Artikeln innehåller annonslänkar

Foto: Jason Lloyd Evans

Alltid rätt med rött – tips på 9 klassiska och snygga röda läppstift (och hur då målar läpparna bäst!)

Finns det något mer tidlöst eller ikoniskt än ett rött läppstift? Här listar vi klassiska röda läppstift som kan komma att bli dina nya bästa vänner - och så får du lära dig allt om hur man förbereder läpparna för att få det röda läppstiftet att sitta snyggt länge!

Rött läppstift - från Macs Ruby woo till Chanels klassiska Pirate; det finns ett gäng tidlösa, röda läppsiftsnyanser som är ständiga bästsäljare, och som många har ett förhållande till som nog kan liknas vid det man har med en gammal vän. Här nedan listar vi dessa klassiska röda läppstift och några nya favoriter; matta, återfuktande och flytande röda läppstift. Scrolla ned för att lära dig allt om hur man applicerar ett rött läppstift på bästa sätt. 

Klassiker 1: matt rött läppstift 400 från Giorgio Armani 

Rött läppstift från Giorgio Armani.

Matt rött läppstift som är högpigmenterat och ger ett långvarigt resultat på läpparna. Fjäderlätt i formulan.
Läppstift, Rouge d'Armani lipstick i nyans 400, Giorgio Armani Beauty. Mer info och köp här (länk till Kicks).

Klassiker 2: matt rött läppstift, Ruby woo från Mac

Ruby woo läppstift från Mac.

Ruby Woo är ett bra pigmenterat läppstift som ger matta läppar.
Läppstift, Lipstick retro matte i nyans Ruby woo, Mac. Mer info och köp här (länk till Cocopanda).

Klassiker 3: det röda läppstiftet Pirate från Chanel 

Pirate, rött läppstift från Chanel.

Ett djupt rött läppstift med många vårdande oljor som återfuktar och ger läpparna en satin finish, alltså inte matt och inte heller helt blankt.
Läppstift, Rouge allure luminous intense lip colour i nyans 99 Pirate, Chanel. Mer info och köp här (länk till Chanel).

Klassiker 4: Jungle Red läppstift från Nars

Jungle Red läppstift från Nars.

Krämigt läppstift som har en uppdaterad formula berikad med moringaolja. Ger en satin finish på läpparna.
Läppstift, Lipstick i nyans Jungle red, Nars. Mer info och köp här (länk till Nars).

Fler snygga röda läppstift att spana in: 

Rött läppstift från Bare Minerals.

Återfuktande läppstift, Mineralist hydra smoothing lipstick i Courage, Bare Minerals. Mer info och köp här (länk till Kicks).

Lancôme, 505 Adoration

Matt rött läppstift, L’Absolu rouge drama i matte i nyans 505 Adoration, Lancôme. Mer info och köp här (länk till Lyko).

Nyans Mega Matte från Urban Decay.

Matt rött läppstift, Vice lipstick sheer i nyans Mega Matte 714, Urban Decay. Mer info och köp här (länk till Sephora).

Rött läppstift från Isadora

Fuktighetsbevarande läppstift, budgetkap! Perfect moisture lipstick i nyans 215 Classic red, Isadora. Mer info och köp här (länk till Lyko).

Flytande rött läppstift.

Flytande läppstift. No Matter Liquid Lipstick nyans Red Admire, Beauty Act by Kicks. Mer info och köp här (länk till Kicks).

Förberedande produkter - innan du applicerar rött läppstift 

Läppskrubb från Buxom.

Innan du ska applicera ditt röda läppstift kan det vara bra att få en jämn hud på läpparna och skrubba bort eventuellt fnas.
Läppskrubb, Power-full lip scrub Dragon fruit, Buxom. Mer info och köp här (länk till Kicks).

The lip voluminzer, La Mer.

Vårdande läppstift som du kan använda som primer under ditt läppstift eller efter applicering.
The lip voluminzer, La Mer. Mer info och köp här (länk till Kicks).

Läppbalsam som föryngrar läpparna Xlips EGF, Xlash.

Barriärstärkande och föryngrande läppbalsam, Xlips EGF, Xlash. Mer info och köp här (länk till Lyko).

Vilket läppstift passar mig?

