STYLEBY highlights: Elin Kling träffar sin stora idol Robyn

I STYLEBY #5 är Elin Kling är på hotellet Gothia Towers i Göteborg när hon får träffa sin stora idol Robyn före giget på festivalen Way Out West.

TJA, ROBYN!

ROBYN Tja!

ELIN Åh, tack snälla för att du tog dig tid till mig.

R Självklart! Vad har du gjort på knät?

E Jag råkade trilla lite i mina klackar i trappan hemma. Klant.

R Det är ju ett sådant där gympasalssår, du vet som man fick på gymnastiken.

E Och därför kommer jag säkerligen också få ett fult ärr.

R Äsch, det är ju coolt med ärr. Du måste bara hitta på en bättre story till varför det hände.

E Sant, ska fnula på den. Men du, vad snygg du är! Stylar du dig själv?

R Jag jobbar med två stylister, men det är lite blandat. Det beror lite på. Jag har alltid älskat kläder och kommer från en familj som också älskar kläder, så jag har alltid varit van vid att göra det själv. Men det är roligt när man kommer till en viss ålder och kanske förstår sina referenser. Det är inte bara att man sätter på sig något man tycker är snyggt utan att förstå varför, utan man kan börja leka mer med detaljer. Det blir som ett språk, av erfarenheter man har haft tidigare i livet, eller för att förtydliga sin person. Och de sakerna är så himla finstilta, det är svårt att förklara.

E Gör du några ombyten på scen i kväll?

R Nä, jag gör inga byten alls. Men jag har med mig massor av kläder, två garderober och så brukar jag och min assistent Jesper hjälpas åt att plocka ut någonting.

E Så det är inte så schemalagt?

R Nä, det är mer vad jag känner för just den dagen.

E Jag går också helt på känsla. Om man har någon planerad look för något speciellt tillfälle så går det inte att ta på sig den om man inte känner för just det, den dagen?

R Nej, då går det inte! Och för mig är det väldigt viktigt att jag känner mig tuff när jag står på scenen. Kläderna blir nästan som en uniform eller som en rustning. Det är väldigt viktigt för mig att jag känner mig skyddad.

E Roligt att du säger det. Martin Sköld från Kent liftade med STYLEBY hit till Göteborg, och i bilen pratade vi om vad vi ville veta om dig i fråga om kläder. Martin undrade ifall du har en scenstil och en privat stil. Det är tydligen vanligt att man har en viss stil på scenen som man sedan tycker känns skönt att ”ta av sig” och bli någon annan när man går av scenen. Gäller det dig?

R Jag tror jag har ganska mycket samma, faktiskt. Har jag varit på turné länge och gjort mycket press, och sedan får ledigt och tar en fika med en kompis … Då kan jagkänna ”gud vad överstylad jag är”, speciellt i Stockholm där alla ser likadana ut. Då blir det så extremt. Men jag tar väl i mer när jag står på scenen, men det är ändå samma typ av look privat.

E Vad ska du köra på i kväll?

R Jag tänkte på det i går och blev så splittrad. Jag har nämligen delat upp min garderob. En turnégarderob som reser med alla våra instrument och så min privata. Sedan blev jag så himla trött och tänkte att ”äh, jag tar med mig allt jag har i stället så slipper jag tänka”. Så jag har ingen plan ännu, mer än att jag ska öppna den där stora väskan.

E Hur stor är den?

R Den är jättestor …

E Och hur länge ska du klara dig på den?

R Det är bara över helgen, haha!

E Du, din kärlek till Acne, berätta!

R Jag tycker Acne är så ambitiösa. Jag tycker att man får väldigt mycket för den prisklass de ligger i. Det kanske inte är det mest originella märke som finns, men det är ett märke som lägger in väldigt mycket innehåll i sina kläder.

E Får du kärleksbrev från Jonny Johansson (chefsdesigner och grundare av Acne)?

R De är skitgulliga mot mig. Just nu gör vi vissa ”pieces” tillsammans. Om jag har en idé om ett par skor eller så … Det är skitroligt och de är så himla avslappnade och känns väldigt internationella i hur de tänker. Sedan finns ju Buffalo-skolan naturligt i Acnes skor och det är något som jag har växt upp med.

E Ja, tro mig, jag har följt varje steg du har tagit sedan du breakade, så jag har full koll på det. Skulle du säga att det är ditt bästa scenplagg?

R Ja. De är perfekta, för jag får höjden och kan röra mig.

E Det går ju så fantastiskt bra för dig just nu och du är ju ett välkänt ansikte även utanför Sverige. När är kändisskapet jobbigt?

R Jag tänker mer på det när jag är hemma, i USA blir jag inte igenkänd på gatan på samma sätt som här hemma i Sverige. Men jag är inget fan av att vara kändis. Jag tycker inte det är så kul och jag kan bli lite paranoid av det. Ibland går jag för långt och kan bli väldigt negativ kring själva kändiskulturen. Jag blir inte bitter, men man får akta sig, mina vänner och min kille får påminna mig om att jag måste kunna skriva autografer och vara normal. Och det handlar inte om att jag inte uppskattar det, det är bara det att jag inte vill att den delen av vår kultur ska behöva ta sådan stor plats. Jag vill att det ska handla om min musik.

E Men känner du inte samtidigt att du faktiskt har många fans som just är dina fans för det du gör? Jag tror det är få kända ansikten i Sverige som är så uppskattade för just sin talang. Och jag tror att även många av dina yngre fans känner så, de älskar dig för det du gör, de förstår hur grym du är.

R Wow, tack. Jo, det är fantastiskt, det är så lyxigt.Jag har ju världens gulligaste fans, många har hängt med sedan början. Men om jag ska vara ärlig, vilket jag vill vara: Ibland kan jag glömma bort vad det handlar om, ibland tänker jag att det bara handlar om kändiskulturen, att det är det som driver upp en stämning. Jag vill inte sponsra den idén om kändisskap. Jag älskar när fans kommer fram och säger att min musik är grym. Men ibland kan de be om en bild, så ställer de sig bara, knäpper av bilden, sedan går de. Och det är då som det verkligen känns som om det inte betyder någonting, det kan göra mig ledsen.

E Jag förstår det. Du, vilket år du har haft. Du måste vara helt slut. Vad ska du göra nu när du får ledigt?

R Jag vet inte, jag ska bara vara hemma i Stockholm, jag har inte varit hemma på ett och ett halvt år.

E Tror du att du så småningom kommer att lämna Sverige helt?

R Alltså, jag har aldrig riktigt bott i Sverige under längre perioder, då även mina föräldrar turnerade mycket när jag växte upp. Jag har alltid romantiserat Stockholm och tänkt att jag kommer att bo där. Men just nu har jag kommit till en punkt där jag känner att det kanske inte bara behöver vara just Sverige. Jag vet inte, men Stockholm och Sverige kommer alltid i alla fall att vara mitt hem, jag kommer aldrig att lämna Sverige helt och hållet.

E Det är vi glada för, Robyn.

TIPS! GÄSTA STOCKHOLMS NYA STORA MODE- OCH SKÖNHETSFESTIVAL – STYLEBY KOMMER ATT VARA DÄR!

Foto Fredrik Etoall

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!