska bloggen. 

Många undrar varför en blond, tuggummituggande tonårstjej kan nå fler läsare än "seriösa" politiska bloggare.  

Jag bryr mig om läsarna och skrämmer inte i väg dem med en blogg som liknar en trist hemsida från 90-talet, skriver Isabella Löwengrip i dag. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag driver just nu en av Sveriges största bloggar med 142 000 läsare i veckan enligt bloggportalen. Letar man vidare på listan över Sveriges mest lästa bloggar ser man tydligt att den domineras av oss unga tonårstjejer. 

Den mest lästa politiska bloggen har endast 16 000 träffar i veckan enligt samma källa. 

 För en tid sedan började det här att uppmärksammas och jag tror att många ställer sig frågan varför en blond, tuggummituggande tonårstjej kan nå så otroligt många fler läsare än ”seriösa” politiska bloggare. 

Vad är hemligheten?

 Först och främst handlar det om att jag som bloggerska faktiskt bryr mig om och tar reda på vad besökarna vill läsa om! 

 När de besöker bloggen vill jag antingen att de ska känna igen sig själva i min vardag eller tycka att jag är så pass annorlunda dem själva att jag blir intressant att studera. 

Det handlar om att lämna ut sig själv, utan att egentligen lämna ut sig själv ett dugg. 

 Visserligen har läsarna inte träffat mig personligen, men de bjuds ändå på en så tydlig och klar bild som det går.


När Dagens Nyheter skrev om mig härom månaden skrevs det på en av de största politiska bloggarna att min blogg efter ett tag blir ”lika intressant som att sätta sig ned för att se på när målarfärg torkar.” För den personen kanske – men uppenbarligen inte för alla. 

Vill politiska bloggare få upp sitt besöksantal får de nog fundera över hur intressanta de egentligen är. 

 Vill man läsa reaktioner på de senaste politiska händelserna finns det tidningar och andra ställen att vända sig. Det finns väldigt många ”politiska experter” i bloggosfären som inte frågar sig varför knappt någon läser vad de skriver. 

 De politiska bloggarna är inte privata det minsta. Då får man fråga sig om det är läsarna man vill ha eller en isolerad privat dagbok på nätet? 

 För mig är syftet med en blogg, speciellt de politiska bloggarna, att nå ut till människor. 


Vill man ha läsare gäller det alltså att förstå några saker. 

 Vi unga tjejer dominerar med våra bloggar för att vi är öppna, har en daglig kommunikation med våra läsare och faktiskt bjuder på en inblick i våra liv. Vi uppdaterar ofta, lägger ut bilder, skriver våra egna åsikter och behöver inte vara så politiskt korrekta. 

Vi är mer fria helt enkelt! Och det är det som gör oss intressanta.


”Men vadå, om man måste vara ung och söt för att få läsare kan de flesta ändå ge upp”, invänder kanske någon. 

 Det är fel: jag har många åsikter. Även politiska åsikter. 

 Men jag skrämmer inte i väg läsarna genom en blogg som liknar en trist hemsida från 90-talet. ”Ja, men det är ju meningen att bloggen ska vara politisk och inte handla om mitt privatliv”, hör man också ofta. 

 Men faktum är att min blogg kan vara överlägsen 

 de politiska bloggarna också när det kommer till politik. 

Jag har läsarna, men framför allt deras förtroende – något många politiker och politiska bloggare saknar. 

 Jag väcker ofta debatt i min blogg! Vi har diskuterat allt från om man ska få använda päls till det amerikanska presidentvalet. Vi, jag skrev att vi ofta diskuterar. 

 Politik för mig handlar om att utbyta de bästa idéerna för att få fram det bästa. Därför uppmanar jag de politiska bloggarna att lyssna mer på sina läsare och ”få ner” politiken närmare läsarna. Debattera inte med dig själv utan med dem!

 Det är därför jag lyckas kombinera en typisk rosa tjejig blogg som handlar om shopping med att väcka tankar hos läsare som får ta ställning i olika frågor. 

 Jag skriver gärna om samhällsproblem vilket får speciellt ungdomar att känna att det finns saker man vill förändra. 

Unga vill vara samhällsaktiva och de har åsikter! För unga är de politiska bloggarna ofta rena sömnpillret. 

 Sammanfattningsvis: Bjud på er själva och skriv för läsarna! Annars får ni nöja er med att läsarna i stället kommer till mig.


 Isabella Löwengrip


 Isabella skriver på www.blondinbella.se, går på gymnasiet och är aktiv i Muf. Hon siktar på att bli försvarsadvokat en vacker dag.