Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vi med psykisk sjukdom är inte av en sämre sort

Ann Heberlein, riksdagskandidat för Moderaterna.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: / WEYLER
Bild från 2016 när Ann Heberlein fick Läkerols pris Voice of the year för sitt arbete med att uppmärksamma psykisk ohälsa.
Foto: TOMAS LEPRINCE

För tio år sedan kom Ann Heberleins hyllade bok om att leva med kronisk psykisk sjukdom.

Nu skriver hon om hur den respekt hon mötte då har övergått i misskreditering.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | PSYKISK OHÄLSA. För ganska exakt tio år sedan publicerade jag en bok som heter "Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva" (Weyler förlag). Det är en mycket personligt hållen berättelse om hur det är att leva med diagnosen bipolär typ två, en sjukdom som jag kämpat med sedan 20-årsåldern. "Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva" har sålt i ett par hundratusen exemplar, översatts till flera språk och hyllats av kritiker. Det som gör mig mest stolt är dock något annat – att så många människor känner igen sig i mitt liv och min berättelse, att jag, genom min öppenhet, ingjutit både mod och hopp hos dem. 

Jag tog naturligtvis en risk när jag valde att berätta om min diagnos. Skulle jag någonsin bli tagen på allvar igen? Min oro visade sig vara obefogad, och det faktum att jag, trots min öppenhet, åtnjöt respekt i offentligheten var betydelsefull för andra människor med diagnoser eller psykisk ohälsa. Jag visade, genom mitt liv och min gärning att också människor som inte är perfekta, kan bidra och får delta. 

Filmkonsulenten Baker Karim

Allt detta ändrades dock vintern 2016. När Baker Karim, som då var filmkonsulent, skrev på sin Facebook att "Ann Heberlein borde tvångsmedicineras" öppnades dammluckorna. Efter Karims fula påhopp blev det tillåtet att attackera mig med hänvisning till min diagnos, ifrågasätta mina resonemang med hänvisning till min diagnos, kalla mig galen, manisk och sjuk. Sådant tillhör numera min vardag. 

Efter att jag på juldagen publicerat en gästkolumn på GP:s ledarsida utbröt vilda diskussioner om min psykiska hälsa. Mest bestickande betraktar jag den diskussion som fördes på riksdagsledamoten Karin Rågsjös (V) öppna Facebooksida och allvarligast är de påståenden som kom från Lotta Back, gruppledare för Vänsterpartiet i Sörmland, Vänsterpartiets talesperson i sjukvårdsfrågor samt psykiatrisjuksköterska. Backman anser att "Ann Heberlein visar tecken på tilltagande sjukdom" och att det är "oansvarigt att publicera Ann Heberlein" eftersom Ann Heberlein "är sjuk". Denna sjuksköterska ställer alltså diagnos på mig genom att läsa en artikel jag skrivit och hävdar med hjälp av sin diagnostisering att jag inte bör ges möjlighet att yttra mig och att delta i den offentliga debatten.  

Vänsterpartiets talesperson

Lotta Backs agerande är bekymmersamt av flera anledningar. Hon representerar ett parti som säger sig vilja motverka diskriminering, hon missbrukar sitt yrke – som är ett legitimationsyrke – genom att ställa diagnoser på nätet, hon skapar oro och rädsla hos många av de människor som har diagnoser eller lider av annan psykisk ohälsa. 

När Lotta Back angriper mig med hänvisning till min sjukdom angriper hon inte bara mig utan alla människor med psykisk ohälsa i Sverige. Hon bidrar till att upprätthålla det stigma som omgärdat psykisk sjukdom allt för länge. Människor med diagnoser och psykisk ohälsa är inte av sämre sort. Vi har samma demokratiska rättigheter som alla andra medborgare. Vi får yttra oss, delta, rösta och till och med kandidera till riksdagen.

Låt mig avslutningsvis berätta att människor med min diagnos, bipolär typ två, kan leva helt normala och välfungerande liv med hjälp av medicinering och sunda vanor. Att ha en kronisk psykisk sjukdom innebär alltså inte att man är kroniskt sjuk. Jag brukar jämföra det med att ha diabetes, mer dramatiskt än så är det inte.


Av Ann Heberlein

Ann Heberlein är teol. dr. i etik och riksdagskandidat för M.


LÄS MER - Ann Heberlein: Förklaringen till våldtäktskrisen är enkel