Titta in i modekändisen Ada Kokosars otroliga hem

Stylist, kreativ konsult, streetstylestjärna och numera skodesigner – kärt barn har många namn. Ada Kokosar upp sin nya, stilfulla lägenhet i Milano.
Ada och Saverio. Ada bär topp från Alyx NYC, kjol från Philosophy by Alberta Ferretti och skor från Midnight 00. Foto: Francesco Dolfo/Living Inside

Det var kärleken till Saverio som fick Ada Kokosar att flytta tillbaka till hemlandet Italien och Milano efter nio år i New York. 

”Jag var redo att lämna, men när jag träffade en italienare, som jag nu ska gifta mig med, skyndade det på processen. New York är en fantastisk stad när det kommer till jobb och ger en massa möjligheter, men vid en viss tidpunkt i livet vill man sakta ner och inte springa lika fort. Det är inte lika hektiskt i Milano, även om folk jobbar väldigt mycket här.”

Jag älskar möbler passionerat, så när jag bestämde mig för att flytta från New York tog jag faktiskt med mig allt!
Ada i sitt vardagsrun i jumpsuit från Thierry Mugler och pumps från Midnight 00. Foto: Francesco Dolfo/Living Inside

Psst! Du läser en intervju om Ada och hennes karriär samt skomärke längre ner på denna sida. 

Ada ville separera vardags-rummet och skapa två separata utrymmen mellan matbordet och loungen med soffor. ”Jag besökte Mercante i Fiera, som är en av de största konst- och möbelmässorna i Italien, och hittade denna fantastiska pjäs från en av mina favoritdesigner, Willy Rizzo. Överraskande nog var det också den bästa lösningen eftersom den är dubbelsidig samtidigt som den är funktionell och ett vackert element.” Foto: Francesco Dolfo/Living Inside
I vardagsrummet står spegeln och designklassikern Ultrafragola av Sottsass som Ada budade hem på auktion. ”Jag jagade originalet – det har gjorts många repliker – i flera år, och när jag såg den på en auktion budade jag tills jag vann!” Foto: Francesco Dolfo/Living Inside
Foto: Francesco Dolfo/Living Inside

 

För den stora modemassan är Ada kanske främst känd för sin osvikliga stil, mycket tack vare de streetstylefotografer som svärmat runt henne i åratal. I grunden är hon stylist och kreativ konsult (bland svenska märken minns vi samarbetet med Rodebjer), men i dag kan hon även titulera sig som framgångsrik skodesigner för det egna varumärket Midnight 00. 

Alla skor från Midnight 00. Palmstolen av Carla Tolomeo såg Ada på en auktion och blev blixtkär.  ”Carla Tolomeo är en internationellt erkänd konstnär. Innan jag budade på stolen läste jag några intervjuer med henne och kände samhörighet med hennes filosofi. Jag spanade även in hennes jobb och blev förvånad över det faktum att hon ofta använder en halvmåneform i sitt skapande, exakt samma som logotypen för mitt skomärke Midnight 00. Så småningom blev vi vänner, jag älskar att hänga i hennes studio och får så mycket inspiration där.” Foto: Francesco Dolfo/Living Inside

Nu är Ada alltså tillbaka i Milano och liksom till fästmannen Saverio så var det kärlek vid första ögonkastet till lägenheten. Här har paret bott sedan ett och ett halvt år tillbaka. 

”När vi bestämde oss för att bo tillsammans laddade vi ner en fastighetsapp och såg genast den här lägenheten. Han kunde inte gå med på visningen, så jag filmade inne i lägenheten. Utanför var det en kö med folk, och vi kände båda två att vi ville skriva kontrakt där och då.”

”Jag köpte ett par fåtöljer från Guglielmo Ulrich på auktion i Italien efter att vi flyttat in.” Foto: Francesco Dolfo/Living Inside
”Konstnären Isaac Nichols skapade dessa stora ramar av gamla skolbänkar. Du kan fortfarande se märken och ord som gjorts av unga studenter.” Foto: Francesco Dolfo/Living Inside
Foto: Francesco Dolfo/Living Inside

Lägenheten är från 50-talet, och det var framför allt energin, golvet och de autentiska och vackra detaljerna i lägenheten som paret föll för. Även när det kommer till inredning har Ada ett gott öga. 

