Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

Skönhetsredaktören: Därför är jag besatt av infraröd bastu (du måste testa!)

Damernas Världs skönhetsredaktör Maria Ahlgren har fått dille på infraröd bastu. Vad är det? Och vad ger det? Här är allt du behöver veta om den hajpade skönhetsbehandlingen.

Det är fredagskväll och jag är naken, så när som på en liten svart trosa, och svettig mitt på Stureplan i centrala Stockholm.

Men nej, det handlar varken om ångande fyllesex på en krogtoalett, naken-bikramyoga (ja, det finns, dock inte på Stureplan så vitt jag vet) eller en sällsynt obehaglig råkade-visst-gå-ut-naken-mardröm.

För medan fredagsfirandet börjar ta fart utanför och AW-firande sällskap beställer in andra, tredje eller fjärde drinken så sitter jag i en 68 grader varm kub och ger mitt system en total makeover, samtidigt som min hud uppmanas att bygga nytt kollagen, alltså det kroppsegna proteinämne som ger huden stuns, fyllighet och 

peachy-ness, men som börjar brytas ner efter 25-årsåldern.

Veckan har bjudit på en cocktail av stress och sena kvällar framför datorn

Veckan har bjudit på en cocktail av stress och sena kvällar framför datorn – jag skriver på min andra bok, Destination Beautyfood – Världens bästa skönhetsrecept och rutiner för glow, som släpps i maj – vinmingel med något glas för mycket för att sudda bort bokångesten, förkylning och alldeles för få timmars sömn. Jag känner mig trött, svullen, tung och lika glowig som ett betongblock. Jag är milt sagt varken någon bra postergirl för världens hälso- och skönhetsredaktörer eller min bok. Om några dagar ska jag plåta bylinebilder för boken, så nu är det quickfix som gäller. Jag må vara en tillfälligt plågad författare, men jag vill inte se ut som en bakfull Leif GW på bilderna.

LÄS OCKSÅ: Vår skönhetsredaktör testade att färga håret med örtfärg – så gick det!

"IR-bastu och LED-ljusterapi är två av hälsovärldens största snackisar"

Alltså sitter jag nu här i lilla bastun, som flödar av rött LED-ljus. Detta är mitt happy place sedan jag för första gången besökte HEAT, Stockholms första infraröda bastu, i höstas. Då hade norska modellen Sophia Lie precis fått sina tre bastubås på plats, men ännu inte hunnit öppna. Sedan flera år är jag stammis hos LPG-massagekliniken Forces by Sweden som huserar i samma lokaler, och det var Forces-tjejerna som hänfört knuffade in mig i den fortfarande byggdammiga bastun och sa att det här måste jag testa. De var frälsta. Och mycket riktigt. Ett besök senare och jag var fast.

IR-bastu och LED-ljusterapi är två av hälsovärldens största snackisar, men med många studier i bagaget är både bastandet och ljusterapin mer än trender. Inom hudmedicin har ljus använts länge för att behandlar både akne och inflammation.

Foto: Heat

Det här är IR-bastu - infraröd bastu:

Men vad är egentligen IR-bastu? IR står för infra red, alltså infrarött ljus. Till skillnad från en vanlig bastu, där luften i rummet värms upp, så värms kroppen upp även inifrån i ljusbastun. Här är det röda ljuset av fullspektrum-typ, vilket betyder att det verkar på flera djup i kroppen. Värmen skapar även en slags konstgjord feber i kroppen, vilket kickar igång immunförsvaret. Blodcirkulationen tar fart, och mot slutet av en bastusession bankar hjärtat som en slaghammare.

Egentligen är namnet infraröd bastu lite diskriminerande, för på HEAT kan du dessutom ställa in olika program för ljusterapi (chromotherapy). De olika våglängderna i de olika ljusen ger olika fördelar – blått ljus används till exempel som behandling mot både akne, plackpsoriasis och årstidsbunden depression (SAD) – men rött är kanske det mest omtalade för sin läkande, energigivande och kollagenstimulerande effekt. Och nej, du blir varken solbränd eller UV-skadad av ljuset (då hade inte jag som världens mest solskygga person satt min fot i bastun).

