Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

David Baas: Beslutet innebär risker för SD

Foto: Christian Örnberg

Sverigedemokraterna har tröttnat på isoleringen. Partiledarvikarien Mattias Karlsson går nu till frontalangrepp mot regeringen - ivrigt påhejad av många gräsrötter och en majoritet av SD-väljarna - även om det skulle riskera partiets vågmästarställning.

SD är inte ett nytt Ny Demokrati, men minnet av Ian Wachtmeisters och Bert Karlssons politiska fiasko i början av 1990-talet lever kvar i bakgrunden. Sedan riksdagsinträdet 2010 har SD-ledningen som ett mantra upprepat att partiet tar ansvar för Sverige och inte ställer till med kaos i riksdagen.

Men efter att Sverigedemokraterna valt att säga ja till alliansbudgeten och lovat att försöka sänka alla regeringar - speciellt om Miljöpartiet ingår i dem - och budgetar som ger stöd för ökad invandring har svensk politik slungats in i en kris som få kan spå utgången av.

Ian och Bert stod inför en liknande situation 1993 när de hotade att sänka den borgerliga regeringens budget. Statsministern Carl Bildt hotade med nyval och vågmästaren vek ned sig.

Ny Demokrati vågade inte då. Sverigedemokraterna vågar nu.

Den vikarierande SD-ledaren Mattias Karlsson har gott självförtroende. 12,9 procent av rösterna i riksdagsvalet var mer än vad partiet själv vågade tippa. Kampen om bronsplatsen i svensk politik blev aldrig någon kamp. Motståndaren - SD:s främsta hatobjekt i riksdagen - Miljöpartiet var inte ens i närheten.

Valresultatet och den starka vågmästarställningen har höjt förväntningarna från partiets väljare. Nålstick mot regeringen i politiska frågor, som egentligen inte betyder så mycket för SD, räcker inte längre.

När nu en rödgrön budget ställdes mot en alliansbudget uppstod en unik chans att rikta ett stenhårt slag mot de andra partierna som gång på gång lovat att SD ska isoleras från politiskt inflytande.

Pressen från partiets gräsrötter och SD-väljarna var stark. Hela 68 procent av SD-väljarna ville sänka regeringens budget, enligt en mätning från opinionsinstitutet Novus som presenterades i måndags. Skulle Sverigedemokraterna släppt igenom S-MP-budgeten hade de riskerat en intern svekdebatt.

Beslutet att sänka regeringens budget innebär också risker.

På presskonferensen sa Mattias Karlsson att partiets budgetbeslut kunde "öppna ett fönster" för de andra partierna att börja samtala med SD. Men inte ens partiledarvikarien kan på allvar tro på det scenariot. Följden kan i stället bli närmast motsatsen, ett blocköverskridande samarbete som till och med skulle kunna beröva SD deras vågmästarställning. Utan en vågmästarställning behöver ingen lyssna på partiet.

Mattias Karlsson är beredd att ta den risken.

Skulle det gå så långt som till ett nyval är utgången oviss - även om SD är övertygade om att de skulle gå stärkt ur det också. Det stora frågetecknet är då den sjukskrivne SD-ledaren.

Mattias Karlsson är beredd att ta den risken också. Men Jimmie Åkesson då?

Den sjukskrivne SD-ledaren är i grunden en försiktig politiker. Han har vittnat om att han inte tycker om för hårda konflikter och att han söker konsensus. En parlamentarisk kris rimmar illa med det. När Karlsson presenterade partiets budgetbeslut sa han att Åkesson "inte varit särskilt pådrivande" i processen men att han "stödjer beslutet".

I ett så toppstyrt parti som Sverigedemokraterna är det otänkbart att de skulle göra något utan den högste ledarens godkännande. Men det måste vara skönt för Åkesson att det är andra som tar den hårdaste fajten i Stockholm nu.

 

David Baas,

är reporter på Expressens grävredaktion. Han är specialiserad på Sverigedemokraterna och har nyligen skrivit boken "Bevara Sverige svenskt: ett reportage om Sverigedemokraterna"

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!