Möt konstnären Cassi Namoda – ställer ut i Sverige nu!

Konstnären Cassi Namoda ställer just nu ut på CF Hill i Stockholm tillsammans med kollegor från Los Angeles. Möt henne – och titta in i hennes ateljé!

Cassi Namoda bor i Kalifrornien och ägnar sig åt måleri, där hennes uppväxt i Afrika är en stark influens. Fram till 9 maj pågår utställningen ”L.A. Dreams 2” på CF Hill i Stockholm där Cassi är en av konstnärerna.

Var hittar du dina motiv?

”Jag hade inte en barndom där mina föräldrar tog mig till Louvren eller några andra av dessa stora museer. Men däremot hade jag föräldrar som tog mig till östra och södra Afrika eller till platser som Jakarta, Cotonou, Santo Domingo. Estetiken från dessa ställen har spelat en viktig roll för min relation till måleri och berättande. Jag tänker på mina förfäder, på det lusofona Afrikas historia. Jag tänker på mina egna berättelser, jag tar lite från filmer, jag tänker på romantik ... Som i dag, då ville jag ta en paus från att måla stora dukar och använda vattenfärger för att porträttera mig och min pojkvän Isaac när vi äter lammkotletter tillsammans vid ett middagsbord - ett minne från en resa vi gjorde tillsammans nyss. Den målningen ska jag så klart behålla själv.”

Behåller du allt du skapar?

”Jag har sparat mina tidigaste verk, och jag har en regel att alltid behålla ett verk från varje utställning jag gör.”

Hur ofta tänker du på måleri?

”Jag tänker aldrig på något annat än måleri, det är som en religion för mig. Jag är otroligt hängiven.”

Vad är viktigast för dig som konstnär?

”Som konstnär måste du stå upp för din sanning.”

Lyssnar du på musik när du målar?

”Ibland. Ibland inte, det beror på humör och om jag arbetar för mig själv eller för en utställning. Men om jag spelar musik så blir det alltifrån r'n'b till kizomba eller gammal brasiliansk musik som Luíz Bonfá.”

Vad inspireras du av?

”Kvinnor. Jag märker att kvinnor ofta uppfattar de många känslor som ryms i mina målningar. Vi kvinnor är mycket högt utvecklade känslomässigt, och kvinnor känner ofta en direkt samhörighet med verken även om de inte är personliga för just dem. Jag tror också att jag vill tillföra en sorts skönhet till konstvärlden, som ofta känns väldigt mansdominerad. Jag skämtade med min pojkvän häromdagen och sa att 'kvinnor behöver mer vila eftersom vi konstant måste kämpa mot patriarkatet'.”

Är du intresserad av mode?

”Snarare stil än mode. Mina kvinnliga vänner inspirerar mig enormt mycket - Sophie Buhai, Maryam Nassir Zadeh, Melisa Denizeri, Bailey Hunter ... Jag tycker att vi vet vilka vi är, och att det syns i det sätt vi klär oss - och hur vi bygger ihop historia med den moderna tiden.”

Om du skulle göra ett samarbete med någon ur modevärlden, vem skulle det vara?

”Vid något punkt skulle det vara roligt att göra en kapselkollektion med min vän Nane Feist.”

Var drömmer du om att dina verk ska finnas?

”Jag skulle vilja att alla kunde se mina målningar, och för att det ska ske så måste de in på en institution - jag skulle älska om MoMa (New York), Hammer Museum (Los Angeles) och Tate Modern (London) hade mina målningar.”

Foto: Joshua Shaw

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxigt kit från Clarins för endast 199 kr. Köp nu!