LÄS OCKSÅ: Skönhetsredaktörens 21 bästa produkter – som alla borde testa

Medan jag sitter här i min lilla, bordellröda bastulåda denna fredagskväll och lyssnar på en podcast (Oprahs för övrigt) och sippar iskallt kokosvatten så sker en rad mäktiga processer i min kropp, och jag vet att om 45 minuter kommer jag flyga ut, lättare både i kropp och sinne.

Några av effekterna den infraröda bastun kan ge:

kollagenstimulering (ja tack!)

omedelbar glow

ökad blodcirkulation

detox (inklusive utsvettning av även den värsta bakfylla)

påskyndad läkning av skador

uppmjukning av stela, onda muskler

ny energi (jag har bränt av några av mina bästa träningspass direkt efteråt)

lätthet i kroppen och ökad energi direkt efteråt

ökad förbränning, ungefär som ett joggingpass (det blev många sittande ”joggingpass” för mig under vintern när gatorna var glashala)

Källa: Sophia Lie/HEAT

Några gånger har jag testat LPG, alltså djupgående bindvävsmassage som driver ut överskottsvätska och slagg plus tajtar upp huden, i kombo med IR-bastun. H-e-r-r-e--g-u-d. Tro mig, det är en radikal avfluffning. Ibland under PMS-veckorna (yes, har två, heja!) minns jag knappt att jag faktiskt har kindben. Då är jag så vätskefylld och svullen att till och med sömmarna på mina mjukaste tajts lämnar avtryck i huden, magen står i fyra hörn och det nästan kluckar om kinderna. LPG i kombo med IR-bastu åtgärdar rubbet (sedan kommer det tillbaka efter några dagar, så passa på att ha roligt medan det varar).

Maria Ahlgren, Damernas Världs skönhetsredaktör. Foto: Privat

Jag har märkt att jag reagerar olika på bastun beroende på mitt mående när jag kliver in. När jag, som nu, är stressad, PMS-ig, trött, svullen och vinmarinerad blir den direkta effekten mer tydlig. Som bonus är bastun så varm att mobilen blir överhettad efter en stund, så då har jag inget val mer än att sluta scrolla, och hjärnan kan koppla av från bruset. Däremot finns en liten kyllåda där mobilen kan ligga och kopplas ihop med bastuns högtalarsystem, så du kan lyssna på ljudböcker eller poddar (till exempel Skönhetspodden, som jag driver med min skönhetsredaktörskollega Anja). För extra chill-effekt droppar jag lite CBD-olja under tungan.

"Osminkad, kräftröd och troslös, men hundra procent high on life"

Efter 45 minuter är jag färdigbastad. Det finns även en 25 minuters-quickfix, men nu behöver jag hardcore-resultat. Jag lullar in i duschen, som är utrustad med hår- och kroppsprodukter från Björk & Berries, och hudvård från norska Elixir Cosmeceuticals (deras Niactil-produkter med hög halt niacinamid är för övrigt en av marknadens bästa produkter mot stora porer, rodnad, plitor och torrhet – allt i ett).

Där kommer jag på att jag inte tog med några extra trosor. Ett tips från coachen – om du bastar i trosa, ta med ett par extra.

Tio minuter senare traskar jag hem genom Stureplansvimlet. Osminkad, kräftröd och troslös, men hundra procent high on life.

PS. Hur författarporträttet blev får ni se i maj!

5 frågor till Sophia Lie, som driver HEAT by Sophia Lie:

Hur upptäckte du infraröd bastu?

– Jag jobbade under många år som modell I New York, och bastandet blev snabbt en viktig del av min rutin för att ladda om under hektiska perioder och hålla kroppen i form inför fotograferingar. Jag märkte en enorm skillnad – jag kunde gå in i bastun energilös, stressad och vätskefylld och komma ut trekvart senare som en ny människa med avslappnade muskler, klarare huvud, glow i huden och mindre svullnad i kroppen. På sikt märkte jag stora förbättringar i mitt sömnmönster och mitt mående överlag.

