Så enkelt får du till en snygg sotning av ögonen.
Så enkelt får du till en snygg sotning av ögonen. Foto: Jason Lloyd Evans

Perfekt sotade ögon: Så gör du!

Suktar du också efter de perfekt sotade ögonen men har svårt att få till skuggningen på egen hand? Damernas Värld visar vägen till smokey eyes i 5 enkla steg. Spana in! (Och scrolla ned för att hitta rätt produkter!)

När det vankas fest är sotade ögon alltid ett säkert kort. Här kan man också leka med mängden, och även variera färg. Det behöver inte vara kolsvart, du kan också testa en mjukare sotning med brun skugga - eller varför inte våga lite mer färg, tex midnattsblått? Här har vi skapat en guide för dig som vill testa smokey eyes:  

 

Steg 1 - sotade ögon - grunda med en primer 

Grunda rätt - en ögonskuggeprimer gör att din ögonskugga både fäster bättre och håller längre. Applicera över hela ögonlocket och arbeta försiktigt in den med lillfingret. Applicera sedan en ljusare ögonskugga, matt eller skimrande, på ögonlocket. Börja vid fransarna och arbeta dig upp mot ögonbrynen och ut mot tinningarna i den ögonskugge-form som du vill ha. Tips! Har du ingen ögonskuggeprimer kan din concealer fungera minst lika bra.

 

Steg 2 - sotade ögon - rama in ögat med en kajalpenna 

Rama in - dags för kajal. Använder du flytande eyeliner applicerar du den när du är helt färdig med ögonskuggorna, inte före. Måla en linje längs med hela övre fransraden. För en mer klassisk look ska linjen vara som tunnast i inre ögonvrån och sedan successivt öka i tjocklek ut till yttre ögonvrån. Dra sedan en jämntunn linje längs med nedre ögonfransraden. Sudda mjukt med en tops eller liten pensel. Du kan också välja en flytande eyeliner till övre fransraden och sen en kajal till den nedre raden. 

 

Steg 3 - använd kajalen på den inre fransraden 

Förstärk inramningen ytterligare - dra en linje med kajalpennan (eller flytande eyeliner) längs den inre fransraden, både övre och undre. Det kallas också för vattenlinjen och det brukar vara mest bekvämt att måla med en mjukare kajalpenna där. 

 

Steg 4 - sota ögonen med ögonskugga

Skugga loss - applicera en mörk ögonskugga på ögonlocket med hjälp av en pensel. Börja vid din utsuddade kajallinje och arbeta dig uppåt mot ögonbrynsbenet. Arbeta gärna från yttre ögonvrån, längs med globlinjen mot inre ögonvrån. Sudda och gnugga skuggan så att du slipper skarpa linjer - du vill skapa en mjuk sotning och inramning. Applicera därför ögonskuggan med en liten, smal pensel längs med nedre fransraden. Den mörka skuggan ska vara som mest intensiv längs franskanterna och i yttre ögonvrån - om du vill ha en klassisk skuggning, vill säga. Annars är det bara att experimentera loss.

 

Steg 5 - avsluta din sotning med mascara 

Framhäv dina fransar - vill du använda flytande eyeliner på ögonlocket i stället för kajalpenna är det dags att få forma till den vingform som du vill ha nu. Böj sedan ögonfransarna med en franstång och applicera rikligt med svart volymmascara - både uppe och nere. 

 

Här är 5 produkter som passar att använda när man gör sotade ögon:  

Ögonskuggepalett för sotade ögon

12 olika ögonskuggor från ljus skimrande highlighter till nästan mattsvart - allt du kan tänkas behöva! Rimmel, Magnifeyes eyeshadow smoke edition. Mer info och köp här (länk till Lyko.) 

Primer för ögonskugga

Och för att ögonskuggorna verkligen ska sitta snyggt hela kvällen är det en bra idé att grunda med en primer. Babor, Lip & Eye primer. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel.) 

Kajalpenna för fransraden 

En mjukare penna eller en kajal fungerar utmärkt att använda både på den övre och nedre fransraden. Och vill du inte ha kolsvart testar du brun. Bareminerals, Lasting line eyeliner pencil. Mer info och köp här (länk till Skincity.)  

Krämig ögonskugga i brunt 

Det bästa med sotade ögon är att det inte behöver vara perfekt. Därför kan denna ögonskugga som är krämig i konsistensen vara ett bra alternativ för en lite mer ”operfekt” look - bara att dutta med fingrarna! Clarins, Ombre satin, ögonskugga. Mer info och köp här (länk till Åhléns.)  

Flytande eyelinerpenna 

En så kallad automatisk eyeliner kan vara bra om man känner sig lite osäker på handen. Clinique, Pretty easy liquid eyelining pen. Mer info och köp här (länk till Lyko.)  

Läs mer: 5 enkla och snygga sminkningar som passar till fest!  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxigt kit från Clarins för endast 199 kr. Köp nu!