Foto: Premium Archive / Getty Images / 2009 Getty Images

Tillbakablick: Magtröjan får sitt ultimata genomslag

NÄR: Den 8 augusti 1984. VAR: MTV i USA. VAD: Magtröjan får sitt ultimata genomslag i och med Madonnas video till ”Lucky Star”.

Magtröjan får sitt ultimata genomslag

Det är bara att inse. Mode är inte demokratiskt. Alla plagg är inte för alla, somliga är bara för de unga och vackra. Så nu när magtröjan är tillbaka är det nog många som drabbas av mindre roliga minnen av alla timmar framför spegeln då de höll andan för att få till den där perfekta Britney-magen.

”Madonna, 1984. På väg att ta både sig själv och magtröjan till superstardom.” Foto: Premium Archive / Getty Images / 2009 Getty Images

Om man ska försöka hitta en födelsedag för mag­tröjan så är det den 8 augusti 1984 när Madonnas video ”Lucky Star” började visas på MTV.Visst, den hade gjort sina tappra försök tidigare. Inte minst bland gaykillar på discot Studio 54 i New York. Men det ville sig aldrig riktigt. Förrän Madonna dansade in med sin bara mage i vardagsrummens tv-apparater.

Mitten på 80-talet var också dansfilmernas starkaste period. I ”Footloose”, ”Flashdance” och ”Dirty Dancing” exponerades ett och annat bart mellangärde. Och Christina Applegate i ”Våra värsta år” blev det sena 80-talets främsta ambassadör. Den första magtröjsvågen nådde sin absoluta peak i Julia Roberts midjeepos ”Pretty Woman” från 1990.

Foto: imago/United Archives/ IBL

Alltså var magtröjans främsta fanbärare en korkad superslampa och en prostituerad. Så kunde vi ju inte ha det. Så i moralistiska USA och England blev begreppen ”midriffs” och ”crop tops” synonyma med lågutbildade och, milt uttryckt, sexuellt frigjorda unga tjejer. Så magtröjan fick gå och skämmas.

När grungen kom plattade den inte bara till hårdrockarnas sprejade frisyrer. Den gömde också magtröjan långt under lager av noppiga flanellskjortor.En och annan rejvare kom tillbaka från Goa och ville så gärna visa upp sin nypiercade navel, men den åkte snabbt tillbaka under den rutiga skjortan igen.Men magtröjan gav sig inte. Längst ner i tvättkorgen låg den utskällda lilla tygbiten och planerade sin comeback. 1996 tog den sina första stapplande steg några centimeter ovanför Spice Girls välexponerade navlar. Och när Britney Spears slog igenom 1998 med ”Baby One More Time” hittade tröjan sin bästa vän, för att snabbt få en ny bästa kompis i Britneys rival Christina Aguilera.

Efter att ha svassat runt i varenda video fram till år 2000 kändes det som att magtröjan självmant drog sig tillbaka till sin plats på galgen längst bak. Och tjejerna kunde äntligen få äta en bit extra cheescake. Bara de extremt vältränade friidrottarna exponerade sina sixpacks, men de var på behörigt avstånd från både modemagasin och musikvideor.

av OSKAR HAMMARKRANTZ

 TIPS! STYLEBYs BEAUTYBOX fylld till bredden med fantastiska skönhetsprodukter från välkända varumärken – mer info hittar du HÄR

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Emma S för endast 199 kr. Köp nu!