Varför öppnade du Heat?

– För två år sedan flyttade jag tillbaka till Skandinavien, och när jag inte kunde hitta en fullspektrums infraröd bastu blev jag helt desperat. Efter tio år med extremt mycket jobb och resande var jag nära en burn-out, och jag har aldrig upplevt något annat som ger mig energin tillbaka som infraröd bastu. Det är så otroligt många människor idag som sliter med utmattning, inflammation, känslig hud och dålig sömn, och jag kände tydligt att det var dags att dela detta med Skandinavien. I bastun jag använder i studion har vi integrerat kronoterapi (ljusterapi) i taket, som kan hjälpa personer som lider av SAD (säsgonsbunden nedstämdhet)

 Vad är skillnaden mot en vanlig bastu?

– En traditionell bastu värmer upp den omgivande luften. Infrabastuns värme tränger istället direkt in i huden och värmer upp kroppen inifrån. Det leder till ökad blodcirkulation, ökad ämnesomsättning och kraftig svettning som hjälper kroppen att rensa ut slaggprodukter. Våglängderna skapar en slags konstgjord feber som kan stötta immunförsvaret. Hela kroppen får en omstart med ny energi. Även hudens kollagenproduktion ökar, vilket på sikt ökar spänsten, och direkt efter en session har huden en naturlig lyster.

Ljusbastande är väldigt trendigt just nu. Varför?

– För att det inte finns något som kan jämföra sig med de direkta skönhets- och energieffekterna, och samtidigt ge de långsiktiga hälsoeffekterna.

Finns planer att expandera Heat till andra städer?

– Ja! Jag öppnar i min hemstad Oslo under 2019, och har flera spännande projekt igång både i Sverige och internationellt som jag inte kan berätta om riktigt ännu, men jag kan lova att det blir spännande!

3 x hemmafavoriter med hudvårdande ljus

Superserum och askungemasker i all ära, men just nu är allt ljus på just ljus. Ljus är hudvårdens nya gyllene standard, både på salong och i hemmaprodukter.

HELA ANSIKTET: Ansiktsmask med tre sorters ljus, DRx Spectralite Faceware Pro från Dr Dennis Gross.

Uppföljaren till Dr Gross ljusglasögon för ögonpartiet behandlar hela ansiktet. I masken finns hela 162 ljusdioder som verkar på olika våglängder för maximal effekt – rött ljus, infrarött ljus och blått ljus som motverkar akne. Du väljer själv om du vill jobba på ålderstecken, kollagenstimulering eller akne – eller alltihop. Används 3 minuter per dag. Läs mer och köp här.

RÖD PUNKTBEHANDLING: Munstycke med rött LED-ljus, Trinity LED Wrinkle Reducer TWR Attachment från Nuface.

Munstycke som monteras på kultförklarade mikroströmapparaten Nuface Trinity. Här är fullt fokus på rött ljus som slätar ut rynkor och linjer. Behandla önskat område i tre minuter. Läs mer och köp här.

BLÅTT MOT AKNE: Ljuslampa med laserfokuserat blått LED-ljus, Espada från Foreo

Blått led-ljus eliminerar acne vulgaris, bakterien som är boven bakom akne, och används flitigt av hudläkare. Denna enkla hemmavariant kombinerar det blå ljuset med pulseringar som ökar cirkulationen. Rikta söklampan mot finnen och tryck av mot torr, ren hud tills den inbyggda timern markerar att 30 sekunder har gått.Lampan passar bäst för dig med enstaka finnar, eftersom det tar lång tiatt behandla hela ansiktet (då är Neutrogenas heltäckande ljusmask bättre). Läs mer och köp här.

LÄS OCKSÅ: 7 nya skönhetsredskap – som ger salongsresultat hemma