Ibbi bär klänning från Ina.Faaks och smycken från Cartier.
Ibbi bär klänning från Ina.Faaks och smycken från Cartier. Foto: SENAY BERHE

In You I Trust – en porträttstory signerad Seinabo Sey

”Jag vill tacka för att ni värmer mig med vänliga leenden och hårt arbete.” Exklusivt för STYLEBY porträtterar Seinabo Sey 24 viktiga personer i sin närhet i storyn In You I Trust.

Vissa människor fastnar. För en tid sedan valde STYLEBY att tillsammas med artisten Seinabo Sey arbeta fram en stor artikel kring hennes inspirationsvärld (STYLEBY #54). Under det arbetet var det tydligt att Seinabos kreativitet inte endast fanns i hennes musik. När hon senare uppträdde på Globen i Stockholm blev det än mer tydligt; showen var nästan en teaterföreställning. Efter vårt samarbete blev Seinabo kvar hos STYLEBY i varje nummer – och nu har hon tagit ytterligare ett kliv in i magasinsvärlden. 

Den här underbara porträttstoryn ”In You I Trust” har Seinabo själv skapat tillsammans med sina två drömteam. Den visar ytterligare en viktig del av hennes – nej, allas – värld. Faktiskt inte bara en enda del, utan 24. Du kommer snart att förstå vad jag menar. Tack för förtroendet!

– Jonna Bergh, chefredaktör

* * *

Jag vill tacka
för att ni värmer mig med vänliga leenden och hårt arbete.
Med er konst
genom era storslagna känslor och klara syn.
Med era goda intensioner och mänskliga misstag.
Tack för att ni utmanar mina sinnen och ibland min person.
Jag lägger mitt hopp i era händer.
Ni är allt som är vackert.

–Seinabo Sey

Ibbi Chune

”Ibbi är min bästa väns lillasyster. Hon är modell, aktivist och var en av arrangörerna för Black Lives Matter-demonstrationen i Stockholm. Hon inspirerar mig som ledare.”

Ibbi bär klänning från Ina.Faaks och smycken från Cartier. Foto: SENAY BERHE

Ibbi Chune

Vad är det mest värdefulla du lärt dig det senaste året?
”Tidigare har jag ofta sagt ja till saker för andra människors skull och förbisett vad jag själv vill eller orkar. Det är härligt att ställa upp, men jag har lärt mig att inte gå emot min egen vilja och känsla.”

Hur ser din generation på kroppsaktivism?
”Vi är mer accepterande och medvetna om att skönhet kommer i olika former. Mycket behöver fortfarande förändras, men vi är på väg åt rätt håll. Jag hoppas kunna bidra till normalisering av plus size-kroppar.”

Vad var det svåraste, och mäktigaste, med att arrangera Black Lives Matter-demonstrationen?
”Det var utmanande att vi hade så kort tid på oss. Allt hat och de rasistiska hot jag fick efteråt var också svårt. Det mäktigaste var alla som visade stöd, kärlek och uppskattning för vårt arbete. Kampen fortsätter!”

Elisabeth Sise med dottern Aminata & Sacha Jean-Baptiste

”Ellie är min bardomsvän, flätexpert, frisör och ultimat r’n’b-girl-stilikon. Sacha är koreograf och regissör, en otrolig inspiration i fråga om arbetsmoral och ledarskap. Hon regisserade min Globen-konsert och myntade det otroliga begreppet ’ingen ska sova’.”

Elisabeth bär klänning från Ina.Faaks. Aminata bär kavaj från Acne Studios. Sacha bär klänning och byxor från Jade Cropper. Foto: IKRAM ABDULKADIR

Elisabeth Sise

Vilken flätstil är roligast att fläta?
”Inbakade flätor, det finns så mycket historia bakom. Slavarna flätade sig i cornrows och använde det som en flyktkarta när de skulle fly från plantagen. Flätor kan även visa vilken stam du kommer ifrån, eller ditt civilstånd.”

