Helmut Newtons svenska favoritmodell berättar själv om ikoniska bilden

Gunilla Bergström hamnade framför Helmut Newtons kamera i Paris, och resten är konsthistoria. Här berättar svenskan själv om den ikoniska bilden från 1976.

Gunilla Bergström hamnade framför Helmut Newtons kamera i Paris, och resten är konsthistoria. Intervjun som följer gjordes av STYLEBY i samband med Helmut Newtons utställning på Fotografiska i Stockholm 2013. Bilden ovan är ett faksimil av artikeln i STLYEBY från samma år. 

Gunilla Bergström minns att hon återvänt till Paris efter att ha varit hemma i Katrineholm. Det var sommar.

”Jag är fortfarande solbränd på bilden. Vi tog den på ett hotell”, säger Gunilla. Då, 1976, var hon i tjugoårsåldern, och samarbetet med den legendariske fotografen resulterade i flera ikoniska bilder. Sommaren 2013 återfinns bilden ”Bergstrom over Paris” på den första retrospektiva utställning som produceras sedan Newtons död (i en bilkrasch utanför det klassiska hotellet och restaurangen Chateau Marmont i L.A. 2004). Newtons bilder spänner över ett stort spektrum, men det är för de nakna, provokativa och sexiga bilderna han är mest uppskattad. De har inspirerat många stora nutida modefotografer – och fortsätter göra så. 

Helmut Newton.

Hur kom ni i kontakt med varandra?

”Det var inte speciellt märkvärdigt egentligen. Jag arbetade som modell och min agentur hade skickat mina bilder till honom. Jag hade inte så många bilder, men han måste ha gillat det han såg i alla fall. Jag minns att agenturen ansåg att det var en stor sak att jag skulle jobba med honom, jag förstod att det var något speciellt.”

Hur var han att arbeta tillsammans med?

”Han var alltid snäll mot mig, men han var inte en kille som man gick fram och sa ’tjena’ till. Han var ju en äldre herre, han hade en enorm pondus och visste alltid precis vad han ville ha. De som inte gjorde sin del av jobbet kunde han bli fruktansvärt arg på. Han gapade och skrek, de som inte gjorde rätt fick veta det, om man säger så … Men när han var nöjd så fick man höra det. ’Fantastiskt!’ sa han då.”

Hur känns det att vara en del av fotografier som fått så stor betydelse?

”Jag lever ett liv som är långt ifrån Paris i dag, så det känns lite avlägset. Men självfallet är jag småstolt över att vara en del av hans -bilder. Och mina barn är lite malliga över mamma. Han gav mig faktiskt en av de bilder han tagit på mig – det är den som är fotograferad vid Eiffeltornet (en annan mycket känd bild föreställande Gunilla Bergström av Helmut Newton). Han har daterat den med ’28 juli 1976, Hilton, Paris’ och skrivit ’This is one of my favourite photos of a favourite model of mine’. Jag satte upp den på väggen först alldeles nyligen faktiskt.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Emma S för endast 199 kr. Köp nu!