Läkemedelsverket stoppar nagellack – anses innebära en allvarlig risk för människors hälsa

Läkemedelsverket förbjuder Depend Cosmetic AB att sälja och leverera sitt nagellack Depend gellack. Anledningen är att myndigheten anser att lacket innebär en allvarlig risk för människors hälsa på grund av dess stora allergirisk. 

Läkemedelsverket, som har tillsyn över kosmetiska produkter, har under våren fått in ett stort antal rapporter om oönskade effekter och svåra hudbesvär av nagellacket Depend gellack från konsumenter som använt produkten, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Bland annat har många konsumenter fått reaktioner med besvärliga skador på huden runt naglarna. Depend gellack innehåller ohärdade akrylater som konsumenterna själva ska härda på sina naglar med hjälp av den led-lampa som följer med produkten. Läkemedelsverket skriver i pressmeddelandet att det är väl känt att akrylater i ohärdad form kan ge upphov till allergi om ämnena kommer i kontakt med huden, och myndigheten bedömer det som mycket svårt att undvika hudkontakt när man lägger på Depend gellack på naglarna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Emma S för endast 199 kr. Köp nu!