Största missförståndet med flätor?
”Att vi, som svarta kvinnor, aldrig får det erkännande vi förtjänar i fråga om vårt hår.”

Sacha Jean-Baptiste

Vilken är den bästa show du sett?
”Först: Beyoncés ’The Formation Tour’ 2016. Ren magi! En komprimerad, stram, konceptuell och dyr upplevelse. Sedan: Philip Glass & Robert Wilsons ’Einstein on the Beach’ 2014. Jag återkommer till den visuellt och dramaturgiskt i mycket av det jag själv gör. En tidlös föreställning som är lika modern i dag som vid premiären 1976.”

Vilken är den roligaste föreställning du själv satt upp?
”Din konsert på Globen 2018. Jag älskar att jobba med artister som kräver mycket och har ett helhetsperspektiv med sin konst. Den konserten bottnade i din vision om musik och världen. Det var en dröm att få utmana det vanliga konsertformatet.”

Kendra Egerbladh

”Kendra är sångerska och började sjunga med mig för många år sedan. Hon är den varmaste, finaste själen som alltid sprider hopp med sin stora vackra röst och leende.”

Kendra bär topp från Freja Wesik. Foto: SENAY BERHE

Kendra Egerbladh

Vilken del av din kropp älskar du mest?
”Svårt. Jag säger nog mitt hår. Jag har verkligen lärt mig uppskatta hur det är så versatile, jag älskar att prova olika, nya frisyrer och stilar.”

Vad är det bästa din mamma lärt dig?
”Att sätta min egen lycka först, utan att trampa på andra. Och att alltid, alltid lita på min magkänsla.

Klara Kristoffersson

”Klara är en god vän, creative manager på Sony Music, regissör och VJ som jag arbetat med mycket under åren. Hon regisserade bland annat min SVT-dokumentär.”

Klaras klänning är privat. Foto: SENAY BERHE

Klara Kristoffersson

Vad är det bästa med Norrland?
”Det är svårt att välja mellan ljudet av Vindelälvens ömsom dånande, ömsom stilla framfart – eller ett dopp i den iskalla Tärnasjön längs södra Kungsleden. Men ljudet av tystnaden där jag växte upp är bäst.”

Du har rest mycket i Afrika, vilken är din favoritdestination?
”Santa Maria i Moçambique. För att ta dig dit måste du köra igenom det nästan oframkomliga elefantreservatet Reserva Especial de Maputo. Efter en cirka fem timmars bilfärd kommer du fram till en plats som känns näst intill orörd, med fantastisk snorkling och brinnande solnedgångar.”

Har du alltid älskat dina fräknar?
”Ja och nej. Såklart har osäkra små vita pojkar slängt glåpord åt mitt håll på grund av dem när jag var barn. Men varje år när vårsolen kom, då mina fräknar exploderade fram, sa mormor Tyra: ’Se nu på Klara, nu är våren verkligen här.’ Lyckan som spreds över hennes ansikte när hon sa det har fått mig att älska mina fräknar. Det kändes som om de var ett tecken på en ljusare framtid.”

Seidato Sey

”Min lillasyster, student, geni, modell, min största idol.”

Seidato bär topp och kjol från Jonatan Aalto Steneberg, örhängen från Lemaire och ring från Yuckie Deuxpoints. Foto: Senay Berhe

Seidato Sey

Vad är det viktigaste mamma lärt dig?
”En kväll när jag var uppgiven på livet och mina val sa hon till mig att säga följande till mig själv: ’Jag är Seidato, jag är människa på jorden och kan göra vad jag vill.’ Hon har gett mig självförtroende, och det hjälper mig i varje sekund av mitt liv. Love u momma!”

