Artikeln innehåller annonslänkar

Hitta rätt foundation för din hy – och din ålder.
Hitta rätt foundation för din hy – och din ålder. Foto: Felicity Ingram/Trunk Archive

20, 30 eller 50? Så väljer du rätt foundation för din ålder

Vill du gömma en plita, få fräschare lyster eller sudda bort en och annan linje? Den nya tidens foundation klarar det mesta och lite till. Och det finns garanterat minst en som passar just dig. Läs vår guide till hur du hittar en foundation som passar dig - oavsett ålder.

De senaste åren har foundationvärlden förändrats i grunden, och det verkar inte vara någon ände på skönhetsföretagens uppfinningsrikedom när det gäller att kombinera Instagramvänliga pigment med verksam hudvård i en och samma produkt. De nya crèmestiften låter sig till exempel borstas ut till en lätt och förlåtande slöja, medan modern puderfoundation fullkomligen smälter till osynlig perfektion på huden. 

Vill du ha naturligt osminkad glow, som om du alltid får åtta timmars skönhetssömn? Inga problem - tunna lotioner med lystriga pigment smickrar trots lättast möjliga täckning. Föredrar du täckning som sitter tills tuppen gal finns foundation som sitter i upp till 72 timmar. Om grova porer och (mer eller mindre) fina linjer är problemet, låt ljusreflekterande foundationkrämer lura ögat att huden är helt slät. Här guidar vi dig till foundations:
För dig under 30 år
För dig mellan 30-50 år
För dig över 50 år

Bäst foundation för dig under 30 år

1. Tunn och silkig foundation med halvmatt finish, Coverage foundation, The Ordinary.  Mer info – köp här. (Länk till Åhléns.)
2. Sebumreglerande foundation med salicylsyra, Anti-blemish solutions, Clinique. Mer info – köp här (länk till Nordicfeel.)
3. Lystrig mineralfoundation med Q10 och aloe vera, Liquid minerals, Jane Iredale. Mer info – köp här (länk till Nordicfeel). 

Du vill: motverka plitor och akneutbrott, balansera en fet t-zon och få mer lyster.
Varje ålder har sina hudutmaningar. För dig under 30 är sebumproduktionen på topp vilket kan visa sig i oljig hy eller fet t-zon, samtidigt som din månatliga hormoncykel gör sitt. Nu är många foundations ”noncomedogenic”, det vill säga utan tilltäppande ingredienser. Du som har akne behöver ändå satsa på en oljefri foundation, gärna innehållande dimethicone som suger upp överflödigt sebum och ger en smickrande mattifierande effekt. En bas med salicylsyra håller porerna rena - så tala om hudvårdande makeup! Fet hy kan ändå vara yttorr och kräva extra mycket fukt, så se fuktgivaren glycerin som en hjälteingrediens, som dessutom ger fräscht lystrig finish.

Modern foundation kan kännas tunn som vatten och lättare än luft. Ändå kan den hålla sig på plats och göra ett utmärkt jobb att dölja sånt du inte vill visa. Föredrar du mer täckning, satsa på krämpuder med byggbara egenskaper. Sätter ekonomin käppar i hjulen? Skräddarsy din flytande bas med några droppar serum för mer vård, ansiktsolja för ökad lyster eller primer för extra hållbarhet.

LÄS OCKSÅ: Så hittar du rätt nyans på foundation för din hy

Bäst foundation för dig mellan 30 och 50 år

1. Oljefri och flexibel foundation med medelhög täckning, Synchro skin foundation, Shiseido. Mer info – köp här (länk till Nordicfeel).   

2. Tunn och utjämnande hybrid-foundation med flexibel täckning, Prodigy cellglow skin tint, Helena Rubinstein. Mer info – köp här (länk till Nordicfeel) 

3. Viktlös och täckande 24-timmars-foundation, Full coverage foundation, Smashbox. Mer info – köp här (länk till Kicks). 

Du vill: dölja fina linjer, hormonella plitor, akneärr, rodnader och pigmentfläckar.
De första fina linjerna visar sig vid 30, och med tiden slutar huden att studsa tillbaka om du slarvar med sömnen en natt för ofta. Huden blir torrare och mer känslig än förr, därför är det klokt att välja foundation med hudstärkande ingredienser som niacinamid och squalan.
Allt huden utsätts för ger konsekvenser, och tidigare års oförsiktiga solande lär visa sig i en och annan pigmentfläck. Det gäller också att anpassa ditt foundationval efter livsstil och hudtillstånd. Tränar du hårt och är ute i ur och skur behövs solskydd, longlasting-egenskaper och extra vattenresistens. Hud som börjar bli rosig behöver en täckande foundation med lugnande ingredienser och en nypa gröntonade pigment för att dämpa rodnader.
Strävar du efter en naturlig look är BB-crème ett givet val, eller testa en av de nya ultralätta och mjölkiga lotionerna som matar huden med fukt, näring och en lätt dos av lystergivande och utjämnande pigment.

Bäst foundation för dig över 50

1. Snällt lystrig utjämnande cushionfoundation med återfuktande egenskaper, Skin caviar foundation spf 25, La Prairie. Mer info – köp här (länk till Skincity).
2. BUDGETKAP! Återfuktande foundationsom ljusar upp pigment-fläckar på sikt, Ageless elixir foundation spf 15, Max Factor. Mer info – köp här (länk till Åhléns).
3. Vattenbaserat foundationstift med mellanhög täckningsgrad, Complexion rescue hydrating stick foundation spf 25, Bare Minerals. Mer info – köp här (länk till Skincity.)  

Du vill: dölja mörka fläckar och brustna kärl, ha fastare hy och sudda ut djupa linjer.
När huden börjar tappa sin spänst blir karaktärslinjerna mer framträdande. Ändå är det inte djupa rynkor och skrattveck runt ögonen som åldrar ett ansikte, utan ojämn hudton och brist på lyster. Satsa på lätt täckning och dämpad lyster med blur-effekt, och hög halt hudvårdande ingredienser.
Mogen hud är ofta fuktfattig, så leta efter ordet ”hydrating” på etiketten för extra fuktgivande baser. Du har också nytta av longlasting-egenskaper vars flexibla struktur hindrar pigment från att glida ner i linjer och porer. Förr förknippades det med hög täckning, men nu finns behagligt lätta crèmer och täta stift som kan läggas tunt men sitter tills festen är över - det är också mest klädsamt för ett vuxet ansikte.
Pigmentfläckar kan vara besvärliga, men byggbar foundation gör det lätt att lägga mer täckning där det behövs. Eller grunda med ett litet tryck concealer över den mörka fläcken innan du applicerar foundation med fuktad makeupsvamp. Tänk på att jobba med studsande rörelser, annars flyttar sig täckcrèmen och effekten går förlorad.

LÄS OCKSÅ: Vi har utsett årets bästa foundation – stort bäst i test 2020 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!