Artikeln innehåller annonslänkar

Veganska skönhetsprodukter är en trend på framfart!
Veganska skönhetsprodukter är en trend på framfart! Foto: Jason Lloyd Evans

Vegansk skönhet – allt du borde veta och bästa produkterna

Fler och fler blir veganer – även i badrummet! Men vad innebär det att en skönhetsprodukt är vegansk? Damernas Värld reder ut, tipsar om den bästa veganska skönheten och snackar med beautyprofilerna som väljer veganskt.

Veganska skönhetsprodukter har varit en av de största snackisarna de senaste åren, inte minst för att Sveriges största skönhetsprofiler Therese Lindgren och Linda Hallberg valde att göra sina skönhetsmärken helt veganska. Många andra skönhetsföretag har också hakat på och märkningen ”vegan” har blivit vanlig i marknadsföringen. 

LÄS OCKSÅ: Skönhetsredaktören: ”Bästa hudvårdsprodukterna till budgetpris”

Men vad innebär det att en produkt är vegansk? Det betyder att ingen av ingredienserna kommer från djur, och då oftast tillverkade av djur, som bivax. Det är få djur som får sätta livet till för att bli en skönhetsingrediens, undantaget karmin som är döda, krossade löss. Många produkter är ofta veganska utan att framhäva det, och faktum är att de flesta ingredienser i skönhetsprodukter antingen tas fram syntetiskt eller extraheras från växter. Det finns inget regelverk kring veganska skönhetsprodukter, men däremot finns det en stabil lagstiftning mot djurförsök sedan många år tillbaka.

Therese Lindgren är stor inom vegansk skönhet med märket Indy Beauty. Foto: AMANDA PARKKINEN
Majoriteten av världens länder tillåter djurtester, dock är det inte vanligt. Undantaget är Kina

Sedan 2013 är det inom EU förbjudet att testa kosmetika och hygienprodukter, samt enskilda ingredienser, på djur. Förbudet mot att testa smink på djur gäller också smink som importeras från länder utanför EU. Däremot är det inte förbjudet att använda sig av ingredienser som har testats på djur innan lagstiftningen fanns. Men redan långt innan lagstiftningen kom på plats var det också många skönhetsföretag som skippade djurtester och hittade andra metoder för att testa, som på labbodlade hudceller. 

Majoriteten av världens länder tillåter djurtester, dock är det inte vanligt. Undantaget är Kina som är ett stort problem för skönhetsföretag och konsumenter som inte vill befatta sig med djurtester. Där är det i stället lag på att alla produkter ska djurtestas innan de säljs på det kinesiska fastlandet. Det är de kinesiska myndigheterna som kräver in prover och sedan utför testerna, alltså inte företagen själva, vilket gör att många företag också avskriver sig ansvar. Det finns dock undantag i Kina; om produkten bara importeras till Hong Kong testas den inte på djur. Det gäller också produkter som är tillverkade i Kina, samt viss e-handel. Men om du vill vara säker på att produkten du köper inte har genomgått djurtester någonstans i världen ska du välja en seriös cruelty free-märkning.

LÄS OCKSÅ: Skönhetsredaktören listar årets 50 bästa skönhetsprodukter 

En cruelty free-märkning innebär att produkten inte har genomgått djurtester i något led och inte säljs i Kina, där kinesiska staten gör djurtester. En vegansk produkt innehåller inga ingredienser av animaliskt ursprung. Ibland syns benämningen ”vegeteriska produkter” och då kan ingredienser som tillverkats av djuren själva som bivax, yoghurt och ägg ingå. En produkt kan vara cruelty free men inte vegansk och vice versa.

Har du koll på alla begrepp inom vegansk skönhet? Foto: Jason Lloyd Evans

Anledningen till att icke-veganska produkter kan vara cruelty free är för att djuren inte nödvändigtvis har farit illa i produktionen. Till exempel bidrar hållbart producerat bivax och honung till våra livsviktiga bins överlevnad. Men undermålig djurhållning framförs ofta som ett argument för att välja helveganskt.

