Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

Heta makeupartisten Isamaya Ffrench om produkterna hon själv använder

Hon är en av de mest framgångsrika makeupartisterna just nu, och samtidigt den mest progressiva – här berättar Isamaya Ffrench mer om sin makeupfilosofi, arbetet för svenska Byredo och vilka produkter hon själv använder.   

Anja Skeppe Grahn

Isamaya Ffrench kommer från Cambridge i England och har en bakgrund som dansare och performanceartist. Hon halkade in på makeup när hon extraknäckte som ansiktsmålare på barnkalas samtidigt som hon pluggade industridesign på Central Saint Martins i London.
– Men jag insåg att jag inte ville designa mobiltelefoner och stolar. Makeup är den form av konst som jag föredrar. Jag älskar att måla ansikten, och hur makeup kan förändra ansikten, säger hon. 

Isamaya Ffrench jämförs med Cindy Sherman

Både det lekfulla och det tekniska är något som ofta lyser igenom i Isamayas makeup, och hon jämförs ibland med konstnären Cindy Sherman.
– Jag försöker alltid bygga någon form av berättelse eller karaktär. Jag bryr mig inte så mycket om traditionell estetik, eller om makeup och mode för sakens skull. Det måste vara underhållande och berätta en historia.

Isamaya Ffrench om sina egna skönhetsfavoriter

Berätta om din hudvård?
– Jag har ett C-vitamin-serum från Skinceuticals, ansiktsolja från Drunk Elephant och solskyddsfaktor 50 från Dermalogica de flesta dagar. Jag älskar Drunk Elephants hudvård.

C-vitaminserum från Skin Ceuticals

Koncentrerat ansiktserum som skyddar från fria radikaler och, stärker hudens elasticitet , korrigerar fina linjer och ger jämnare hudton. Mer info och köp här (länk till Skin City). 

Solskydd spf 50 från Dermalogica

Klicka på bilden och kom direkt till solskyddet från Dermalogica.

En multifunktionell mjukgörare/dagcreme med inbyggt UV-skydd. Den kan även mixas med någon annan mjukgörare eller med foundation för att anpassa UV-skyddet. Läs mer och köp här (länk till Nordicfeel). 

”Jag har så mycket makeup, det får knappt plats i fyra stora resväskor.”

När kände du senast ”wow” kopplat till en produkt?
När jag använde Face Halo-pad (rengöringspads i mikrofiber, reds anm) första gången fick jag en sådan känsla. Det är så bra att kunna ta bort makeup utan att strippa huden på dess naturliga fukt och fett.

Tipsa om några andra favoritproukter?
– Mac har den mest omfattande produktlinjen för professionella makeupartister, och jag kan inte vara utan deras produkter i mitt arbete. Jag älskar också Kryolans makeup för film och tv, eftersom produkterna är väldigt tekniskt avancerade. Jag har så mycket makeup, det får knappt plats i fyra stora resväskor. Jag måste ha alla nyanser av foundation, rouge, läppstift … Det är som att bära omkring på ett makeupbibliotek.

Har du någon personlig skönhetsfilosofi?
– Jag vet inte riktigt, jag tror inte att jag har en, utan det handlar verkligen om hur jag känner mig för stunden. Ibland gillar jag att gå osminkad och andra gånger vill jag verkligen experimentera. Precis som de flesta antar jag.

Isamaya Ffrench in action.

Vad är din största skönhetsextravagans?
Antagligen bomullstops eftersom jag avverkar så många när jag jobbar. Jag önskar att det fanns något miljövänligare sätt, men jag har inte hittat något som ersätter pinnarna lika bra. Jag brukar också göra fantastiska ansiktsbehandlingar hos Jasmina Vico i London, hon är den bästa hudvårdsinvesteringen efter sömn.

Har du några rutiner i ditt liv?
De enda som jag lyckas hålla fast vid är fysiska rutiner, som löprundor och att gå ut i naturen med hunden. Allt annat är ett enda kaos och jag försöker bara hänga med.

Hur kopplar du av?
– Genom isbad!

Issamaya Ffrench om Byredos makeup

Hur gick det till när du utvecklade Byredos makeup?
– Jag hade blandade känslor inför att stå bakom ett varumärke eftersom jag verkligen kände att jag inte var så intresserad av hur kommersiell makeup framställs. Jag tyckte alltid att det var väldigt repetitivt, samma produkter och samma typ av kampanjbilder. Jag sa till mig själv: ’Ska jag göra det här projektet så vill jag verkligen göra något annorlunda’ och Ben (Gorham, Byredos grundare, reds anm.) bara höll med: ’Det är precis vad jag vill göra.’ Ben och jag hade samma starka utgångspunkt när vi närmade oss färg, ett konstnärligt koncept som i kombination med Byredos kvalitet blir produkter som håller över tid. Vi kommer inte byta ut alla färger varje månad, tanken är att vi har skapat klassiker. För oss var det helt grundläggande att skapa ett solitt och intressant makeupmärke.”

Stiften från Byredo.

Varför valde du att göra färgstift bland de första produkterna?
– Jag kände att det fanns ett tomrum på marknaden för en riktigt demokratisk och mångsidig makeupprodukt. Färgerna har varit det fundamentala i den resan och jag tycker vi har lyckats få fram det i stiften. Vad jag älskar med dem är att de kan användas hur du vill; runt ögon, på läppar och till och med i håret. De är universella och väldigt lätta att använda.

Hur använder du stiften?
– Oftast applicerar jag färgen med fingrarna, stiften är lätta att ’blenda’ in, och ibland lägger jag färgen i flera lager. Vi har en skimrande khakigrön med vitt guldskimmer som underton, en mörklila med blå och silvriga undertoner, och en orange som både har guld och vita undertoner som är mina favoriter. Men stiften finns i många olika texturer. Det är en sak att skapa vackra färger, men hur de sedan är på huden var minst lika viktigt.

Byredos makeuparsenal.

Har du någon annan favoritprodukt från Byredo?
– Jag älskar ögonskuggspaletten. Förpackningen föddes ur idén att hälla flytande guld i ett ostron. Det är ett väldigt vackert föremål, taktilt härligt och fint nog att ha på hyllan hemma.

Vad har du för tips för att våga prova nya makeuptekniker och färger?
– Avsätt tid för att lära känna makeupen och färgerna. Lek och försök att inte känna dig för begränsad. Det bästa är att bygga något långsamt och se vad du gillar bäst.

LÄS MER: Svenska makeupartisten Gucci Westman sminkar Hollywoodkändisarna - här är hennes bästa tips.