STYLEBY Highlights: Elin Kling träffar Pelle Almqvist från The Hives

Dagen efter STYLEBYs 1-årsfest stegar Howlin’ Pelle Almqvist från albumaktuella The Hives in i STYLEBY-ateljén. Vi minns tillbaka till ögonblicket från STYLEBY #9 när Elin Kling träffar Pelle Almqvist.

Elin Kling träffar Pelle Almqvist från The Hives

Dagen efter STYLEBYs 1-årsfest stegar Howlin’ Pelle Almqvist från albumaktuella The Hives in i STYLEBY-ateljén.

Välkommen till STYLEBY, Howlin’ Pelle Almqvist!

ELIN KLING: Var har du dina The Hives-polare?

PELLE ALMQVIST: De är utspridda i små byar i Mellansverige – Rättvik, Kolmården och sådana metropoler. Jag är den enda som faktiskt bor i Stockholm.

ELIN: Jag har noterat att ”vi är inte 21 längre” är ett populärt citat från era senaste intervjuer. Vad menas med det? 

PELLE: Många i bandet tycker nog att det är härligt att vara äldre, och vill gärna skylta med det. Vi var ju alltid yngst tidigare. Vi var alltid sju år yngre än alla andra band vi turnerade med.

ELIN: Hade ni komplex för det?

PELLE: Nä, alltså, det är väl en ”young man’s”-grej, det här med rockmusik. Men jag är säker på att jag är precis lika gammal nu som när vi började turnera. Det är lite ”ungdomens källa” att vara rocksångare. Mick Jagger och Iggy Pop är ju fortfarande unga, så om jag fortsätter med detta så kommer jag inte att åldras en dag.

ELIN: Umgås ni privat i bandet, eller blir ni trötta på varandra?

PELLE:  Nja, det har gått så många varv så att man har hunnit tröttna på och tycka om varandra flera gånger om. Nu är det dock otroligt bra stämning, kanske för att vi precis är klara med skivan, också mycket för att vi gjorde den helt själva, det har ju inte varit någon annan inblandad. Då blir det en speciell känsla, kan själv.

ELIN: Vad gör ni när ni är lediga då?

PELLE: Äsch, dricker öl och snackar. Och så går jag på bikram-yoga. Det är liksom bra att öva före turnéer, just med värmen. Jag gillar inte sport som man tävlar i, jag har ingen tävlingsinstinkt för fem öre. Jag kunde inte bry mig mindre om vi vann eller förlorade om jag skulle spela i ett fotbollslag. Men samtidigt måste jag ju hålla mig i form. Fast en spelning är som att göra ett aerobicspass inför 10 000 människor – plus att du måste andas ut hela tiden, eftersom du sjunger. Och det är ju jobbigt.

ELIN: Hur mycket skriver ni för fansen? Alltså, jag förstår ju att ni gör musiken för er själva, men har ni fansen i åtanke också?

PELLE: Nä, faktiskt inte. Ibland gör vi en låt och tänker att ”herregud, det här kommer folk tycka är bra”. Men, för det mesta så vet vi ju inte, vi gör bara det vi gillar. Jag tror att man måste ha så mycket respekt för sin publik att man tror att de kommer att tycka om det. Det är svårt nog att bli nöjd själv!

ELIN: Är det mycket prestationsångest?

PELLE:  Ja, det är det. Det är ganska stökigt. Man pendlar hela tiden mellan att tycka att man är bäst i världen och sämst i världen.

ELIN: Men då måste det väl ändå vara skönt att ni är ett band?

PELLE: Ja, just att man slipper vara ensam. Men det är ju också fem viljor.

ELIN: Är det demokrati i bandet eller republik à la Pelle?

PELLE: Det är vansinnigt demokratiskt, så allting tar tre gånger längre tid än vad det borde. Stökiga beslutsprocesser, och vi försöker dela allt ansvar och alla ska vara med och rösta.

ELIN: Kommer ni att förändra eller förnya er scenstil något?

PELLE: Nja, vi gillar att hålla oss inom de ramar vi har. Vi måste enbart ha svarta och vita kläder.

ELIN: Och ni är sponsrade av Tiger, eller hur?

PELLE: Ja, vi ritar alla kläder själva och sedan hjälper de oss att sy upp våra kostymer. Det har varit så mycket smidigare än när vi tidigare jagat olika skräddare. Nu har vi frack, och det är Tiger som har gjort dem också.

ELIN: Hur skiljer sig era klädstilar från scenen och privat?

PELLE: Vi har faktiskt bestämt vad vi har för kläder privat. Vi har scenkläder och officiella kläder. Så när vi väl börjar jobba så har vi samma kläder hela tiden. Och då blir det svart och vitt.

ELIN: Herregud så skönt, då slipper ni fundera på vad ni ska ha på er vareviga dag. Ni kör på Karl Lagerfeld-teorin alltså. När jag intervjuade honom så sa han att anledningen till att han alltid bär svart och vitt är att det aldrig kan gå fel.

PELLE: Exakt. Vi tänker lika Karl och jag, ”great minds thinks alike”. För att inte tala om Albert Einstein, han hade bara sju olika grå kostymer som han gick runt på.ELIN:  Det är Hives, Albert och Karl, helt enkelt. Låt oss tala merch. Ni har ju en egen kollektion, skulle man kunna säga, T-shirts, kepsar och så vidare. Det är väl en viktig inkomstkälla i dag när man inte tjänar multum på skivförsäljning längre? Hur involverade är ni i det?

PELLE: Det har alltid varit viktigt för oss att vara involverade i allt, i den mån vi kan. Vi var inne på att vi skulle göra som Kiss och sälja allt som går att sälja. Vi skulle ha pussel och Iphone-skal och hela baletten, men det är ganska bökigt att hålla på med.

ELIN: Ser ni ofta Hives-kopior på stan?

PELLE: Du menar som klär ut sig till oss?

ELIN: Ja?

PELLE: Det finns ju tributeband som är utklädda till oss och spelar våra låtar. Det finns ett taiwanesiskt tjej-Hives, och ett engelskt!

ELIN: Ni måste träffa gamla idoler rätt ofta när ni är ute? Kan du fortfarande bli starstruck?

PELLE: Jag har blivit riktigt starstruck ett par gånger. Första gången jag träffade Iggy Pop och när jag träffade Rolling Stones.

ELIN: Har du vi de tillfällena sagt någonting du ångrar, som du har velat slita av dig håret för efteråt?

PELLE: Jag var absolut orolig för vad man skulle prata om. Men sedan tänkte jag bara på vad jag själv helst vill prata om när fans kommer fram till mig. Och ofta är det ju så att de vill få ut så mycket som möjligt av tiden, hinna ställa så många frågor som möjligt. Och då får man ju egentligen inte reda på någonting. Det som är roligast egentligen är ju att prata om vanliga grejer. Om man träffar Rolling Stones är det ju roligare att prata om segling än om rockmusik. För då blir man två personer som pratar om något. Det kanske är ett tips till våra fans – ju mer man pratar, desto mindre får man ju ut av det.

ELIN: Hur trivs du med kändisskapet?

PELLE: Alla jag har träffat är schysta och snälla, vi har väldigt bra fans. Det är inte så jobbigt att vara känd när någon, någon gång om dagen, kommer fram till en och säger att man är fantastisk. Jag har svårt att tycka att det är så jävla jobbigt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!