Foto: Lancôme

Superstjärnan Zendaya: ”Jag gör nästan alltid min makeup själv”

Nya megastjärnan Zendaya ger Damernas Världs skönhetsredaktör alla sina smarta beautyknep – och avslöjar hur hon hanterar pressen på sociala medier

Utanför fönstret skymtar Eiffeltornet. Skådespelaren och artisten Zendaya Coleman, som är klädd i en mönstrad sidenklänning med vit botten, har slängt av sig sina knallröda mockapumps och krupit upp i soffan. Annars märks inte ett spår av jetlag, trots att hon bara några timmar tidigare instagrammade från Los Angeles-premiären av den senaste Spiderman-filmen. Zendaya är i Paris för att gå på haute couture-visningar och för att fira lanseringen av den nya doften Idôle från Lancôme, som hon är ansikte för.

I samma veva som vi ses för intervjun har också den brutalt mörka serien Euphoria premiär, och med facit i hand vet vi att det blev sommarens största tv-hajp. Damernas Värld har fått en exklusiv intervju med den upptagna stjärnan, och kvällen innan har jag bingekollat på Euphoria, där den före detta Disneystjärnan får utrymme att ta sitt skådespeleri till en helt ny nivå i rollen som Rue Bennet, som nyss blivit utskriven från rehab efter en överdos. Så nu känner jag mig faktiskt lite lättad över att se Zendaya strålande fräsch i soffan.

LÄS OCKSÅ: Julia Roberts avslöjar sina bästa stilknep

Det var hjärtskärande att se Euphoria. Hur var det att spela Rue?
– Jobbigt, stundtals. Det var det mest känslomässigt dränerande, men samtidigt meningsfulla, jag gjort. Jag är tacksam över att jag fick spela rollen, för jag lärde mig mycket om mig själv under processen.

Förutom det smärtsamma innehållet har seriens makeup blivit en snackis, och Instagram har exploderat av Euphoria-inspirerade glitterskuggor och färgad eyeliner. Zendaya själv gillar att experimentera med makeup, men är man någon av hennes 61 miljoner följare på Instagram ser man att hon inte har några problem att visa sig helt osminkad.

– Det är verkligen från dag till dag, som för de flesta. Jag har inte alltid tid att göra något genomtänkt, men för speciella tillfällen gillar jag och min stylist, Law, att skapa en karaktär för kvällen. Jag tror att alla har en vardagsmakeup som man vet alltid funkar och är lätt att göra, men just nu vill jag tänja på mina gränser och prova nya looker. Jag samlar på mig referenser och sedan försöker jag experimentera. Inför förra årets Met-gala hade vi till exempel en Jeanne d'Arc-referens, och jag adderade lite extra rouge på kinderna för att jag ville att looken skulle påminna om en gammal viktoriansk målning med rosiga kinder.

Foto: TT

– Ett annat år gjorde jag en lystrig, nästan fuktig look med mycket ögonfransar, men precis innan jag skulle gå kände jag att det inte var rätt, så jag slet av mig lösögonfransarna och adderade mer läppglans. Men det kändes ändå inte perfekt, så då testade jag med ett starkt rödorange läppstift, vilket satte looken.

”Jag gör nästan alltid min egen makeup nu förtiden. Det är som terapi”

– Det gäller att fundera ut vad som känns rätt för kvällens karaktär. Mode för mig är skådespeleri, jag tar mig an en roll oavsett om det är för Met-galan eller för att gå ut med vänner. Det är fortfarande jag, bara andra sidor av mig.

De flesta stora stjärnor tar hjälp av makeupartister inför röda mattan, men inte Zendaya.

– Jag gör nästan alltid min makeup själv nu för tiden. Det är som terapi, särskilt om jag känner mig nervös och stressad inför stora möten. Att ge mig själv den tiden är väldigt avslappnande.

LÄS OCKSÅ: Alba August: ”Jag prioriterar kärlek väldigt högt”

Hur lärde du dig?
– Jag började jobba med makeupartister tidigt och kollade hur de gjorde. Sedan provade jag själv hemma. Med tiden anammade jag olika tekniker från olika personer, tills jag fick en helhet som fungerade. Det blev dock inte alltid så lyckat, men efteråt kollade jag på foton och korrigerade vad som blivit fel till nästa gång.

Dela med dig av något användbart knep!
Hmm, jag vet inte om det är ett knep, kanske snarare en preferens, men jag har precis lärt mig att använda individuella lösögonfransar. Det ger en perfekt, naturlig känsla som inte går att åstadkomma med en hel rad fransar. Jag försökte med ”strips” nyligen, men slet av dem genast. Det var inget för mig.

– Ett annat trick jag lärt mig är att måla eyeliner med öppna ögon. Jag började med det när jag fick hjälp av makeupartister, för att hålla koll på att de inte gjorde en för en kraftig eyeliner, och när jag började göra min makeup själv upptäckte jag att det var mycket lättare att göra en jämn vinge på det sättet. Det viktigaste är ju att det ser bra ut när ögonen är öppna, inte att strecket är jämnt när man blundar.

