Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Låt oss avliva myten om riktig mat för riktiga män

Kött borde inte förknippas med styrka, utan svaghet och sjukdom, skriver Pelle Strindlund. Foto: Colourbox
Redan under antiken trodde man att köttkonsumtion ökade mäns sexualdrift, en föreställning som har visat sig seglivad, menar Pelle Strindlund. Foto: Moa Karlberg

En blodig biff förknippas medvetet eller omedvetet med värden som maskulint mod, styrka och sexuell potens.

Skippa machomaten i dag – låt i stället fars dag bli startskottet för sunda matvanor, skriver författaren Pelle Strindlund.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | LIVSMEDEL. I dag är det fars dag och i många svenska hem uppvaktas pappor med en söndagsmiddag. Men vad ska serveras? "Fira far med fina oxfilén" (Dagens Nyheter), "Bjud far på en riktig biff" (Allt om mat), "Varför inte fira med en rustik och lite maskulin meny? Inled med baconlindad lök, fortsätt med biff och bakpotatis" (Hemmets journal).

"Riktig mat" för "riktiga män" anses ofta vara rött kött. En blodig biff förknippas medvetet eller omedvetet med värden som maskulint mod, styrka och sexuell potens.

Maskulint mod. En föreställning som kodat kött med maskulin dådkraft är bilden av stenåldersmän som angrep mammutar med spjut – en syssla som onekligen innebar tapperhet. Men nutida köttproduktion liknar inte förhistorisk storviltsjakt. Griskultingar spärras in på betonggolv, kor och tjurar drivs mot slaktboxar – ingen av dem kan göra motstånd. 

Det krävs inget mod för att föda upp och döda djur och inget mod för att välja en oxfilé från charkdisken. Däremot kan det ibland krävas mod av män som vill bryta med köttnormen och äta vegetariskt.

Styrka. Myten om köttet som kraftkälla är gammal. I ett hatiskt angrepp på judar, "semiterna", skrev en fransk intellektuell 1882: "Som oriental är semiten i allmänhet fruktätare och alltså svagare och mindre intelligent än en köttätare." Vid samma tid förklarade andra västerländska tänkare att England upprättat ett världsomspännande imperium tack vare att de åt nötkött och därför blivit starkare än vegetabilieätande folk som indierna, kineserna och irländarna.

Myten återfinns i våra dagars populärkultur. I actionfilmen S.W.A.T. försöker polisen Dan "Hondo" Harrelson sätta samman en insatsstyrka för särskilt krävande uppdrag. En av de tilltänkta rekryterna visar sig vara vegetarian och avvisas därför. En polis som äter sojaburgare i stället för, med Harrelsons ord, "en gammal hederlig amerikansk varmkorv", är inte av det rätta virket.

I själva verket borde kött inte förknippas med styrka utan svaghet och sjukdom. En stor studie vid Harvard-universitet, som är ett världscentrum för näringsforskning, har kopplat rött kött och charkprodukter till cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Så lite som en portion om dagen ökade risken att dö med 13 till 20 procent.

Djurets brunst troddes gå över till konsumenten

Sexuell potens. Redan under antiken trodde man att köttkonsumtion ökade mäns sexualdrift. Den som åt djur övertog deras brunst. Den här föreställningen har visat sig seglivad och många män har betraktat saftiga biffar som ett afrodisiakum. Modern forskning har emellertid avfärdat idén. Harvards medicinska fakultet skriver på sin hemsida att studier visat att en kost rik på "frukt, grönsaker, fullkorn och fisk – med mindre rött och processat kött och raffinerade spannmålsprodukter – minskade sannolikheten för impotens". Vego snarare än kött är potenshjälparen.

Djurfabriker och slakterier, cancer och sexuell kraftlöshet – som om det inte var illa nog skadar köttfrossan även planetens ömtåliga klimat. Enligt FN påverkar kött- och mejeriprodukter klimatet lika mycket som världens alla bilar, bussar, båtar och flygplan sammantaget.

Tack och lov finns en väg ut ur förödelsen. Inget tvingar oss att äta mat som skadar. Är inte far vegetarian ännu? Så mycket större anledning att uppvakta honom med knaperstekta bönbiffar i stället för oxfilé. Det finns ingen bättre present för en älskad pappa än inspiration till sunda matvanor, sunda i bred bemärkelse: för den egna hälsan, för djuren och för den planet som vi alla – män och kvinnor – har att värna och vårda.

 

Av Pelle Strindlund 

Författare