”Jag älskar möbler passionerat, så när jag bestämde mig för att flytta från New York tog jag faktiskt med mig allt! Jag gillar verkligen design och unika föremål. Vår Ultrafragola-spegel, som står i vardagsrummet, är en av de vackraste som någonsin gjorts av Sottsass. Jag budade som en galning på den, det finns bara några få autentiska exemplar med det rosa ljuset.”

Lägenheten består av åtta rum och en stor terrass, vilket passar bra med en hund i hushållet. Saverio är den som står för musiken som spelas.

Ada bär topp från Marni, kjol från Dodo Bar Or och pumps från Midnight00. Foto: Francesco Dolfo/Living Inside
Ada har valt att behålla badrummet som det såg ut när paret köpte lägen-heten. ”Det har enorma klinkerplattor i glänsande svart. Mycket chict, jag älskar det.”  Foto: Francesco Dolfo/Living Inside
Lampa av Elio Martinelli, ananasask av Mario Manetti och spegeln är inköpt i Marocko. Foto: Francesco Dolfo/Living Inside

”Min fästman är fantastisk när det kommer till musik. Vi har ett piano hemma och han spelar varje kväll. Det är en stund som vi delar, det är väldigt vackert och romantiskt. Jag lyssnar på väldigt bra musik tack vare honom.”

Känslan av att komma hem är svårslagen, enligt Ada.

”Jag reser mycket i jobbet och älskar att resa men hemma är hemma. I somras var vi i Puglia i en månad för att titta på ställen till bröllopet, men efter en tid ville jag åka hem. Jag saknade hemmet, mina saker, mina rutiner. De saker du tar för givet men som utgör ditt liv.”  

Foto: Francesco Dolfo/Living Inside
Kökets stil går i ljusa toner. ”Stolarna av Massimo Vig-nelli är de mest bekväma jag någonsin suttit i. Massimo är en av de viktigaste huvudpersonerna i grafisk design-historien. Han uppfann typsnittet Helvetica och gjorde New Yorks ikoniska tunnelbanekarta.” Foto: Francesco Dolfo/Living Inside
Foto: Francesco Dolfo/Living Inside

På tal om det stundande bröllopet, har du designat dina bröllopsskor än?

”Nej faktiskt inte, men den här gången kommer jag att utgå från klänningen först. Skorna får komplettera klänningen och inte tvärtom.”

Det ömtåliga glasbordet har rest runt jorden. ”Jag har alltid älskat Leon Rosen, och när jag såg detta bord på Ebay gjorde jag ett impulsköp för att sedan få reda på att bordet fanns i Florida när jag bodde i New York. Från Florida till New York och sedan till Milano. Det har rest runt världen utan en enda repa!” Ada bär jumpsuit från Lanvin, klocka från Bulgari och skor från egna märket. Foto: Francesco Dolfo/Living Inside
Foto: Francesco Dolfo/Living Inside
Foto: Francesco Dolfo/Living Inside

Ada Kokosar om sin karriär som stylist och modekonsult

Foto: CHRISTIAN VIERIG / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Ada började sin karriär med att plugga mode i Milano. Tanken var att hon skulle läsa psykologi, men hennes mamma fick henne på andra tankar. 

”Min mamma sa till mig att jag har en kreativ talang som hon tyckte jag skulle utforska. Så jag började plugga mode i Milano, och under mitt andra år fick jag möjligheten att assistera en stylist på MTV. Det gick väldigt bra och jag fick en anställning nästan direkt. Där fick jag styla personligheter och inte modeller, vilket lärde mig förstå olika kroppstyper och hur de reagerar på form och silhuetter.” 

Efter fyra år valde hon att lämna MTV. 

”Jag ville utforska mer av min kreativitet, eftersom det också kan vara begränsande att styla personligheter. Jag har alltid velat frilansa, så jag började arbeta för olika magasin vilket ledde till att jag även började styla lookbooks och visningar.”

Foto: WAYNE TIPPETTS/REX/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL

Hösten 2014 designade hon en kollektion tillsammans med den svenska klädkedjan & Other Stories. 

