Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Timbro: Inför fri hyressättning på rika Östermalm

Linn Svansbo tycker pristak är en bra idé. Henrik Jönsson tycker det är en dålig idé.
De som bor i någon av Östermalms 13 000 hyresrätter får varje månad en mycket stor subvention, i storleksordningen 5 000 kronor i genomsnitt per lägenhet, skriver Fredrik Kopsch.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Genom hyresregleringen subventionerar vi alltså människor som inte behöver subventioner, skriver Fredrik Kopsch.

Avskaffa hyresregleringen på Östermalm. 

Fler kan då bo centralt, vi slipper subventionera rika hyresgäster och det kan fungera som förebild för resten av Sverige, skriver Fredrik Kopsch, chefekonom på Timbro. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Den svenska hyresregleringen innebär att hyrorna är väldigt låga där många vill bo. En lägenhet på dyra Östermalm i Stockholm kan kosta lika mycket som en lika stor lägenhet i Kramfors – trots att man för en lägenhet på Östermalm kan köpa ungefär 30 likadana lägenheter i Kramfors.

Förespråkarna av hyresregleringen menar att regleringen skapar rättvisa genom att alla kan bo på Östermalm när hyrorna är låga. Men det stämmer inte. I en ny rapport som släpps i dag visar vi att den svenska hyresregleringen gör motsatsen till det förespråkarna hävdar. Hyresregleringen subventionerar rika.

I rapporten ”Hyresreglering för höginkomsttagare” visar vi med hjälp av statistik från Stockholms Bostadsförmedling att hyrorna för lägenheter på Östermalm är flera tusen kronor lägre varje månad än vad de hade varit utan hyresregleringen. 

Stor subvention

De som bor i någon av Östermalms 13 000 hyresrätter får varje månad en mycket stor subvention, i storleksordningen 5 000 kronor i genomsnitt per lägenhet. Och de som får flytta in i lägenheterna är inga låginkomsttagare. 

Vi visar att ju högre inkomst en hyresgäst har, desto högre är också subventionen. Hyresrätterna tillfaller i genomsnitt en person som är 50 år gammal och har stått i kö i över 20 år.

Den fjärdedel av lägenheterna i centrala Stockholm med högst subventioner har i genomsnitt 7 000 kronor lägre hyra än vad de skulle haft på en fri marknad. De som får flytta in i lägenheterna har en genomsnittlig inkomst på 44 000 kronor i månaden. Det är 14 000 kronor mer än en genomsnittlig svensk och 8 000 kronor mer än en genomsnittlig stockholmare. 

De som äger hyreslägenheter på Östermalm ska kunna sätta vilken hyra de vill.

Genom hyresregleringen subventionerar vi alltså människor som inte behöver subventioner.

Artificiellt låga hyror skapar en mängd problem. Det allvarligaste är att det inte finns några hyreslägenheter för den som behöver. Den som inte stått i bostadskö tiotals år har ingen chans. Unga människor får tacka nej till universitet och jobb. Företag får svårt att rekrytera.

Strandvägen på Östermalm i Stockholm.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Hyresregleringen kostar enorma resurser och lidande. Den är också djupt orättvis. De med höga inkomster får förtur till billiga bostäder på fina adresser medan de med lägre inkomster tvingas flytta runt på en osäker andrahandsmarknad.

Måste avskaffas

Hyresregleringen måste avskaffas. Som ett första steg mot en helt avreglerad hyresmarknad föreslår vi att samtliga hyresrätter på Östermalm i Stockholm omgående undantas från dagens hyreslagstiftning. De som äger hyreslägenheter på Östermalm ska kunna sätta vilken hyra de vill. 

Undantaget från hyresreglering på Östermalm har flera fördelar. För det första sätter det omedelbart stopp för den djupt orättvisa subventionen av hyresgäster med höga inkomster. För det andra skulle det innebära att de 13 000 hyresrätter som finns på Östermalm görs tillgängliga för människor som i dag inte kan hitta en bostad i Stockholm. 

När kötid inte längre styr kan alla konkurrera om lägenheterna på lika villkor. Det gynnar särskilt unga som inte hunnit etablera sig på bostadsmarknaden. Östermalmsundantaget kommer sedan att kunna visa vägen till en fungerande hyresmarknad för hela Sverige.


Av Fredrik Kopsch

chefsekonom Timbro, docent i fastighetsekonomi och författare till boken Allt du behöver veta om bostadspolitik (Timbro Förlag)

S: Vansinne att anställa från andra sidan jorden  

Tobias Baudin (S) och Magnus Persson (SD) debatterar arbetskraftsinvandring i Expressen Debatt.