”Oftast har jag ingen makeup alls, bara rengör, tar ansiktvatten och smörjer in mig”

Vilka nyanser och färger föredrar du att jobba med?
– Jag är en sucker för klassiska, neutrala toner, och gyllene och bruna toner. De är lättare att sudda och få att smälta in i huden på ett naturligt sätt. Du behöver inte vara så precis, om du gör misstag är det ingen stor grej. Med det sagt - jag älskar gul ögonskugga! Eller gulguldig. Jag uppskattar också klassiskt röda läppar och inget på ögonen - eller bara väldigt lite mascara. När man hittar det perfekta röda läppstiftet kan det förändra allt. Det måste vara tillräckligt lysande, samtidigt djupt, inte vara för blått och inte dra mot gult ... Jag väljer oftast ett matt, men jag gick på en modevisning en gång i superglansigt rött och det såg fantastiskt ut.

Hur gör du din vardagslook som alltid funkar?
– Oftast har jag ingen makeup alls, bara rengör, tar ansiktvatten och smörjer in mig. Ska jag gå någonstans lägger jag lite makeup, men håller det fortfarande enkelt. Jag har knäckt koden för den perfekta, naturliga looken. Jag börjar med en concealer och täcker små ojämnheter, sen duttar jag på lite crèmerouge. Ibland lägger jag på en skir foundation, nästan vattnig. Jag borstar igenom ögonbrynen med lite gel. Bara det, jag har inte ens mascara. Jag är ganska lat med mascara, för den kan vara så jobbigt att tvätta bort på kvällen.

LÄS OCKSÅ: Emma Wiklund: ”Sluta stirra dig blind på storlekar”

Du är Lancômes senaste och yngsta ambassadör. Hur hände det?
– De frågade mig! Vilket så klart var väldigt smickrande. Att vara ansikte för ett lyxvarumärke stod definitivt på min bucket list.

Du är ansikte för doften Idôle, hur uppfattar du den?
– Fräsch och lätt. Jag har problem med dofter som är för tunga och starka. Jag har speciella rumsdofter hemma och leker även med essentiella doftoljor - jag är kräsen, men Idôle klarar min kritiska näsa.

Idôle edp, Lancôme, 50 ml. Läs mer och köp här.

Skönhetsbranschen genomgår en förändring och vi ser att fler sorters utseenden lyfts fram. Är det något mer du tycker ska förändras?
Självklart, jag tror att mer måste göras innan alla känner sig representerade. Det är fantastiskt att se mina jämnåriga som öppnar dörrar för all sorts skönhet, men fler förändringar måste ske och branschen måste ta ännu större ansvar. En av anledningarna till att jag tackade ja till Lancôme var deras syn på mångfald och deras bredd av färger. Jag vill inte alliera mig med ett märke där jag måste påpeka att de måste göra fler foundationnyanser.

”Sociala medier gör att vi får kontakt med varandra och ser saker ur andra synvinklar, men det är också en stor anledning till ångest, stress och ger fel människor mycket makt.”

Du har tidigare sagt att du gillar att vara en förebild. Så vad gör dig till en bra förebild?
– Det jag menar är att man inte ska se rollen som förebild som något negativt. Många verkar associera det med negativ press, men jag försöker se det som en positiv gåva. Jag är lyckligt lottad att folk vet vem jag är och att jag har möjlighet att påverka dem positivt på ett ansvarsfullt sätt. Jag vill inte att någon ska vara jag, eller göra precis som jag, men jag vill att alla ska veta att jag jobbar hårt för att vara en bra person - och det vill jag inspirera andra till. Alla har vi vår personliga resa, men alla bör sträva efter att vara en bättre person.

Vad är det bästa och värsta med sociala medier?
– Det är en stor fråga. Sociala medier gör att vi får kontakt med varandra och ser saker ur andra synvinklar, men det är också en stor anledning till ångest, stress och ger fel människor mycket makt. Jag tror att det kan vara positivt om du känner dig stark nog att hantera det, för alla är inte snälla där ute. För mig handlar det om att använda det måttligt och balansera livet on- och offline.

Zendayas regel är att våga prova alla stilar. Foto: TT

Fem snabba med Zendaya

Vad har du alltid i handväskan?
– Minst tre olika läppbalsam och läppglans.

Beautyhack?
– Tvätta bort makeupen innan du går och lägger dig. Det är varken ett nytt eller speciellt roligt hack, men det är det viktigaste. Så oavsett hur trött jag är så prioriterar jag rengöring.

Drömroll?
– Jag har ingen drömroll, det är en del av jobbet som skådespelare. Man ska kunna göra vad som helst, så jag är öppen för allt. Men jag skulle inte säga nej till Denzel Washington eller Leonardo DiCaprio som motspelare. Om de behöver någon i sin film så gör jag rent i almanackan!

Beautyprodukter du inte vill vara utan?
– SPF, rengörings-wipes och läppglans. Även concealer, för att dutta över problemområden, och en brynprodukt – ögonbrynen kan förändra hela ansiktet beroende på form och hur de är ifyllda, så jag leker ofta med olika brynprodukter.

Beskriv din personliga stil!
– Jag har ingen personlig stil, med det gör inget. Jag har inga regler, utan gör bara det jag känner för. Eller, min regel är att alltid prova – det värsta som kan hända är att man inte trivs i det och då är det bara att byta. 

LÄS OCKSÅ: Eva Röse: ”Jag vill göra revolution mot överkonsumtion”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Emma S för endast 199 kr. Köp nu!