Vakna upp ur er dröm – S är inget mittenparti

Sedan 2006 har S gått tillbaka vänsterut, där företagen är fienden och människor med tvång och skatt ska styras, skriver Rebecca Weidmo Uvell.
Foto: HANNA FRANZÉN/TT
Rebecca Weidmo Uvell är borgerlig opinionsbildare och författare.

Socialdemokraterna utmålas som något slags anständigt mittenparti som kan införa liberala reformer och regera i frid och frihet med två borgerliga partier.

Men det finns inte ett uns liberalism i S. De är demokratiska socialister, skriver Rebecca Weidmo Uvell.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | REGERINGSBILDNINGEN. Det är förunderligt, det som just nu pågår i svensk politisk debatt. Jag tänker framför allt på att Socialdemokraterna utmålas som något slags anständigt mittenparti som utan problem kan införa liberala reformer och regera i frid och frihet med två borgerliga partier.

Märkligast av allt är att de som påstår detta inte är Socialdemokrater i första hand. Eller Miljöpartister, som ju också lockar och pockar. Utan folk från Liberalerna och från Centerpartiet. 

Men det finns inte ett uns liberalism i Socialdemokraterna. De är demokratiska socialister. Det är själva essensen i ideologin. Det finns gott om dagsaktuella exempel hur detta tar sig uttryck och varför det därför är fundamentalt fel att påstå att Socialdemokraterna skulle kunna utgöra någon slags bas för liberal politik. De står inte i mitten. De står långt till vänster om mitten.


LÄS MER: Upproret i Liberalerna: Tunga riksdagsledamöter varnar för samarbete med S


Expropiering av mark

För att fräscha upp de tillfälligt förvirrade liberala hjärnorna i debatten som gör detta makalösa påstående kommer här ett antal exempel. 

Som förslaget om expropriering av mark till exempel. Snart kommer propositionen av utredningen som vänsterpartisten Nooshi Dadgostar fick basa över, från partiet som vill avskaffa den privata äganderätten av företag och inte utesluter väpnad revolution, enligt aktuellt partiprogram

Förslaget enligt SOU 2018:67 är att kommuner ska kunna ta mark av privatpersoner och företag utan att betala för att bygga bostäder. Stjäla folks mark helt enkelt. Det ska räcka med att kommuner säger att de behöver den bättre. 


LÄS MER av Rebecca Weidmo Uvell:

Varför ska just hyresgäster bo utan ekonomisk risk?

Du med ekologisk tygpåse är den verkliga miljöboven 

Partiet för proppmätta elitister – de som redan har allt


Tvingades backa från ny skatt

Socialdemokraterna ville införa en så kallad flyttskatt men tvingades avstå när Alliansen hotade att fälla regeringen 2017 och förslaget drogs tillbaka. Flyttskatten skulle inneburit att alla företag som hade 100 000 kronor eller mer i orealiserade kapitalvinster skulle tvingas skatta för dem ändå, för 30 procent. Om de flyttade bolaget utomlands. 

De ville tvinga alla företag som deltar i offentliga upphandlingar, även de minsta, att ha kollektivavtal, för att gynna LO. Det stoppades av EU-regler. 

I Stockholms arbetarekommun, där Anders Ygeman är ordförande och bland andra Ylva Johansson och Annika Strandhäll medlemmar, har man tagit beslut att driva frågan om ”ekonomisk demokrati”. Det vill säga med tvång få företag att på olika sätt ge bort ägande av bolagen till anställda. Ett slags löntagarfonder 2.0 kan man säga. 


LÄS MER: L-topp avslöjar: Björklund mörkade generöst M-erbjudande om regeringsmakten


Förslaget som föll i riksdagen om förbud mot vinst i välfärden är ytterligare exempel på hur socialismen dominerar Socialdemokraterna. Hade det gått igenom hade ingen skola eller äldreboende (vård undantogs) fått göra mer än 7 procent av operativt kapital i vinst. Resten hade staten konfiskerat. Det var alltså inte ens en vinstbegräsning på 7 procent, som påståtts. I många fall hade vinsten blivit nära 0 kronor. 

Allt de gjort sedan 2014 är öka beskattning, tvång och motarbeta såväl företag som flit och utbildning. Istället har de höjt bidragen. 

Socialdemokraterna är illröda, de ligger inte ens nära mitten.

Vänstergir efter Göran Persson

Socialdemokraterna är illröda, de ligger inte ens nära mitten. Efter en period under Göran Persson, där det fanns hopp om rimlig ekonomisk politik, har tyvärr partiet sedan 2006 gått tillbaka vänsterut, där företagen är fienden och människor med tvång och skatt ska styras. 

Den som påstår att Socialdemokraterna ens i tanken kan utgöra en regeringspart till två liberala partier är svaren skyldiga – vad ska då Socialdemokraterna tänkas driva för politik? 

När allt de gjort de senaste fyra åren ligger betydligt närmare Vänsterpartiet än ens den mesta vänsterliberalens rättvisepatos. 


Av Rebecca Weidmo Uvell

Borgerlig opinionsbildare och författare