STYLEBY highlights: Elin kling träffar Jeremy Scott

Under Paris modevecka för STYLEBY #14 springer Elin in i Jeremy Scott – känd för sin uppseendeväckande design (som älskas av artistvärlden) och för sina festliga kollektioner för Adidas.

HUR ÄR DET PÅ PARIS FASHION WEEK, JEREMY SCOTT?

JEREMY SCOTT: Hej Elin! Det är easy breezy. Jag tar det ganska lugnt, det går inte att jämföra med den tiden då jag hade mina visningar här. 

ELIN KLING: Hur kom det sig att du började göra dina visningar i New York i stället för i Paris?

JEREMY: Jag insåg bara att det var mycket enklare. Jag bor i Los Angeles, dessutom har jag livestreamat de senaste fem visningarna. Så egentligen tycker jag inte det spelar någon större roll ifall jag visar i Paris, London, New York eller i Milano. Det är samma publik, samma modeller. 

ELIN: Känner du kanske att du passar in bättre i New York? Det känns inte som om New Yorks modescen är lika ”allvarlig” i jämförelse med den här i Paris. 

JEREMY: Nja. Jag tycker mig faktiskt märka att Paris ser mig som ”deras”, eftersom jag började här.

ELIN: Så Paris tar liksom credit för dig?

JEREMY: Haha, ja verkligen. I går var jag på ett event, och då kom en av fotograferna fram och frågade om jag inte kunde flytta min visning tillbaka hit, de saknar mig. Jag tror att det jag gör är så unikt så att det passar överallt och ingenstans, om du förstår vad jag menar. Vissa delar är väldigt high fashion vilket passar här. Sedan har jag även en hel del ”streetiga” element som passar i New York. Jag är excentrisk som London-scenen … Och så vidare. 

ELIN: Du lyckas hålla dig inom din estetik med ett väldigt tydligt koncept, men ändå lyckas du ofta förnya. Du går inte så mycket efter trender. 

JEREMY: Jag följer bara mina instinkter. Jag tittar inte så mycket på vad som händer runt omkring, utan jag är i min egen bubbla. För mig är det ett mål som designer att ha en stil som är igenkännbar. Även om du inte har sett kollektionen så ska du genom att se ett plagg veta att det är jag som står bakom det. 

ELIN: Det måste vara skönt att bara gå sin egen väg, speciellt nu när det känns som om trenderna kommer och går så snabbt. Du jobbar mycket med artister, och via dem når du ut till en bred publik. Skulle du säga att det du gör är kommersiellt eller kontroversiellt? 

JEREMY: Hmm, jag har aldrig tänkt på det. Många tycker nog att mina kläder delvis är kontroversiella. Men det jag gör handlar om frihet, och jag tror just det når ut till även den bredare massan. Kunden känner det. Det ska vara enkelt och det ska ge glädje. 

ELIN: Vem skulle du säga att du designar för då?

JEREMY: Först och främst för mig själv, men självklart också pop-artister som även är mina vänner.

ELIN: Hur började det egentligen?

JEREMY: Björk kontaktade mig efter min tredje kollektion, och ville att jag skulle göra en klänning till henne. Efter det hörde Madonna av sig, och inom kort klädde jag mer eller mindre alla. 

ELIN: Hur musikintresserad är du själv?

JEREMY: Jag älskar musik.

ELIN: För du började egentligen att jobba på en klubb, eller hur?

JEREMY: Ja, det är många år sedan, men när jag pluggade jobbade jag extra och anordnade fester.

ELIN: Nu blir du till och med namedroppad i stora artisters låtar, hur känns det?

JEREMY: Kul, men overkligt. Vissa av dem känner jag inte ens!

ELIN: Det är kanske dags för Robyn att ha med ditt namn i sin nästa låt? Du känner henne, eller hur? 

JEREMY: Ja, jag älskar Robyn så mycket. Jag har gjort mycket kläder till henne. 

ELIN: Lägger hon fram önskemål eller får du fria tyglar?

JEREMY: Nej, nej, nej, verkligen inte. Hon är så cool och unik. Robyn ändrar aldrig på några plagg jag gör, men det sätt hon bär dem på gör dem ändå väldigt unika för just henne. Jag har även sytt upp speciella plagg för henne. Men jag gillar egentligen inte att liksom ”kontrollera” artister och vad de ska bära.

ELIN: Hur träffades ni?

JEREMY: Det var faktiskt via en annan svensk, Johan Renck (regissör). Och honom träffade jag via Jonas Åkerlund (även han regissör), som jag lärde känna när jag gjorde plagg till en video för Madonna som han regisserade. Vi satt allihopa i en bil på väg till en väns bröllop. Jag, Johan, Jonas och hans fru Bea. 

Och Johan, som jag aldrig hade träffat innan, satt och sjöng i bilen. Efter ett tag sa jag: ”Du har verkligen en väldigt bra röst, du borde bli artist.” Och alla började givetvis skratta … Jag hade ju ingen aning om att han varit stor popartist i Sverige på 90-talet. Men tillbaka till Robyn … Jag stylade henne för en musikvideo och efter det blev vi direkt väldigt nära vänner.

ELIN: Tror du modeindustrin accepterar popstjärnemode egentligen? Ibland känns det som om det inte anses vara ”riktigt” mode, om du förstår vad jag menar?

JEREMY: Jag har aldrig tänkt på det, faktiskt. Men jag bara älskar att jobba med artister. Och att skapa något som världens största artister bär på scenen, men som också är tillgängligt att köpa i butik, till ett bra pris. Jag gillar den grejen, tillgängligheten.

ELIN: Jag minns när jag var yngre, då ville jag klä mig som mina idoler. Men det fanns ju inte på kartan att jag skulle kunna köpa sådana plagg på den tiden. 

JEREMY: Det finns en tillgänglighet för alla i det jag skapar, även om Rihanna kanske är den som bär plagget först. 

ELIN: Finns det någon modepersonlighet du skulle vilja klä?

JEREMY: Självklart finns det många jag beundrar, som Carine Roitfeld och Anna Dello Russo. Det är vissa som förstår det jag skapar. Jag träffade Carine i går och hon sa att hennes assistent just nu är helt galen i mina skor med svans. Jag älskar din jacka förresten. Var kommer den ifrån?

ELIN: Från Acne.

JEREMY: Åh, är det den! Jag har sett den på bilder men inte i verkligheten. Acne är verkligen så bra. Jag köpte ett par röda läderskor i deras butik senast jag var i Stockholm.

ELIN: Men förutom röda läderskor från Acne så bär du mest din egen design, va?

JEREMY: Ja, jag bär nästan bara min egen design.

ELIN: Vad skönt det verkar vara. Men om du enbart gör det, då händer det inte så ofta att man får se dig i en enkel enfärgad T-shirt och ett par blå jeans?

JEREMY: Kanske hemma, om jag sover. Hahaha! 

TIPS! GÄSTA STOCKHOLMS NYA STORA MODE- OCH SKÖNHETSFESTIVAL – STYLEBY KOMMER ATT VARA DÄR!

Foto Louise Enhörning

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!