En vanlig missuppfattning är att veganskt och cruelty free också är naturliga och ekologiska produkter, men så är det inte. Dock brukar många varumärken som gör veganska produkter också tycka att hållbarhet är något viktigt.

LÄS OCKSÅ: Skönhetsredaktören: ”De mest effektiva kosttillskotten för hud och hår”

Märkningar att ha koll på inom vegansk skönhet och cruelty free-produkter

Kika efter de här märkningarna om du vill var säker på att produkten du väljer är vegansk eller cruelty free.

The Leaping Bunny
Startades 1996 av åtta djurättsorganisationer i Europa och Nordamerika och märkningen innebär att företag och dess råvaruleverantörer granskas så att inga djurtester sker.

Beauty Without Bunnies
Organisationen PETAs cruelty free-märkning, speciellt för skönhetsprodukter.

Vegan Society
Vegan Society garanterar att produkten och tillverkningsprocessen är fri från animaliska produkter, biprodukter och derivat, men också att produkten inte har testats på djur och att den inte innehåller genetiskt modifierade organismer (GMO).

Choose Cruelty Free
En oberoende, ideell organisation baserad i Australien som jobbar aktivt mot djurförsök vid tillverkning av kosmetika, hygienartiklar och andra hushållsprodukter.

Ingredienser som inte är veganska

Undvik dessa ingredienser på innehållsförteckningen om du vill ha veganskt innehåll.

Lanolin
Fett från fårens ull som hjälper torr hud, vanligt i läppbalsam.

Honung, bivax, propolis och drottninggelé
Produceras av bin och verkar läkande och återfuktande.

Karmin (carmine och CI 75470)
Ett rött färgämne som kommer från krossade löss och är vanligt i läppstift.

Snigelslem
Sekret från sniglar som samlas upp och används i hudvård från främst Sydkorea.

Yoghurt och mjölk
Mejeriprodukter återfinns ibland i hudvård.

Därför ska du välja veganska sminkborstar

Fram till för några år sedan var alla kvalitetsborstar och -penslar gjorda av djurhår, men nu ser det helt annorlunda ut på marknaden. Utvecklingen av syntethår har gått i en rasande fart och nu fångar dessa strån och fibrer upp och fördelar makeupen minst lika bra. Ytterligare en fördel med syntetborstar är att de ofta är mjukare och snällare mot huden. Tillverkare av borstar och penslar av naturhår hävdar ofta att inga djur kommer till skada och att håren är tappade och uppsamlade, men bland andra PETA hävdar motsatsen. Varför riskera att djur har lidit för dina sminkredskap när det finns alternativ? 

Källor: Läkemedelsverket, branschföreningen Kosmetik- och hygienföretagen, Forska utan djurförsök, PETA.

De 25 bästa veganska produkterna – från topp till tå

Damernas Värld har utnämnt det bästa veganska sminket, hudvården och hårprodukterna. Psst! För att det inte ska bli något missförstånd är inte bara produkterna, utan märkena produkterna kommer ifrån, helt veganska.

1. Vegansk sminkpalett med rika färger för ögon och kinder, Infinity deep palett, Linda Hallberg. Mer info – köp här (länk till Kicks)

Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

2. Krämigt lysterstift, Highlighter stick, Milk Makeup. Mer info – köp här (länk till Sephora)

Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

3. Matt solskydd för ansiktet, Mineral face spf 30 matte tint unscented, Coola. Mer info – köp här (länk till Skincity)

Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

4. Serum för all hudtyper med bland annat C-vitamin och niacinamide, First Concentrate, Skincity Skincare. Mer info – köp här (länk till Skincity) 

Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

5. Kroppslotion med utjämnande och vårdande ingredienser som retinol och niacinamide, Active body emulsion, Skincity Skincare. Mer info – köp här (länk till Skincity)

Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

6. Serum, The buffet + copper peptides 1%, The Ordinary. Mer info – köp här (länk till Nordicfeel)

Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

7. Doft, Fleur d'oranger edp, 50 ml, Le Labo. Mer info – köp här (länk till Kicks)

Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

8. Torrschampo som även ger trött hår ett volymlyft, The volume dry shampoo, Budgie. Mer info – köp här (länk till Åhléns)

Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

9. Mjuka sminkborstar för bas, passar den känsligaste huden, 360 ultimate blend, Ecotools. Mer info – köp här (länk till Åhléns)

Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

10. Återfuktande ansiktsmask full, Superberry hydrate + glow dream mask, Youth to the People. Mer info – köp här (länk till Sephora)

Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

11. Fruktig och blommig doft med rosen i centrum, Cologne botanique aqua paradisi edt, 50 ml, Le Couvent Maison de Parfum. Mer info – köp här (länk till Kicks)

Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

12. Naturlig doft i återvinningsbara förpackningar, Carvi & jardin de figuier cologne, 50 ml, 100 Bon. Mer info – köp här (länk till Lyko)

Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

13. Rött, veganskt läppstift, Fantastick lipstick i nyans Bullseye, Linda Hallberg. Mer info – köp här (länk till Kicks)

Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

14. Välgjorda svenska lösögonfransar som burits av bland andra Kim Kardashian, Gabbi, Sweed Lashes. Mer info – köp här (länk till Lyko)

Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

15. Djuprengörande ansiktsmask med aktivt kol, leror och BHA-syra, Clear skin mud boosting facial mask, Indy Beauty. Mer info – köp här (länk till Nordicfeel)

Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

16. En highlighter som är en storfavorit från Therese Lindgrens märke, Ready set glow! Highlighter, Indy Beauty. Mer info – köp här (länk till Lyko)

Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

17. Kultförklarad eyeliner, Tattoo eyeliner, Kvd Vegan Beauty. Mer info – köp här (länk till Sephora)

Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

18. Serum av den fina, vårdande kaktusfikonfröoljan, Face serum de luxe with barbary fig seed oil, Loelle. Mer info – köp här (länk till Nordicfeel)

Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

19. Återfuktande hårinpackning, Luminous color masque, Maria Nila.Mer info – köp här (länk till Lyko)

Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

20. Hårolja som är räddningen för torrt och frissigt hår, N°7 bonding oil, Olaplex. Mer info – köp här (länk till Lyko)

Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

21. Skönhet inifrån med vegansk Omega-3 från alger odlade på Österlen, Algae Omega-3, Simris. Mer info – köp här (länk till Åhléns)

Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

22. Återfuktande schampo, Hydration shampoo, Rahua. Mer info – köp här (länk till Lyko)

Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

23. Prisvärd puderborste som gillas av proffsen, Layer powder brush, Real Techniques. Mer info – köp här (länk till Kicks)

Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

24. Prisvinnande budgetrengöring, mild och samtidigt effektiv, Multi-action face cleanser, Skin Treat. Mer info – köp här (länk till Kicks)

Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

25. Fyllig, återfuktande kräm för kroppens torraste partier, All time healer multi cream, Monsun. Mer info – köp här (länk till Kicks)

Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

BUBBLARE! The Body Shop har aldrig testat några produkter på djur och var det första skönhetsmärket som öppet tog ställning i frågan och kampanjade för hårdare lagar. I dag är målet ett globalt förbud mot djurtester. Alla produkter är inte veganska, till exempel används Community Trade-odlad honung. Den senaste bubbelbadsserien är helt vegansk och använder frukter och grönsaker som utseendemässigt inte håller måttet för livsmedelsindustrin. 

Bubbelbad, Banan bath blend, The Body Shop. Mer info – köp här (länk till Åhléns)

Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Emma S för endast 199 kr. Köp nu!