Vad är det största missförståndet med dreadlocks?
”Att man aldrig tvättar dem, och att det är en ’oprofessionell’ look. Mannen, jag tvättar inte håret med dyra produkter, lägger baby hairs och retwistar i fem timmar för att någon sedan ska kalla mig oproffsig! Dessutom: Det viktiga är vad jag har inuti huvudet, inte utanpå.”

Vilka framtidsdrömmar har du?
”Jag har landat i att jag vill bli universitetsprofessor. En dag ska jag stå framför ett rum av trötta och halvutbrända elever och ändå försöka vara dagens highlight för dem.”

Drömresmål?
”En stuga i bergen på Jamaica med obegränsad tillgång till tropiska frukter och feta högtalare som blastar dancehall och reggae, helst i går!”

Amanda Mbalire med dottern Nambi och Pamela Norah Nakabaale

”Amanda är stylist, kompis, stilikon och stylade min förra turné. Pam är stylist, kompis och originalbärare av Mac:s läppstiftfärg Ruby woo och har otrolig musiksmak.”

Amanda bär klänning från Ina.Faaks och ringar från Yuckie Deuxpoints. Nambi bär privat topp. Pamela bär klänning och byxor från Rave Review samt örhängen från Cornelia Webb. Foto: IKRAM ABDULKADIR

Amanda Mbalire

Favoritdesigner?
”Raf Simons och John Galliano. Jag är gemini.”

Vad är den fetaste insikten med att vara ny mamma?
”Det är det tuffaste heltidsjobbet som har lärt mig vad villkorslös kärlek betyder. De absolut tuffaste dagarna går på något sätt att ta sig igenom. Allting faller alltid på plats, moderskapet sitter i ryggraden.”

Vad är det bästa med ugandisk kultur?
”Gemenskapen. Du är aldrig ensam, det finns alltid någon där.”

Sainabou Chune med dottern Fatou

”Bästa vän och frisör. Våra familjer har känt varandra i generationer, och jag kan inte tänka mig mitt liv utan den här människan. Gör inte en grej med håret utan att dubbelkolla med henne.”

På Sainabou skymtar korsett från Rave Review. Fatous klänning är privat, liksom halsbandet. Foto: SENAY BERHE

Sainabou Chune

Vad är det största missförståndet om lockigt hår?
”Att det är svårt att ta hand om. Allt det behöver är lite kärlek och kunskap.”

Vad skulle du vilja att Fatou lär sig om sitt hår som du inte visste när du var liten?
”Jag vill att Fatou ska lära sig att hennes hår är det finaste som finns och att hon ska bära sin vackra krona högt och stolt.”

Ikram Abdulkadir

”Ikram är fotograf, som plåtat flera bilder i denna story, som jag har inspirerats av under lång tid.”

Ikram bär topp från Rave Review och rock samt hatt från Baum und Pferdgarten. Foto: SENAY BERHE

Ikram Abdulkadir

Vilka kvinnliga fotografer har inspirerat dig?
”Khadija Saye är min främsta inspiration. Hon var en svart, kvinnlig konstnär och en av många personer som dog i branden i Grenfell Tower i London. Hennes konst, liv och död säger mycket om samhället vi lever i i dag och vilka liv som värderas.”

Vad är det bästa med att fotografera vänner och familj?
”Jag är en sentimental person, så det bästa är att jag kan föreviga stunder i vårt liv som annars hade kunnat glömmas bort och försvinna. Det tycker jag är fantastiskt.”

Vad är det bästa med att bära hijab?
”Du blir en del av ett större community som du delar så mycket med. En del sorg men också så mycket kärlek.”

Vad vill du att dina småsystrar lär sig som du inte visste när du var liten?
”Lite klyschigt, men jag vill att de ska veta att de kan bli precis vad de vill, att de inte ska låta sig begränsas av vad andra tror att de kan, eller borde, göra.”

Ge oss ditt bästa hudvårdstips?
”Solkräm! I alla väder och årstider. Jag älskar också Paula’s choice BHA-syra 2 %. Den funkar för så mycket och ger ansiktet extra glow.”

