Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De "goda" snubbarnas ord var skitiga lögner

Kvinnor i hela Sverige har fått svart på vitt på att de inte ens kan känna sig trygga med män som uttalat tagit ställning emot våld och trakasserier, skriver Malin Lernfelt. Foto: MICHAEL ERICHSEN/BILDBYRÅN
Malin Lernfelt är liberal debattör. Foto: PRIVAT

 

Män – inte sällan vänster – som offentligt påstått sig vara lojala med kvinnokampen, avslöjas som snuskgubbar.

Ordspråket "i de lugnaste vatten…" visar sig faktiskt stämma. Det är oändligt sorgligt, skriver Malin Lernfelt.

 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | METOO. Nästan två månader har gått sedan Metoo-uppropet påbörjade sitt segertåg över världen. Här i Sverige har det nått orkanstyrka och tiotusentals kvinnor har de senaste veckorna gått ut och delat med sig av sina erfarenheter. De i många fall osynliga strukturer som i hög grad fortfarande präglar vårt land, och som påverkar hur kvinnor behandlas såväl inom familjen som på arbetsplatser och ute i samhället, har plötsligt blivit tydliga. Lögnerna och våldet dras fram i ljuset. Högt uppburna män har tvingats ned från sina elfenbenstorn, och ställts vid skampålen för de oacceptabla gärningar de begått när de sexuellt trakasserat och förnedrat kvinnor i sin närhet. Modiga kvinnor har kastat av sig skammen och rakryggat berättat om vad de varit med om. Allt för att gemensamt markera och sätta ned foten. Aldrig mer. Det är nog nu.

Så länge de så kallade "goda" männen inte lever som de lär är deras ord lika små och patetiska som det som finns avbildat på deras dickpics. 

Mitt i allt det här finns det en detalj som stör mig lite mer. Som känns lite extra sjaskig och trist. Det är att många av de som nu avslöjats som snuskgubbar, våldtäktsmän, tafsare, och på andra sätt riktigt misogyna kräk, är män som under lång tid offentligt påstått sig vara lojala med kvinnokampen. 

Män – inte sällan med vänstersympatier – som byggt sin karriär inom underhållning, politik eller media på att vara just "schyssta snubbar" och som gjort det till en grej att peka med hela handen mot andra män, vilka i deras ögon inte varit lika hedervärda. 

Som hånat och häcklat och frenetiskt viftat med feministflaggan, och som år ut och år in gosat in sig i rollen som de goda männen. Så visar det sig nu att alltihop är en enda stor skitig lögn. 

Männen finns i de lugnaste vatten 

Det finns något oändligt sorgligt med sammanhang där det gamla ordspråket "i de lugnaste vatten…" faktiskt visar sig stämma. Som nu. Kvinnor i hela Sverige har fått svart på vitt på att de inte ens kan känna sig trygga med män som uttalat tagit ställning emot våld och trakasserier. Att det kan vara just den person som stått på scenen och fördömt våldtäkt som tvingar sig på sin kollega. Att det är precis han med den stora flashiga bylinebilden, vars ord flyger över internet med budskap om jämställdhet och rättvisa, som i verkligheten behandlar kvinnor som skräp. Eller att det är chefen som köper in dyra föreläsningar om likabehandling och påstår sig respektera kvinnliga medarbetare i lika hög grad som manliga, som skickar dickpics och försöker sätta på praktikanten på personalfesten. 

Vissa av dessa män har till och med mage att, när de blir avslöjade, skylla i från sig. Som det socialdemokratiska stadsbyggnads- och kulturborgarrådet i Stockholm, Roger Mogert, vilken härom veckan lämnade sina politiska uppdrag efter att han anklagats för sextrakasserier mot flera kvinnor. Enligt Mogert beror hans beteende på "samhällsstrukturer"

Att dessa strukturer existerar kan dock aldrig någonsin ta ifrån någon hans (eller hennes) personliga ansvar för hur man behandlar sina medmänniskor. Alla har alltid ett val, alltid en möjlighet att välja att vara ett äckel eller inte. Att vara en schysst snubbe, i verkligheten och inte bara på papperet, eller att vara en tafsande, tjafsande snuskgubbe. 

Vi behöver göra upp med hyckleriet

Jag hoppas att vi kommer ut på andra sidan metoo som starkare och tryggare individer och att det samhälle vi lever i blir öppnare och mindre sexistiskt. Men framför allt hoppas jag att vi gör upp med hyckleriet. Björn Ranelid stod häromdagen i sin poesikalender i Kvällsposten och påstod att "orden är mäktigare än allt annat på denna jord". Det är lögn. Ord betyder ingenting om de inte åtföljs av handling. Så länge de så kallade "goda" männen inte lever som de lär är deras ord lika små och patetiska som det som finns avbildat på deras dickpics. 

 

Av Malin Lernfelt

Liberal debattör och skribent

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!