När det gäller rött läppstift finns det en nyans och en formula som passar alla; det är bara att välja efter hudton, tillfälle eller stilmässig preferens och börja testa sig fram. Vanligen rekommenderas ett läppstift med en hint av blått pigment i sig till de allra ljusaste hudtonerna, till exempel Nars läppstift i nyansen Jungle red medan snäppet varmare kulörer gör sig perfekt på varmare eller mörkare hy, till exempel Giorgio Armanis läppfärg i nyans 400. Men vi höjer ett varningens finger för regler. Vanligen är det nämligen enklare än så – du har hittat rätt när du träffar på en nyans som du blir glad av och känner dig bekväm i. Vill du få dina tänder att se vitare ut? Då är ett läppstift med mer blå pigment knepet. 

Matt rött läppstift eller blankt och med skimmer? 

Sen gäller det att fundera på vilken finish du vill ha på läpparna. En del röda läppstift är helmatta och sitter ganska länge på läpparna trots både lunch och kaffe. Andra röda läppstift innehåller fler vårdande oljor som verkar mjukgörande och återfuktande på läpparna och ger en naturlig glans till läpparna. Och så finns det röda läppstift som innehåller skimmer som ger mer lyster till dina läppar. 

Så får du läppstiftet att hålla hela kvällen

Förbered läpparna med en skrubb om de är nariga, och naturligtvis, mängder av fukt. Lägg ett tunt lager concealer kring hela munnen för att skapa en jämn ton runt läppen innan du applicerar läppenna. Makeupartister brukar börja i läppens ytterkant och arbeta sig inåt, för att sedan måla från amorbågens mitt och utåt. Vill du öka hållfastheten ytterligare fyller du i hela läppen med pennan innan du lägger på läppstiftet, vilket också minskar risken för att pigmentet flyter ut då det betyder att du inte behöver måla med stiftet hela vägen ut i kanten. Känns det ändå lite skakigt att få till en skarp linje kan du tänka tvärtom och sudda kanterna en aning med en bomullspinne, alternativt dutta på läppstiftet med fingret för en mjukare känsla. 

Lauren Bacall i rött läppstift i klassisk Hollywood-stil. Foto: SILVER SCREEN COLLECTION / GETTY IMAGES MOVIEPIX

Läppstiftet - laddat och glamouröst 

Trots att många av oss numera detsamma i vissa fall kan sägas om exempelvis mascaran, så finns det något betydligt mer laddat och engagerande över just vår relation till läppstiftet. Vilket inte är helt förvånande om man ser på produktens långa, färgstarka historia och inte helt okomplicerade historia. 

Redan under Mesopotamiens storhetstid för 5000 år sedan målades munnen röd, av både kvinnor och män, liksom senare under drottning Elizabeth I:s era, då de röda läpparna matchades med den tidens trendiga kalkvita hy. Läppstiftet har även genomlidit år av kontroverser, och hade ett svårslaget ”bad girl”-rykte hela vägen in på 1920-talet, då det första cylinderformade, uppskruvbara stiftet – i den form vi känner det i dag – kom ut på marknaden. 

Till skillnad från andra stapelvaror i necessären har läppstiftet ofta fungerat inte bara som något förskönande utan även för att göra kulturella och politiska markeringar, exempelvis under andra världskriget då dåtidens makeup- jättar Elizabeth Arden och Helena Rubinstein lanserade nyanser som Victory red och Regimental red. Elizabeth Arden släppte till och med en speciell färg, Montezuma red, för den amerikanska regeringen. Den togs fram för att matcha uniformsdetaljerna hos kvinnliga befäl, och det röda läppstiftet blev snabbt en symbol för ett starkt och uthålligt kvinnligt självförtroende. Addera lite 1950-tals-Hollywood à la Marilyn Monroe och Elizabeth Taylor till mixen och du har en perfekt cocktail av styrka och glamour, något som läppstiftet kommit att symbolisera för de flesta i dag.

Ingrid Bergman under andra världskriget, då rött läppstift såg som en del i att stärka stridsmoralen. Foto: HERBERT DORFMAN / GETTY IMAGES CORBIS

LÄS MER: Bäst i test: Bästa läppstiften!  

Aktuellt just nu