”De var först intresserade av att plåta mig som sin musa, men jag ville skapa en kollektion, och göra något som var olikt deras tidigare samarbeten. Jag skapade fem looker för fem olika kroppstyper. Samarbetet gick väldigt bra och öppnade upp för andra kreativa samarbeten.”

Bland annat det samarbete som har lett till att Ada kan addera skodesigner till sitt cv. Men när det italienska skomärket Paciottis vd Marco Calcinaro kontaktade henne för att modernisera varumärket var hon till en början tveksam. 

”Jag blev smickrad, men hade aldrig designat skor i hela mitt liv så jag sa först att jag inte kunde hjälpa till, men han fortsatte att insistera – och jag började tänka att om den här personen, som vet allt om skor, är så övertygad om att jag kan göra det så kanske jag kan det.” 

Ada Kokosar i Midnight 00. Foto: CHRISTIAN VIERIG / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Hon ansåg att det bästa sättet att modernisera ett varumärke med en anrik historia är att skapa något unikt som inte finns på marknaden. Så hon började tänka:

”Vilken är tidernas mest ikoniska sko? Askungens. Jag tog en sko från min garderob och en rosa sidenblus som jag klippte sönder, sedan började jag drapera tyget runt skon. Det såg vackert ut. Sedan satte jag ett par vintageörhängen på skon men insåg att det skulle bli för ömtåligt. Då var det som om något sa ’klick’, och jag kom på idén med att täcka skon i pvc – vilket också påminner om Askungens sko av glas. Det var en unik design som inte fanns på marknaden vid den tidpunkten.”

Samarbetet blev så lyckat att Pachottis vd föreslog att de skulle introducera ett separat varumärke, och Midnight 00 såg dagens ljus. 

Ada Kokosar i Midnight 00. Foto: CHRISTIAN VIERIG / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

”Jag ville utforska mer av min kreativitet, eftersom det också kan vara begränsande att styla personligheter. Jag har alltid velat frilansa, så jag började arbeta för olika magasin vilket ledde till att jag även började styla lookbooks och visningar.”

Hösten 2014 designade hon en kollektion tillsammans med den svenska klädkedjan & Other Stories. 

”De var först intresserade av att plåta mig som sin musa, men jag ville skapa en kollektion, och göra något 

”Midnight 00 bygger på den kapselkollektion som jag skapade för Paciotti. För mig finns det två sätt att tänka kring skor – skor som toppar en look eller skor som bygger en look. Jag vill skapa de sistnämnda.” 

Vad vill du att man ska känna när man bär dina skor?

”Jag vill att man ska känna sig som Askungen! En prinsessa som går på moln och känner sig vacker.” 

Har du några planer på att designa mer kläder i framtiden?

”Ja, faktiskt. Men jag vill bidra genom att skapa något hållbart, genom återvinning eller upcycling. Det är superviktigt.” 

Hur skapar man en hållbar garderob, enligt dig?

”Det beror på vilken typ av garderob du har. Du pratar med en person som har en enorm garderob! Men en sak jag gör är att packa ner och lagra saker så att jag begränsar utbudet i garderoben. Då är det lättare att se kläderna och mixa och matcha. Jag tror vi lever i en tid som är säsongslös, utan trender eller begränsningar. Det viktiga är att känna sig bekväm i sin stil.” 

Ifråga om stil har Ada en klar vision över hur man hittar rätt.

”Mesta delen av tiden tror jag vi klär oss utifrån hur vi vill att andra ska se och uppfatta oss, vilket inte riktigt funkar. När du är sann mot dig själv kommer det att lysa igenom. Det är superviktigt att lyssna på den lilla rösten inom oss, som alltid är sann.” 

Foto: ANTHEA SIMMS / CAMERA PRESS/IBL

Ada har ända sedan streetstylescenen såg dagens ljus fotograferats flitigt för sin stilsäkerhet.

”Jag minns när Scott Schuman (även känd som The Sartorialist) fotograferade mig för första gången i Milano och jag undrade varför han ville plåta mig. Sedan började fenomenet växa och jag blev fotograferad väldigt ofta. Det fanns en tid där i början när jag var lite frustrerad över det, att det bara fanns bilder på mitt utseende och inte mina jobb, men sedan vände jag till att förstå möjligheterna med det.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxigt kit från Clarins för endast 199 kr. Köp nu!