Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så svek KD sina ideal, väljare och eldsjälar

Ebba Busch Thor och resten av KD:s partiledning har gått vilse. 2,9 procent i väljarstöd är ytterligare ett kvitto på det, skriver Jonas Sandwall. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Jonas Sandwall (KD) är kommunpolitiker i Uddevalla.

Retoriken hårdnar och kallnar. När Ebba Busch Thor uppmanar kommunpolitiker att rösta mot böneutrop brister det för många. 

Nu kom svaret från väljarna: 2,9 procent. Katastrofsiffror – men vi varnade för att fiska röster i skugglandet, skriver Jonas Sandwall (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | KRISEN I KD. Jag minns hur jag 2015 såg människor på tågstationer som hjälpte till att ta emot flyktingarna. I kommuner förde vi samtal om hur vi kunde utnyttja sporthallar eller badhus som tillfälligt skydd. En självklarhet både för den mest känslosamme såväl som för den mest pragmatiska av politiker. Oavsett blocktillhörighet. Jag var stolt över att vara lokal företrädare för ett parti som värnade om mänskliga rättigheter, flykting- och barnkonvention, och en rättssäker asylprocess.

De som var barn när de kom fyller 18 år och är plötsligt över en natt "skäggiga män som ljuger och ska utvisas".

Någon börjar viska om kollaps. Systemkollaps. Allt faller, inget kommer finnas kvar. 20 juli 2016 trädde så den tillfälliga asyllagen i kraft. Lagen fick som effekt ett av de värsta humanitära sveken i vår tid. Godtyckliga uppskrivningar. Ogrundade metoder för åldersbedömningar. De som var barn när de kom fyller 18 år och är plötsligt över en natt "skäggiga män som ljuger och ska utvisas". Människor på sociala medier degenererar oblygt andra människors värde och rättigheter. Ja, rakt ut hånar dem. De som följt de ensamkommande ungdomarna vittnar i dag om en mardröm som tagen ur en skruvad film. 

Luften går ur de som kämpar när politiken avvisar kritik från Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Röda korset, Rädda barnen, Amnesty international, FN. 

Uppmaningen om att rösta mot böneutrop blev för mycket

Retoriken skiftar nu även hos Kristdemokraterna. Den upplevs hårdare och kallare. Många av oss som arbetar i kommunpolitiken ser en ledning som talar värderingar men verkar sakna värdegrunden att stå på. En ledning som ser osamlad ut och tar stora, populistiska kliv bort från en human flyktingpolitik. KDU:are och KD-politiker leker Ben Shapiro och Milo Yiannopoulos på Twitter och ska förklara vad en "konservativ kristdemokrati minsann är". Bert Karlsson tas in på valturné. Till det kommer människorna som frågar en varför KD närmar sig SD. Varför KD inte säger något. Varför pratar Centern om det som KD förväntas lyfta?

Bert Karlsson och Ebba Busch Thor på KD:s valturné. Foto: ANNA HÅLLAMS

När KD:s partiledare uppmanar kommunpolitiker att rösta mot böneutrop brister det för många. Det parti som förväntas stå upp för rätten till tro är nu det som tycks jaga med förbud. Med en upplevd guilt-by-association-retorik klumpas månggifte, barnäktenskap och hedersförtryck ihop med böneutrop i tv-tal och social media. 

KD:s strategi saknar stöd hos kärnväljarna

Kristdemokraternas ledning har valt en strategi som saknar kärnväljarstöd ute i landet. Sällan stöter jag på en Kristdemokrat i kommun eller region som stöttar den nya hårdare linjen. Istället har interna krafter sökt röstfiske i skugglandet utanför vårt eget partiprogram. Något många av oss varnat för under lång tid. När partier som både S och KD bekräftar SD:s politik kommer inga väljare. Istället strömmar väljarna till det parti som ökar mest genom att göra minst. Varför skulle SD arbeta när andra i stället förräntar deras populistiska kapital? Nu kom svaret från väljarna i form av 2,9 procent från SCB. En katastrofal siffra som är ett facit av aktiva val.

Det viktigaste vi först måste fråga oss är inte vem vi vill vara, utan vem vi inte vill vara. Här har KD:s ledning missat att de flesta inom KD inte vill ha en populistisk retorik. Vi vill tvärtom tillbaka till den stabila, humana grund vi alltid stått på. För detta är riktig integritet: Skapa ett partiprogram och sedan stå upp för det. Även om folk inte kommer att rösta på dig.

Den så kallade systemkollapsen är inget annat än ett försupet stridsrop sprunget ur överprivilegierade människors rädslor.

Vi ska ha permanenta uppehållstillstånd och familjeåterförening

Till alla som frågar sig var KD tagit vägen. Mitt svar är att KD:s ledning gått vilse. Men vi som identifierar oss som Kristdemokrater står orubbligt kvar. Vi har inte rört oss en millimeter. Vi ska ha permanenta uppehållstillstånd. Asylrätten ska respekteras fullt ut. Familjer ska få återförenas. Tro ska respekteras.

Den så kallade systemkollapsen är inget annat än ett försupet stridsrop sprunget ur överprivilegierade människors rädslor. Och det är väl just det. Jag är inte rädd. Jag är Kristdemokrat och står så pass långt till höger att jag tryggt kan erbjuda en plats för den som flyr. För jag vet vem jag inte vill vara.

 

Av Jonas Sandwall

Kommunpolitiker för KD i Uddevalla