Sofia Karemyr i nya STYLEBY och i Partisan.
Sofia Karemyr i nya STYLEBY och i Partisan. Foto: Pauline Suzor, Viaplay

Känner du igen Partisan-stjärnan Sofia Karemyr?

Sofia Karemyr är en av våra mest intressanta unga skådespelare – här berättar hon mer om den kommande säsongen av Partisan samt om klippet som förvandlat henne till en modern Twiggy.
Sofia Karemyr i halsband från Young Franck ur senaste numret av STYLEBY. Foto: PAULINE SUZOR

Sofia Karemyr, 27, är skådespelaren du sett i succéserierna Partisan och Älska mig, och hon spelade även huvudrollen i filmen Call Girl och syntes i Unga Astrid. Snart börjar hon repa en monolog för Dramaten och en ny säsong av Partisan sänds nästa år. 

Kan du säga något om den? Hur utvecklas din karaktär?
– Jag kan inte säga så mycket mer än att det känns som att säsong två är en naturlig fortsättning på första säsongen. Karaktärerna fördjupas och det tillkommer inslag som känns väldigt spännande, min karaktär inkluderat. Jag är så spänd på att se hur den kommer att tas emot.

Sofira Karemyr i serien Partisan. Foto: Viaplay
Jag klippte av mig mitt långa blonda hår för en roll i somras och fick i stället en kort, mörk frisyr och sedan dess har jag velat hålla min klädstil ganska avskalad.

Vad är roligast med att vara ung skådespelare? Vad är det mest utmanande?
– Det roligaste är nog att jag är i en ålder just nu som kan spela många olika åldrar, med rätt styling kan jag se ut som att jag är allt mellan 20 och 35. För några år sedan fick jag mest förfrågningar om roller som ”stökig tonåring” men nu dyker det också upp mognare karaktärer som är i 30-årsåldern, det är så roligt. Det mest utmanande är nog att eftersom det är många i samma ålder som jag som är otroligt duktiga som också är i branschen kan konkurrensen kännas tuff. Men det är också givande att ha många likasinnade runt sig som man kan dela erfarenheter med. 

Drömroll?
– Det skulle vara fantastiskt kul att någon gång få porträttera en historiskt viktig och intressant människa, någon som har åstadkommit något stort under sin livstid eller som har varit en förebild för många. Att spela en actionhjälte vore också en dröm!

Du har klippt dig kort – hur har det påverkat din stil?
– Jag klippte av mig mitt långa blonda hår för en roll i somras och fick i stället en kort, mörk frisyr och sedan dess har jag velat hålla min klädstil ganska avskalad. Enfärgat, stilrent, raka linjer med kanske någon kul detalj och härliga material. Jag gillar att mitt hår får sätta stilen, och så älskar jag att i stället för att experimentera med kläder variera mitt smink. 

Vilken karaktär som du har spelat har haft mest intressant stil?
Den jag gör just nu i tv-serien är så jävla cool! Vänta tills nästa år så får ni se. Annars har jag alltid gillat delar av mina karaktärers klädstilar, älskade till exempel färgskalan jag fick bära som Jenny i Älska mig, och tyckte att det var så kul att gå tillbaka till en riktig tonårsstil som Nicole i Partisan. I min första film jag gjorde, Call Girl, var det väldigt kul att få gå all in 70-tal. 

 

Josefin Asplund (känd från bland annat Top Dog och Vikings) samt Sofia Kagemyr spelade huvudrollerna i Call Girl. Foto: Call Girl

Har du något motto?
– Jag har nog inget riktigt motto som jag lever efter på det sättet, men kanske att vara snäll? Det låter basic, men vet aldrig hur livet går och vilka man kommer möta igen eller jobba med en dag och så vidare, och är man genuint snäll och lyssnar på och ser andra människor får man oftast detsamma tillbaka vilket leder till trygga och fina relationer både privat och på jobbet, och det gör allt roligare.

LÄS ÄVEN Se Alexander Abdallahs drömmiga smyckeskollektion med Maria Nilsdotter 

LÄS ÄVEN 33 korta frisyrer att inspireras av – snygga klipp 2021

Aktuellt just nu