Foto: Jason Lloyd Evans

Den mest laddade accessoaren är trendig igen! (+ 7 snygga långa handskar vi gärna bär i vinter)

Handsken är en av modets mest laddade accessoarer och har även en självklar plats hos populärkulturens stilikoner. Får den samma status i din garderob i vinter undrar skribenten Caroline Hainer.

Det finns två typer av accessoarer. De praktiska och de helt onödiga men stilfulla. Det är inte ofta man lyckas kombinera båda delarna, men höstens stora trend gör det.

Handskar är trendigt igen

Handsken var verkligen allnärvarande på modeskaparna visningar för den säsong vi nu befinner oss i. Mest förekommande är de långa så kallade ”operahandskarna” som nu får visa upp sig även till vardags för att skydda huden när jackan dragits upp en bit på underarmen. Antingen under eller om vidden tillåter: Över kavajen, tröjan eller kappans ärmar. 

Handsken har en inneboende sexighet
Hos Max Mara träs handsken över kavajen.
Givenchy FW20

Handskar är förstås till för att antingen skydda våra fingrar eller värma dem. Men de tillför också glamour, tänk bara på balklänningar och kungliga fester. Dessutom görs de i lyxiga material som glansigt siden och mjuk satin. Audrey Hepburns berömda  handskar i ”Frukost på Tiffany's” (1961) är en modereferens som aldrig går ur tiden, liksom Marilyn Monroes laxrosa i filmen ”Herrar föredrar blondiner” (1953). Under Hollywoods guldålder, då filmstjärnorna var de nya kungligheterna, stod handskarna för den ultimata, högburna elegansen. Grace Kelly har sagt i en intervju att ”ingen regissör ringde mig innan jag började ha vita handskar”.

LÄS ÄVEN: Experten ”Så väljer du rätt handskar” 

Audrey Hepburn 1957. Foto: PARAMOUNT PICTURES / ALBUM / ALBUM WWW.ALBUM-ONLINE.COM

Handsken har en inneboende sexighet, mycket tack vare de lyxiga, hudliknande materialen. Ingen har demonstrerat det bättre än Rita Hayworth i filmen ”Gilda” (1946), där hon genomför ”en påklädd striptease” där hon sakta drar av sig ett par långa operahandskar medan hon framför ett sångnummer. Dita von Teese lär ha sett den filmen både en och två gånger. Handsken har också en alldeles speciell plats i den popkulturellas hjärta – Madonnas avklippta näthandskar i början av karriären är bara ett av många, många exempel.

Långa handskar är snyggt under uppdragna ärmar hos Sportmax Foto: Jason Lloyd-Evans

Men handsken är också symbolisk, både historiskt och politiskt. Att kasta en handske framför någon betyder att man utmanar på duell, att lägga vantarna på någonting betyder att roffa åt sig. Här finns en hårdhet, något som associeras med fuffens och bråk (och en klar koppling till handskklädda tjuvar). Eller med att vara rebell. Den förstärker den knutna handen. När två atleter, Tommie Smith och John Carlos, bar svarta läderhandskar under prisutdelningen i OS 1968 som en symbol för black power uteslöts de från OS på livstid.

Handsken har även varit en vattendelare mellan samhällsklasserna

Handsken har även varit en vattendelare mellan samhällsklasserna: Handskar i fina, dyrbara material har alltid länkats till de högre klasserna medan grova, tjocka, skyddande handskar hör arbetaren till. Vi såg båda sorterna på höstens catwalk, lite grövre bland annat hos Louis Vuitton.

Louis Vuitton FW20. Foto: Jason Lloyd Evans

Varför är handskar trendigt?

Men varför handskar och varför nu? Pessimisten ser det som ett tecken i tiden, i en osäker samtid vill vi skydda oss. Vi vill värma händerna i klimatkrisens extremväder, skydda fingertopparna från surt regn och en ny istid. Och stänga in oss och vår kropp – från virus, möjligen?

Läs även: Modechefen guidar till alla höstens stora trender (ja, handsken är en av dem!) 

Optimisten, däremot, väljer att tolka handsktrenden på ett helt annat vis. Som en uppskattning av det genuina hantverket, betonandet av att bära plagg och accessoarer som är användbara och håller länge. Och handskar är ypperligt användbara, inte minst för oss förfrusna svenskar. Men kanske smyger sig också ett litet, litet uppror in i trenden. Handskar är inte längre reserverade för aristokrater, filmstjärnor och operabesökare - vi är alla värda handskar i våra liv.

Handskar till känning hos Givenchy Foto: Jason Lloyd Evans

LÄS ÄVEN: Snabba stylingtips som framhäver smycken i din look (ja man bär dem även över handsken)

 

7 snygga långa handskar vi gärna bär i vinter: 

1. Långa handskar i svart skinn 

Svarta handskar i svart fårskinn och med foder i ull och akryl. Hazel skinnhandskar från Markberg. Mer info och köp här (länk till Åhléns.)  

2. Långa fodrade handskar från Prada 

Dessa längre handskar har en insida i nappaskinn och den yttre delen är gjord i Pradas klassiska nylontyg och med metalloggan på framsidan. Fodrad med 100 % kashmir för en extra mjuk känsla. Prada, handskar med logotyp. Mer info och köp här (länk till Farfetch.)   

3. Långa handskar i grön sammet  

Perfekta partyhandskar i grön viskos- och sidenblandning, snygga att styla till klänning eller till en kappa med kortare ärm. Sammetshandskar från  MM6 Maison Margiela. Mer info och köp här (länk till Farfetch.)  

4. Bruna långa skinnhandskar 

Handskar i mjukt mörkbrunt getskinn, fodrade med viskos. Har en liten manschett så att du kan drapera dem snyggt på armarna. Cos, Leather long gloves. Mer info och köp här (länk till Cos.)  

5. Svarta läderhandskar med vida skaft 

Dessa svarta skinnhandskar har resor vid handleden och skaften är vida, vilket gör att man kan ha dem över jackärmar och tjocka tröjor. H&M, långa läderhandskar, fodrade i akryl. Budgetvänliga! Mer info och köp här (länk till H&M).  

 

7. Långa fårskinnshandskar från Saint Laurent 

Längre handskar i ljusbrunt skinn från Saint Laurent med präglad logga. Handskarna är gjorda i lammskinn och med foder i 100 % siden. Håller i en evighet om de tas om hand väl. Mer info och köp här (länk till Farfetch).  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxigt kit från Clarins för endast 199 kr. Köp nu!