Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi måste sluta skratta åt radikalhögerns ironier

Alternativhögern fyller internet med bilder av den tecknade grodan Pepe som de kidnappat och gjort till sin främsta symbol. Bilden kommer från ett Donald Trump-tal i Minnesota.
Foto: Fibonacci Blue/Wikimedia Commons
Högerextrema demonstranter i Charlottesville, Virginia.
Foto: AP/TT NYHETSBYRÅN
Daniel Wiklander, vikarieriande chefredaktör på tidningen Expo.
Foto: Snezana Vucetic Bohm
Grodan Pepe, som blivit alternativhögerns favoritfigur.

Den nya radikalhögern har skapat en nätkultur baserad på ironiska skämtbilder. En kultur som spridit sig även till svenska riksdagsmän och debattörer. 

Men efter terrorattacken i Charlottesville vet vi att de faktiskt menar allvar, skriver Daniel Wiklander, chefredaktör på Expo. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Den amerikanska radikalhögern, länge framför allt befolkad av Ku Klux Klan-nostalgiker, Hollywoodnazister i bruna skjortor och tungt beväpnade milismän, har de senaste åren fått ett tillskott av en ny generation: unga killar uppvuxna på internet, marinerade i en svart nihilistisk humor och med en egen alternativkultur baserad på skämtbilder laddade med flera lager ironi. 

Kulturen, som odlas på nätforum som 4chan, är inte i första hand fascistoid utan nihilistisk och gränslös. Och den som själv är gränslös kränks av alla som försöker sätta gränser. De kallas mesar, bräckliga snöflingor, ynkryggar. 


LÄS MER: Svenskar på våldsamma vitmaktmötet i USA 


Alla som provocerar blir å andra sidan bundsförvanter. Den ironiska masken växer ihop med ansiktet tills den inte går att ta av.

Kampen mellan gränslöse Donald och stiffa Hillary i presidentvalet blev en så perfekt illustration av de grundläggande konfliktlinjerna i den här världen, att även de rena nihilisterna satsade all sin bandbredd på att säkra segern för Trump.


Den ironiska masken växer ihop med ansiktet tills den inte går att ta av.

De gjorde det med en flodvåg av satirbilder på nätet, många av dem föreställande den tecknade grodan Pepe som de kidnappat och gjort till sin främsta symbol, och genom att håna både vänstern, liberaler och även konservativa som ville upprätthålla en viss anständighet. 


LÄS MER: Förre KKK-ledaren hyllar Trump 


Radikalhögern stöpte om sig till ”alternativhöger” – ”alt-right”, Hillary Clinton fördömde dem från scenen – och i november fick Richard Spencer, mannen som flera år tidigare myntat begreppet ”alt-right”, anledning att ropa ”hell seger”. Fast det var bara på skämt, förklarade han efteråt. En vanlig undanflykt. Släng ut en provokation, om kritiken blir för hård – backa och säg att det inte var på allvar. 

Det är lätt att se varför människor även utanför extremhögern hakar på den nihilistiska stilen – även här i Sverige. Provokationer ger reaktioner, som sedan kan omsättas i popularitet när man framstår som lite annorlunda, lite cool och vågad. Lite alternativ. 


Oj, vad triggade de blev

Att besvara en frustrerad önskan om ett samtal mellan vuxna med en bild på en hånflinande tecknad groda river ner applåder. Imbecilla internskämt om mjölk retar de duktiga och ordentliga. Håna dem för ”godhetsknarkande” när de visar mänskliga känslor? Oj, vad triggade de blev.

Det har blivit en framgångsrik hållning för unga, ”edgy” politiker ända in i riksdagen, för klickjagande redaktörer inom så kallad ”alternativmedia” och för debattörer i skymningslandet mellan borgerlig offentlighet och radikalism. 

När riksdagsledamoten Hanif Bali (M) nyligen poserade med ett glas mjölk var det självfallet inte ett ställningstagande för fascism, däremot en klar referens till samma symbolspråk, samma slags trollningar. Debattören Ann Heberlein antydde apropå detta att mjölk rentav blivit "politiskt tveksamt" – för folk på vänsterkanten. Alla andra fattade givetvis att det bara var ett skämt.

Efter händelserna under den högerextrema demonstrationen i Charlottesville i lördags är läget dock annorlunda. 

”Alternativhögerns” ironiska nihilister tågade där tillsammans med milismän med automatvapen och fanatiska fascister som slog en ung man sönder och samman, och som mördade en kvinna och skadade tjogtals andra i en terrorattack. 

Det finns inget ”alternativt” alls med Vanguard America, fascistorganisationen terroristen James Fields marscherade med timmar innan han rammade motdemonstranter med sin Dodge Challenger. 

De som valde att stå sida vid sida med honom i Charlottesville kan inte längre gömma sig bakom sina tecknade grodor, sin internhumor och sitt tröttsamma förnekande av att någonsin mena allvar. Det skämtet är helt enkelt inte roligt längre. 


Daniel Wiklander 

vikarierande chefredaktör på Expo.