Mapei & Theresa Traore Dahlberg

”Mapei är en vän, musikinspiration, rappare, sångerska, regissör och allmänt geni. Theresa är konstnär, hon har inspirerat mig något otroligt med sin film ’Ouaga girls’.”

Mapei bär klänning från Mikaela Mårtensson, örhängen och ringar från Wos samt privata skor. Theresa bär rock från Ina.Faaks och skor från Vagabond. Foto: IKRAM ABDULKADIR

Mapei & Theresa Traore Dahlberg

Hur länge har ni känt varandra?
Mapei: ”I över 15 år, sedan vi bodde ihop i Bushwick, New York.”

Theresa: ”Vi bodde i ett kollektiv på Jefferson Street tillsammans med andra tjejer med kreativa drömmar. Det var en speciell tid. Vi var sökande och förvirrade, men hade samtidigt sjukt kul. När vi vaknade visste vi aldrig vad vi skulle hinna vara med om innan vi la oss.”

Vad är det bästa med Burkina Faso?
Theresa: ”Att alla tar sig tid till att hälsa ordentligt, mangoträden ger både skugga och frukt, siesta, och att jag har en stor familj där, där alla är ödmjuka divor.”

Har era dubbla ursprung influerat er konst?
Mapei: ”Ja, speciellt den liberianska från min mammas sida. Det är främst pappas aktivism som präglat mig.”

Theresa: ”Eftersom jag har växt upp med olika språk och kulturer har jag alltid utgått ifrån att det finns olika perspektiv på många saker. Jag upplever det som en frihet.”

Om ni fick välja ett nytt yrke, vilket skulle det vara?
Theresa: ”Glasblåsare? Forskare? Blombud? Ostsmakare? Fast allt det kan rymmas inom framtida konstprojekt …”

Mapei: ”Jag skulle vara kock, kunskap om mat är lyx. Och jag har alltid velat vara lyxig.

Djara Erlandsson Sow och Sarah Verdier

”Djara och Sarah har båda varit med mig på turné och jag blir alltid lika tagen av deras kreativitet och energi. Samt deras tålamod i fråga om att lära ut till mig hur jag ska sätta på lösögonfransar!”

Djaras halsband är privat. Sarah bär klänning från Freja Wesik, halsband från Maria Nilsdotter och örhängen från Jane Kønig. Foto: SENAY BERHE

Djara Erlandsson Sow

Hur var det att växa upp i norra Sverige?
”Jag fick möta mycket rasism i skolan, men jag fick samtidigt lära mig mycket om hur stor skillnad det är mellan att bo i en huvudstad jämfört med en kommun med 10 000 invånare. Jag önskar ingen samma upplevelse, men i dag är jag ändå glad för de erfarenheter jag fick.”

Du byter hårfärg ofta!
”Jag använder billiga, syntetiska peruker, det är bättre än att färga håret för ofta. Min personliga favorithårfärg är blond.”

Vilket är ditt bästa hårtips?
”Byt ut alla dina hårprodukter till silikonfria, sulfatfria och parabenfria produkter. Sov med en sleeping cap eller på en sidenkudde. Sluta använda plattång och sluta sova med blött hår.”

Sarah Verdier

Favoritfärg på ögonmakeup?
”Färgglatt och intensivt. Min go-to makeup har på senaste tid varit orange.”

Ditt bästa hälsotips?
”Det som funkar för mig är att ständigt jobba på det inre måendet. Jag blir lätt rastlös, så att motionera är viktigt för mitt välbefinnande. Det har alltid fått mig att kunna tänka mer klart. Och läsa böcker som får i gång tankar på annat än det som ekar i huvudet.”

Favoritlåt att sjunga?
”’He loves me’ av Jill Scott. Den är speciell, då jag sjungit den väldigt många gånger. Den är fantastisk och vem älskar inte Jill? Där finns känsla!”

