HÅRSPECIAL: 8 frisyrer som tar för sig!

Lekfullt, optimistiskt och en stor dos 90-talsreferenser, men också lite Diana Ross och Donna Summer. Det var ­referenserna när Sveriges mest eftersökta hårstylist Sainabou Chune ­skapade dessa frisyrer. 

Anja Skeppe Grahn
Jag vill att håren ska vara stora och ta för sig – svängiga hår! – Sainabou Chune, hårstylist

LUNA

Luna har på sig silvertopp från Gucci/Mytheresa.com. Örhängen från Thomas Sabo, Foto: Angelina Bergenwall/Bad Land

”Till Lunas frisyr behövs jättemånga tofsar, helt enkelt. Jag valde små, svarta gummi­snoddar men det är också fint med tofsar i olika färger. Jag började med att dela upp håret i tolv partier och fäste håret med en tofs i botten, sedan satte jag på tofsar på slingorna. Jag gick in och drog lite mellan tofsarna, och på mer skandinaviskt hår är ett tips att gå in och tupera lätt mellan du sätter på tofsarna för att få bollformen. Luna har långt hår och jag använde ungefär sju snoddar på varje slinga.”

IDA

Ida bär topp från The White Briefs och örhängen från Saint Laurent. Foto: Angelina Bergenwall/Bad Land

”Ida har egentligen svart hår och jag färgade henne med Hair ­paint wax, en speciell färg som är framtagen för just texturerat och lockigt hår – den är också vattenbaserad, så den försvinner efter en tvätt. Den finns i alla färger man kan tänka sig! Jag började med att blöta ner håret och ­sedan tillförde jag färg. Torkade håret med diffusermunstycket på Dyson-fönen och sedan snurrade jag små slingor av Idas hår för att färgen skulle torka in och få till texturen.”

FATOU

Fatou har på sig polotröja från Intimissimi, örhängen från C by C och Engelbert. Foto: Angelina Bergenwall/Bad Land

”Fatou kom med redan färdiga flätor, en typ av flätor som kallas invisible braids, där håret är flätat några centimeter närmast skalpen, tillsammans med löshår, och sedan har man släppt ut håret och löshåret. Jag tog två slingor och trädde pärlor, i olika former och färger, på slingorna. Sedan satte jag upp allt hår och så drog jag ut några valfria partier ur uppsättningen som får hänga ut – jag gillar när det inte ser för perfekt ut! Pärlorna blir ett lekfullt element, men det är också fint att använda andra sorters smycken och accessoarer. Fläta håret och trä på det du har hemma!”

ANNA

Anna bär linne från H&M tillsammans med armband och örhänge från Engelbert. Foto: Angelina Bergenwall/Bad Land

”På Fatous dotter Anna började jag med att dela upp hennes ­naturliga lockiga hår i en mittbena och sätta upp det i två tofsar. På tofsarna la jag löshår för att få mer volym, ett syntethår som jag köpt på Taj Mahal eller i Visions butik, två favoritbutiker för löshår. Jag klippte sedan löshåret för att det skulle se ut som en page. Sedan kommer de mer avancerade momenten i frisyren, jag tog en löshårsträns som jag la på ett bord och penslade på med mycket gelé, sedan formade jag den till vågorna och torkade allt med en fön. Till sist fäste jag löshåret som en lugg på Anna.”

HADDY

Haddy bär topp från Eytys och örhängen från Balenciaga. Foto: Angelina Bergenwall/Bad Land

 

SAINT PRECIOUS

Saint Precious bär ribbad topp från Arket och örhängen från Saint Laurent. Foto: Angelina Bergenwall/Bad Land

Välkommen till Diana Ross och Donna Summers hårvärld! Har du den längden redan föreslår jag att du bara borstar ut ­håret och låter det vara fritt och ­frissigt, men här valde jag att sätta på Saint Precious en peruk som jag borstat ut. ­Beroende på hur ditt hår ser ut kan du till­sätta löshår ­eller en hel peruk för att få önskad ­effekt. Just den här peruken har jag ­beställt från Paks cosmetics. Jag ville åt ­volymen och frissigheten, och ett tips för att få den känslan är att skippa definier­ande produkter som tynger ner och våga borsta ut håret.

EBBA

Ebba bär topp från Totême, örhänge från Ole Lynggaard Copenhagen. Foto: Angelina Bergenwall/Bad Land

Jag började med att föna ut ­håret, men innan jag går in med värme i håret preppar jag alltid med värmeskydd, och till Ebbas hår använde jag Royal blowout heat styling spray från Oribe. Sedan satte jag upp halva håret, överhåret, i en tofs men sparade främre delen – luggen. Jag fäste tofsen högt upp på huvudet, jag tycker att den ska synas ordentligt framifrån. Jag använde en plattång, Corale från Dyson, för att få den överdrivna böjen på hårtopparna, Sedan fixerade jag frisyren med mycket hårspray. För att få extra 90-talsfeeling tillsatte jag en blond hårträns med en clip i luggen, så när vi svepte luggen åt sidan så skymtade det ljusa håret igenom.

JULIA

Foto: Angelina Bergenwall/Bad Land

Julia har klippt håret själv, lite taggigt och jättesnyggt. Åter­igen lekte jag med texturer, så jag delade upp håret i en snedbena – på ena sidan använde jag en massa gelé, och med hjälp av fingrar och kam skapade jag en S-form. I reste­rande hår hade jag ­vatten, mousse, jag använde Tigi Bed Head Superstar queen for a day, blandat med Color wow pop & lock high gloss ­shellac, den senare förstärkte också wet look-känslan, men utan att bli fet, bara glansig. 

Fotograf Angelina Bergenwall | Badland 

Stylist Columbine Smille | Lundlund 

Hårstylist Sainabou Chune | Mikas Looks

Makeup IGNACIO ALONSO | LUNDLUND

Modeller Anna Eriksson | Stockholmsgruppen 

Ida Njie, Haddy Harju och LunaP etersson | Fiiri Agency 

Julia Lind | 3rdspacemgmt 

Ebba Gratte & Saint Precious

Fotografassistenter Olivia Huerta & Adam Eskilsson 

Stylistassistent Anna Sundelin 

Hårstylistassistent Milla Gisselfelt 

LÄS ÄVEN 30 snygga frisyrer för kort, mellan och långt hår