Foto: Weronika Bela

Designern Behnaz Aram om A Day’s Marchs första kollektion för kvinnor

Designern Behnaz Aram tog steget från & Other Stories till A Day’s March, och i höst kommer märkets första kollektion för kvinnor. Behnaz utlovar stilfulla plagg i bra kvalité – till bra priser. 

Hur kom A Day’s March fram till att, efter många år med ”bara” herrkläder, även nu gör dam?

”Tanken har funnits under en längre tid. A Day’s March har fått mycket förfrågningar om att även göra dam, och allt fler av våra kunder är kvinnor. Det finns en stark efterfrågan efter enkla, tidlösa plagg till bra priser, producerade på ett schysst sätt. Vi ser ingen anledning till att det enbart skulle gälla män, och därför känns det väldigt naturligt för oss att starta upp A Day’s March dam.”

Kollektionen ska ses som ett pussel det ska passa ihop för att få en komplett garderob till ’en dagsmarch’ för den medvetna kvinnan.”

Vad erbjuder ni som är unikt? 

”Allt i kollektionen ska kännas som nyckelplagg. Men vår tappning på den moderna kostymen – en pyjamas i ull med tillhörande byxor. Dubbelknäppta kappan med ull-kashmir-blandning är ett måste i garderoben. Kollektionen ska ses som ett pussel det ska passa ihop för att få en komplett garderob till ’en dagsmarch’ för den medvetna kvinnan.”

LÄS MER: 5 viktiga höjdpunkter från Stockholm Fashion Week SS21 

Du har tidigare arbetat för bland annat Whyred och & Other Stories. Vad lockade med din nya befattning? 

”Att jag kände mig klar. Jag älskar utmaningar, och i och med att jag gillar tidlösa plagg och bra kvaliteter så var det givet. Jag saknar att jobba nära med hela team, fabriker, tygleverantörer. Det intima.”

Hur mycket är ”du” i den här kollektionen?

”Ja, det är nog mycket, för att jag gillar det tidlösa och bra material.”

LÄS ÄVEN: Behnaz Aram om sin stilignatur: Skräddat mode. 

Din partner är en av delägarna – är det positivt, en utmaning eller neutralt?

”Jag skulle nog säga att det är positivt, mest för att han är väldigt reflekterande person och lika nördig som jag är. Han är väldigt bra att bolla med och det är jag tacksam för.”

Tipsa om några höjdpunkter ur första kollektionen, tack!  

”Kappan i ull/kashmir, pyjamassetet i ull och en oversized tröja i en fluffig yak-ullmix.” 

Det sämsta för miljön är en skjorta eller ett par byxor som du bara använder två gånger.”

 Hur arbetar ni hållbart?

”A Day’s March har från start strävat efter att producera på ett bättre sätt och med ett mindre klimatavtryck. Merparten av våra kläder produceras i Portugal och vi arbetar mycket med ekologisk bomull och material som tencel som innebär en mindre klimatbelastning. Vi klimatkompenserar också all produktion, något vi vet inte är lösningen på klimatproblemet, men bättre än att låta bli. Det enskilt viktigaste i vårt miljöarbete är nog vår strävan efter att göra plagg som lever längre och som människor vill använda om och om igen. Det sämsta för miljön är en skjorta eller ett par byxor som du bara använder två gånger.”

Hur känner du personligen inför det här nya steget i din karriär? 

”Det känns superkul, jag är väldigt peppad och har längtat tillbaka till att jobba intimt, inkluderande och långsiktigt. Sedan kan jag inte förneka att jag gillar utmaningar, och dra igång ett nytt projekt precis som jag gjorde på Stories.”

LÄS ÄVEN: Titta in i designern Behnaz Arams garderob!

Kollektionen finns i butik under oktober 2020.

LÄS ÄVEN: Intervju med modeveckans chef Catarina Midby.