Fanna Ndow Norrby och Amie Bramme Sey med dottern Eira och Fannas lillasyster Fatou Ndow

”Fanna är pr-expert, poddare, leopardmönsterfantast, reggaetonälskare och även min kusin. Amie är min storasyster, journalist, aktivistisk och den mest komiskt begåvade jag vet.”

Fanna bär klänning från Notion of Form, skor från Marques’ Almeida (Seinabos privata) och smycken från Maria Nilsdotter. Eira bär klänning från Burberry och kjol samt tofs från Fendi. Amie bär jacka från Ina.Faaks, byxor från Acne Studios och halsband från Maria Nilsdotter. Fatou bär kavaj från Jade Cropper, byxor från Rave Review och örhängen från Wos. Skorna är privata. Foto: IKRAM ABDULKADIR

Fanna Ndow Norrby & Amie Bramme Sey

Amie och Fanna, vad är det roligaste med att arbeta ihop?
Amie: ”Det finns ett stort community runt vår podcast ’Raseriet’ – tusentals vetgiriga, coola personer som vill förändra samhället till något bättre. Våra lyssnare och följare utbildar oss, diskuterar med varandra och skapar nya vänskaper och allianser ur denna plattform.”

Fanna: ”Vi har vårt eget lilla herravälde, där vi slipper kompromissa med andra eller förhålla oss till maktnormer som finns på de flesta arbetsplatser. Vi har ett hundra procent tryggt space helt fri från hierarkier, mobbning, sexism och rasism – det är ett perfekt utgångsläge för att helt fokusera på skapandet. Plus att vi har så jävla kul och garvar oss genom allt!”

Vad är det viktigaste ni lärt er om svarthet?
Amie: ”Att alla mina främsta styrkor är kopplade till min svarthet.”

Fanna: ”Precis som att rasism ständigt återuppfinner sig själv och återlanseras i nya former, på samma sätt fortsätter det svarta motståndet hitta nya vägar för att orka fortsätta och växa sig starkare. Det imponerar på mig och ger mig ny energi att fortsätta med arbetet vi gör.”

Louise Sondlo med dottern Charlie och Sainabou Secka

”Louise är atlet, tränare, livscoach och hon fick mig att förstå att min kropp är till för att användas och inte för att ställas ut. Secka är sminkös, den bästa som någonsin sminkat mig.”

Louise bär privat topp, kavaj från Oscar Jacobson, byxor från Acne Studios och skor från Ina.Faaks. Halsband från Quarry Jewelry och ringar från Nitty Gritty. Charlie bär topp från Notions of form, byxa från Jade Copper, örhängen från Lizzie Fortunato och väska från Little Liffner. Sainabou bär topp och kjol från Notions of form samt privata skor. Foto: IKRAM ABDULKADIR

Louise Sondlo

Vad vet du om din kropp i dag som du inte visste förut?
”Hur stark den är och hur mycket den kan utföra. Att den alltid vill mitt bästa, även om jag inte alla gånger ger den vad den förtjänar. Ovillkorlig kärlek.”

Vem är din favoritatlet?
”Serena Williams. För alla hennes otroliga bedrifter som atlet och för hennes sätt att föra sig. Hon ursäktar sig aldrig men är ändå alltid ödmjuk. Goals!”

Det bästa med att vara mamma?
”Att föräldraskapet ger mig perspektiv och att allt annat än att älska, nära och skydda mina barn är sekundärt.”

Sainabou Secka

Vad är det bästa med att sminka mörka ansikten?
”Att framhäva melanin.”

Har du någon favoritmakeupartist?
”Ja, Pat McGrath.”

Och någon favoritkonstnär?
”Filmregissören och fotografen Ousman Sakho Sow från Sierra Leone.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxigt kit från Clarins för endast 199 kr. Köp nu!